Όπως όλα δείχνουν, η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα προχωρήσει τελικά την Τετάρτη στη συζήτηση του νομοσχέδιου σαλαμοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής. Η υποταγή στις εντολές εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, φαίνεται να είναι πιο ισχυρή από το σεβασμό σ’ αυτά που έχτισαν με το μόχθο και το αίμα τους δυο γενιές Ελλήνων.
Φαίνεται ότι τα δυο μνημονιακά κόμματα θεωρούν τη ΔΕΗ και την παραγωγή του ρεύματος σαν κάτι το δεδομένο, κάτι που επειδή υπάρχει σήμερα θα υπάρχει στο διηνεκές. Περίπου σαν κάτι που το φέρνει ο πελαργός ή που φυτρώνει κάτω απ’ τα λάχανα. Και κάνουν το μετέωρο βήμα στο κενό, της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είδαμε με πολύ ενδιαφέρον να κυκλοφορεί στις 29/6 σε ιστότοπους της Κοζάνης, της Πτολεμαϊδας και της Πέλλας ένα κείμενο του Πασοκ, με τίτλο “Τι είναι το εγχείρημα της “μικρής” ΔΕΗ”. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι όσο κι αν ψάξαμε, δεν το βρήκαμε να δημοσιεύεται πουθενά αλλού! Δεν αναρτήθηκε στο portal του Πασοκ, δεν δημοσιεύθηκε στον οικονομικό τύπο, δεν δημοσιεύθηκε πουθενά. Φαίνεται ότι τα υπολείμματα του πάλαι ποτέ κραταιού Πασοκ, παραμονές των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενόψει της συζήτησης του νομοσχέδιου, επιχειρούν να διαβρώσουν τις τοπικές κοινωνίες.
Τα επιχειρήματα του Πασοκ; “Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα και θα μειώσει τις τιμές!“, “Εμείς εγγυόμαστε τη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων“, “Εμείς φροντίζουμε για τις τοπικές κοινωνίες“. Μπορεί οι …
μεταγραφές του Μάνου και του Ανδριανόπουλου παλαιότερα να μην “έπιασαν”, αλλά φαίνεται ότι ο σπόρος των νεοφιλελεύθερων απόψεων έμεινε. Κι ο λαός έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη, δίνοντας στην Ελιά στις πρόσφατες εκλογές ένα γενναιόδωρο 8%. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι ασπρομάλληδες, που είναι συναισθηματικά δεμένοι με το κόμμα του Ανδρέα και δεν θέλουν να δεχθούν τη μετάλλαξη του Πασοκ απ’ την εποχή του Σημίτη και μετά. Τα μόνα δόγματα που φαίνεται να έχουν μείνει στο Πασοκ του Βενιζέλου είναι το “Δεξιότερα, Κουροπάτκιν” του 1904 ή το “Όσο δεξιότερα τόσο καλύτερα” του Καρδαμάκη.
Η αξιοπιστία αυτού του πολιτικού φορέα έχει πέσει στα τάρταρα και δεν τους πιστεύει πια κανείς, παρά μόνο συγγενείς και φίλοι. Δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν απολύτως τίποτα, δεν είναι σε θέση να φροντίσουν απολύτως τίποτα. Ποιος δεν θυμάται το Βενιζέλο να λέει το 2011 ότι “δεν είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ ο μηχανισμός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους“, για να βάλει αμέσως μετά το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, τόσο στους πολίτες όσο και στη ρευστότητα της ΔΕΗ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ψέματα για τον ΟΤΕ, ότι “θα εξαντλήσει όλες τις πολιτικές, νομικές και οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ“; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τα 8 ψέματα για τον ΑΔΜΗΕ;
Επισημαίνουμε λοιπόν ιδιαίτερα στους βουλευτές του Α΄ θερινού τμήματος ότι όπου ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μόνο προβλήματα δημιουργήθηκαν. Στη Βουλγαρία, έπεσε πέρυσι η κυβέρνηση, μετά από πολυήμερες διαδηλώσεις των πολιτών για τους εξοντωτικούς λογαριασμούς του ρεύματος. Γιατί εκεί ο ανταγωνισμός δεν έριξε τις τιμές; Στη Βρετανία, με τον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό των 27 παρόχων, οι Έξι Μεγάλες εταιρείες έχουν το 95% της αγοράς, οι Εργατικοί τις κατηγορούν ότι έκαναν καρτέλ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε μεγάλη έρευνα, οι τιμές του ηλεκτρικού όλο και τραβούν την ανηφόρα και οι επόμενες εκλογές θα έχουν ως κύριο θέμα τις τιμές της ενέργειας. Γιατί εκεί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αγαπητοί βουλευτές του Α΄ θερινού τμήματος, και θα λειτουργήσει στην Ελλάδα με δυο εταιρείες, που η ΕΒΙΚΕΝ ήδη σας έχει πει ότι το ολιγοπώλιο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα; Στη Δανία και τη Γερμανία οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, είναι οι πιο ακριβές σ’ όλη την Ευρώπη. Γιατί εκεί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και θα δουλέψει στην Ελλάδα; Στις ΗΠΑ, έχουμε το παράδειγμα της Καλιφόρνια, που η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε μπλακ αουτ και τις τιμές του ηλεκτρικού στα ύψη. Αντίθετα, πάλι στις ΗΠΑ, στο Τέξας, εκεί που υπάρχει δημόσια ηλεκτροπαραγωγή με την Austin Energy, είναι χαμηλές οι τιμές ακόμα και αν η παραγωγή γίνεται από Φ/Β.
Η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιομορφία ότι δεν αποθηκεύεται, πρέπει να παράγεται διαρκώς σε ποσότητα λίγο μεγαλύτερη απ’ τη ζήτηση. Αν δεν παράγεται, πρέπει να εισάγεται, σε πραγματικό χρόνο κι όχι με τμηματικές παραδόσεις. Το ρεύμα μεταφέρεται με δίκτυα κι όχι με καράβια, και η Ελλάδα δεν έχει τη γεωγραφική θέση της Αυστρίας ή της Ελβετίας, στο κέντρο της Ευρώπης, είναι στην άκρη της Ευρώπης και οι διασυνδέσεις είναι και λίγες και, με την Ιταλία, προβληματικές. Μ’ αυτά που κάνετε στο τέλος θ’ αφήσετε τη χώρα χωρίς ρεύμα!
Κύριοι βουλευτές επιτέλους σοβαρευτείτε! Επί 15 χρόνια “απελευθερώνετε” την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα και η πολιτική σας πάει απ’ τη μια αποτυχία στην άλλη: απ’ την αλόγιστη εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα με μονάδες ιδιωτών, σε πολύ μεγάλο για τις αντοχές της οικονομίας ποσοστό, μας πήγατε στην παράνοια των πανάκριβων ΑΠΕ. Προφανώς μάλιστα αυτές σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αφού για τις τιμές τους είδαμε πριν δυο μήνες να συνασπίζονται 57 από εσάς! Το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να:
- έχει ακριβύνει πολύ η ενέργεια για τους πολίτες,
- έχετε υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας,
- έχετε αυξήσει την ανεργία στα ουράνια.
Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συνεχίζετε την ίδια καταστροφική για τη χώρα πορεία.
Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς αρμενίζετε στραβά!
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!