Παιδεία: Το απαραίτητο θεμέλιο επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20140517-002858.jpg

Φανούλα Αργυρού, Λονδίνο
Agora Dialogue
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης μίλησε το βράδυ της Πέμπτης 15.5.2014 στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Ομογένειας που διοργανώνει εδώ και 11 χρόνια η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Λονδίνου με χορηγούς την εφημερίδα
Φιλελεύθερος και τις ομογενειακές Ελευθερία και Παροικιακή και τους παροικιακούς σταθμούς LGR και Hellenic TV. Στο τέλος της διάλεξης απονεμήθηκαν τα καθιερωμένα διπλώματα των «φοιτητών» που παρακολουθούν τις διαλέξεις
Τίτλος της διάλεξης « Από τα σχολεία του χθές… δημιουργούμε την Πόλη της Γνώσης του Σήμερα».
Ο κ. Χριστοφίδης ξεκίνησε με μια αναδρομή στην ιστορία των σχολείων στην Κύπρο των τελευταίων 200 χρόνων, από τη Πάφο μέχρι το Ριζοκάρπασο. Τον Ιανουάριο του 1812 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός συνέταξε την ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Σχολής Λευκωσίας, γιατί ως οραματιστής και προικισμένος ιεράρχης τα μαύρα χρόνια της δουλείας και της αμάθειας ο Κυπριανού, είπε ο κ. Χριστοφίδης, διέβλεψε ότι τα φώτα της παιδείας ήταν τα απαραίτητα θεμέλια επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού. Κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, παρά τις άθλιες συνθήκες, οι Κύπριοι συνέχισαν να δημιουργούν σχολεία με τις συνδρομές των μοναστηριών, εκκλησιών και πολιτών.
Την ίδια περίοδο των πρώτων δεκαετιών της Αγγλοκρατίας, μια σειρά γενναίων δωρεών άλλαξε το χάρτη της κυπριακής εκπαίδευσης, και οι πρώτες μεγάλες δωρεές ήλθαν από τους Κύπριους εμπόρους του εξωτερικού κυρίως της Αιγύπτου. Ο Ευθύμιος Οράτης ίδρυσε το 1864 στην γενέτειρά του Ορά, την Οράτειο Σχολή, ο Στυλιανός Αποστολίδης έκτισε το κτίριο του Ημιγυμνασίου Λάρνακας, ο Δημοσθένης Μιτσής την Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου, και η Κυπριακή Αδελφότητα Αιγύπτου στήριξε οικονομικά το Παγκύπριο Γυμνάσιο κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.
Το έργο τόνισε, της Αδελφότητας, είναι ανεκτίμητο ιδιαίτερα ο ρόλος της στην εκπαίδευση το 19ο αιώνα και αρχές του 20ο αιώνα και οι βάσεις τέθηκαν με τη σύσταση της Ελληνικής Σχολής από τον εθνομάρτυρα Κυπριανό…
Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οι έμποροι της Κύπρου στα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε ότι σε ώρες κρίσεις όπως σήμερα, η Κύπρος χρειάζεται νέα στέγη αντάξια της γνώσης και της πληροφόρησης και η βιβλιοθήκη, Κέντρο πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου» θα είναι η πρώτη τέτοιας εμβέλειας σε όλη την ιστορία του νησιού. Παρά τη μετάβαση είπε, στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης και των τεχνολογιών, η βιβλιοθήκη παραμένει το ισχυρό σύμβολο της μόρφωσης και γνώσης. Η πανεπιστημιακή παιδεία είπε, είναι η κορωνίδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η Πολιτεία οφείλει να επενδύσει στην παιδεία, ως φυτώριο νέων ιδεών, ανάπτυξης και προόδου.
Μίλησε πολύ αισιόδοξα για το μέλλον και ότι η Μεσόγειος θα έχει σύντομα μια 2η ευκαιρία. Οι ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και ο ΄Ηλιος ανατρέπουν τα δεδομένα και ανοίγουν προοπτικές, για χιλιάδες νέες θέσεις ποιοτικής εργασίας. Ο διαχρονικός χρυσός μιας χώρας είπε είναι η δημιουργικότητα των ανθρώπων της και έκλεισε καλώντας να απομονώνουμε τους ανθρώπους του χθες που βλέπουν την παιδεία και τα πανεπιστήμια με μικρο-λογιστικούς και μικροκομματικούς όρους. Που μετρούν ψήφους για τις επόμενες εκλογές αντί να μετρούν ιδέες και προοπτικές για τις επόμενες γενιές.
Δεν παρέλειψε να τονίσει όπως και πέρσι, ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στο παλαιό Γυμνάσιο , κλασσικό, πρακτικό, εμπορικό και να επαναφέρουμε τα Αρχαία Ελληνικά για να αντιμετωπιστεί η πενία της γλώσσας.
http://agora-dialogue.com/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ