Μαστίγιο και καρότο από την Κομισιόν: Τα πάτε καλά αλλά συνεχίστε τις σκληρές μεταρρυθμίσεις

20140603-010534-3934431.jpgΣυνέχιση των μεταρρυθμίσεων, παρά την υποχώρηση της οικονομικής κρίσης, ζητά από τα περισσότερα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο παραμένει “άνιση και εύθραυστη”. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές, το γενικό νόημα των συστάσεων ανά κράτος-μέλος, που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης κατά την περίοδο 2014-2015.

“Η βασική πρόκληση για την ΕΕ είναι πλέον πολιτικής φύσεως: Πως να συνεχίσουμε τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων καθώς υποχωρεί η κρίση”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. “Εάν οι πολιτικοί αναλάβουν τον αρμόζοντα ηγετικό ρόλο και δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις – ακόμα και αν αυτές δεν είναι δημοφιλείς – θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ισχυρότερη ανάκαμψη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για όλους», συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Κατά την ανάλυση της Επιτροπής, οι συνεχείς πολιτικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει την οικονομία της ΕΕ σε πολύ πιο σταθερό έδαφος. Εντούτοις, η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να είναι άνιση και εύθραυστη το 2014-2015, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων. Μακροπρόθεσμα, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές: τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και η δύσκολη κοινωνική κατάσταση θα βελτιώνονται με αργούς ρυθμούς και θα χρειαστεί χρόνος έως ότου καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό.
Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η Επιτροπή τονίζει ότι έχει επανέλθει στις περισσότερες από τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, πλην της Κύπρου και της Κροατίας. Προβλέπει δε ότι έως το 2015, όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα έχουν οικονομικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
Εξάλλου, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, σημειώνοντας ότι το 2014, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδο χαμηλότερο του ορίου του 3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση. Η Επιτροπή συνιστά την έξοδο της Αυστρίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Σλοβακίας και της Ολλανδίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με αποτέλεσμα ο αριθμός των χωρών που παραμένουν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να μειωθεί σε 11 (από 24 το 2011).
“Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς”
Επιπλέον η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις πλέον ευάλωτες χώρες αποδίδουν καρπούς. Όπως επισημαίνει, η Ιρλανδία εξήλθε από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής τον Δεκέμβριο του 2013, η Ισπανία τον Ιανουάριο του 2014 και η Πορτογαλία τον Μάιο του 2014. Η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ η κατάσταση στην Κύπρο έχει σταθεροποιηθεί.
Η Επιτροπή βλέπει “μέτρια” αύξηση της απασχόλησης από το τρέχον έτος και μείωση της ανεργίας στο 10,4% έως το 2015, καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνήθως παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με το ΑΕΠ κατά μισό έτος ή περισσότερο. Σε πολλά κράτη μέλη δρομολογήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ