Λαγκάρντ: με θέλετε στα…τέσσερα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
image
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ, η ισχυρή κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παραδέχεται ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις του οργανισμού για τη βρετανική οικονομία ήταν λανθασμένες. Όμως, οι Βρετανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το αφήσουν να περάσει έτσι απλά.
Έτσι, όταν η Λαγκάρντ ρωτήθηκε εάν
 
 
ζήτησε συγνώμη από το Βρετανό υπουργό Οικονομικών George Osborne, η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: “Πρέπει να πέσω στα γόνατα;”.
Πάντως, όπως παραδέχθηκε, η ανάπτυξη την οποία απολαμβάνει τώρα η Βρετανία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησε ο Osborne. Των ίδιων πολιτικών που το ΔΝΤ τον καλούσε να εγκαταλείψει, ζητώντας του να υιοθετήσει ένα “Σχέδιο Β”, με λιγότερη λιτότητα.
Πριν από ένα χρόνο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Oliver Blanchard, είχε προειδοποιήσει ότι ο Osborne “έπαιζε με τη φωτιά” εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούσε. Τότε, το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τη βρετανική ανάπτυξη του 2013 μόλις στο 0,7%. Τελικά, η οικονομία έτρεξε με ρυθμούς 1,7% και αναμένεται να επιταχύνει στο 2,7% φέτος.
Η ανάπτυξη αυτή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του Osborne, λέει τώρα η Λαγκάρντ.
Η παραδοχή του ΔΝΤ αποτελεί πλήγμα για τον Ed Miliband και την αντιπολίτευση, που ζητά υψηλότερη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και νέους φόρους για τις τράπεζες. Η Λαγκάρντ απαντά πως το Ταμείο δεν συνιστά την αύξηση της φορολογίας.
“Κάναμε λάθος. Το παραδεχόμαστε. Προφανώς, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης που προέκυψε από τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης μας έχει εκπλήξει. Είπαμε ξεκάθαρα ότι υποτιμήσαμε την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας και ότι οι προβλέψεις μας διαψεύσθηκαν από την πραγματικότητα των οικονομικών εξελίξεων”, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ