Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν αρχαίο ναό-Φόβοι ότι θα τον λεηλατήσουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

9939562F65E5D5DC4747A4A3CBCDD543

 
Στα χέρια των τζιχαντιστών βρίσκεται ο προχριστιανικός ναός «Χάτρα» που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ .
Ο ναός, που  το 1985 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, έχει καταληφθεί από τους σουνίτες τζιχαντιστές,
μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι της περιοχής εκφράζουν

 
φόβους ότι οι φανατικοί ισλαμιστές μπορεί να τον λεηλατήσουν.
Όταν ξεκίνησε η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών στα βόρεια του Ιράκ, 20 αστυνομικοί φρουρούσαν μέρα-νύχτα το ναό. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Telegraph»,οι φανατικοί ισλαμιστές δεν θα διστάσουν να καταστρέψουν πέτρινα αγάλματα που κοσμούν το ναό νομίζοντας πως είναι ειδωλολατρικά σύμβολα.
naos 11
Ο ναός κτίστηκε τον τρίτο αιώνα προ Χριστού προς τιμήν του θεού «Ήλιου». Ήδη, οι ISIS έχουν καταστρέψει ένα άγαλμα του Οτμάν αλ-Μουσούλι, ενός ιρακινού μουσικού και συνθέτη του 19ου αιώνα και το άγαλμα του Αμπού Ταμάν, Αραβα ποιητή.
Οι φύλακες και οι 20 αστυνομικοί που φρουρούσαν το μνημείο, ετράπησαν σε φυγή όταν άκουσαν ότι στην περιοχή σπεύδουν σουνίτες τζιχαντιστές έχοντας στο πλευρό τους άνδρες τοπικών φυλών του Ιράκ, όπως υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Χάτρα, Μαοχαμάντ Αμνταλάζ Κοζάλ.
Η Χάτρα είναι αρχαία πόλη στη Μεσοποταμία και απέχει 90 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη. Ηταν πρωτεύουσα μικρού ανεξάρτητου κράτους στην εποχή της ακμής της Ρώμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ