'Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΙΜΗΣ'
Παναγιώτης Δημητριάδης
Κλασσικός Φιλόλογος, Στρατιωτικός Ιστορικός, Ιαπωνολόγος.
Την 25η και 26η Μαρτίου του 2011 είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα ιδιαίτερο συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ-Κονγκ με κύριο άξονα την Αριστοτελική κοσμοθεωρία και τελολογία και τους κοινούς τόπους στην Κινεζική φιλοσοφία αλλά και την πρακτική της εφαρμογή στην καθημερινότητα. Πιο συγκεκριμένα το θέμα ήταν ΄λόγος versus Dào-dé 道德’.
Πραγματικά τα συμπεράσματα ήταν συγκλονιστικά καθόσον οι απόψεις των περισσοτέρων εισηγητών, Αγγλόφωνων και Κινέζων υπογράμμιζαν τις ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τα δύο φαινομενικά απόμακρα φιλοσοφικά συστήματα, επικεντρώνοντας περισσότερο στην απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης έντιμου και ηθικού
βίου.
Και η Αριστοτελική σκέψη αλλά και οι μεγάλοι φιλόσοφοι/δάσκαλοι όπως ο Κονφούκιος (孔子)και ο Μένκιος (孟子) συγκλίνουν στην έννοια της αρετής και της ηθικής συμπεριφοράς. Είνα πράγματι αξιοθαύμαστο ότι ενώ δυστυχώς στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα η σκέψη του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πρακτικά άγνωστη, ακόμα και σε απομονωμένες επαρχίας της σύγχρονης Κίνας συναντάς ανθρώπους οι οποίοι είναι φορείς αυτού του αρχαίου πολιτισμού.