Γιατί επικρατεί αυτό το φορολογικό αλαλούμ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

70cc09305ff2488880f4feeb215646ca_XLΤο δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να καταλάβεις πως λειτουργεί ο φόρος εισοδήματος, έλεγε ο Αϊνστάιν. Και αν ένα μυαλό σαν του Αϊνστάιν δεν μπορούσε να καταλάβει τη «λογική» του τρόπου επιβολής του φόρου εισοδήματος, βάλετε με το νου πως λειτουργεί η φορολογία σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, του μνημονίου και της αυξημένης φορολόγησης.
Στην Ελλάδα σήμερα παρατηρούμε ένα ακαταλαβίστικο σύστημα, όπου επικρατεί ο κανόνας «απ’ όπου τ’ αρπάξουμε». Ενώ για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιλεγεί ένα απλό σύστημα, όπως το απόλυτο δίκαιο σύστημα εσόδων – εξόδων (δηλαδή να αφαιρούνται όλα τα έξοδα και να φορολογείται το καθαρό εισόδημα), εντούτοις επικρατεί ένας ακατανόητος φορολογικός αχταρμάς, με εκατοντάδες αντισυνταγματικούς νόμους, αποφάσεις και διατάξεις.
Κι αυτό το ακαταλαβίστικο φορολογικό αλαλούμ, ξεκινά από το γεγονός ότι η μνημονιακή κυβέρνηση, προσπαθεί να συμβιβάσει δύο διαμετρικά αντίθετα πράγματα:
Πρώτον, δεν θέλει να ακουμπήσει καθόλου φορολογικά την οικονομική ολιγαρχία της χώρας, δηλαδή τα μεγάλα εισοδήματα και
Δεύτερον, δεν θέλει να πειράξει καθόλου την κρατικοδίαιτη πολιτική πελατεία, μειώνοντας τα έξοδα.
Έτσι παρατηρούμε ένα περίεργο φορολογικό μη-σύστημα, που φορολογεί ξανά και ξανά τους ίδιους και τους ίδιους. Δηλαδή εκείνους που δεν μπορούν να ξεφύγουν, τους φοβισμένους και τους ευσυνείδητους, με διάφορες απίθανες και παράνομες εμπνεύσεις. Όμως σιγά – σιγά μειώνεται η φοροδοτική ικανότητα και αυτής της μερίδας των πολιτών.  Ήδη τα χρέη προς την εφορία ξεπέρασαν τα 66 δις ευρώ.
Πέτρος Χασάπης
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ