Απο τον Παπαδόπουλο και τον Ιωαννίδη, στον Βενιζέλο και τον Μητσιάλη.

20140702-184419-67459571.jpgΑπό Μπονάνο – Αραπάκη στον Βαγγέλη & Μητσιάλη…
Η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου 48 ώρες πριν παραδώσουν την προεδρία της ΕΕ κατάφεραν να ικανοποιήσουν ακόμα μια φορά την κατοχική Τουρκία όσο κανένας άλλος. Έστειλαν στην Κύπρο 19 μέρες πριν την 40η μαύρη επέτειο της σφαγής της Κύπρου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας να μιλήσει για «τουρκοκυπριακό λαό», για περαιτέρω υποχωρήσεις της δικής πλευράς και επιβολή της τουρκοβρετανικής ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Δικαιολογημένες και λίγες ακόμα οι εξοργιστικές αντιδράσεις που ξεσήκωσε με τις δηλώσεις του ο εν λόγω κ. Αναστάσιος Μητσιάλης. Παραθέτω πιο κάτω λίγα από τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν από έγκυρους δημοσιογράφους. Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο.
Mίλησε ως επιτήδειος ουδέτερος – Κωστάκη Αντωνίου, (νέου αρχισυντάκτη από χθές της Σημερινής)
Αν αυτή είναι η ελληνική πολιτική έναντι του Κυπριακού… του γνωστού βετεράνου δημοσιογράφου Σάββα Ιακωβίδη
Από Μπονάνο – Αραπάκη στον Βαγγέλη & Μητσιάλη… του παλαίμαχου Λάζαρου Μαύρου
Κάλυψη και σχόλιο των δηλώσεων από την Συντακτική Ομάδα της ιστοσελίδα Εφύλακας πλαισιωμένα με χαρακτηριστική λεζάντα δές τε την στο τέλος των άρθρων – http://www.efylakas.com/archives/20092
Τα Νέα του Λονδίνου με τίτλο « Ξεσάλωσαν οι τουρκόσποροι» πρόσθεσαν : Αναστάσιος Μητσιάλης – Ο πιο αντιπαθής και αποκρουστικός για πολλούς και ανθέλληνας – πρόξενος που πέρασε ποτέ από το Λονδίνο (1987 – 1991). http://www.tanea-london.net/NowNews/HOME.index.html
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/140134
Mίλησε ως επιτήδειος ουδέτερος
02 Ιούλιος 2014, 07:00 | Με τον Κωστάκη Αντωνίου
Όταν η ελληνική Κυβέρνηση μιλά όπως ο Μητσιάλης, τότε η διεθνής στήριξη αποτελεί μύθο
Είναι εντελώς αδιάβαστοι; Δεν γνωρίζουν καν τι είναι το Κυπριακό; Ή έρχονται στην Κύπρο και αντί να ομιλούν ως Έλληνες αδελφοί, δηλώνουν επιτήδειοι ουδέτεροι; Ή, τέλος πάντων, αυτές είναι οι οδηγίες που λαμβάνουν από το Κέντρο; Πιθανόν να είναι ένα από αυτά, ή όλα μαζί.
Δεν νομιμοποιείται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, να έρχεται εδώ και να προβαίνει σε δηλώσεις, ως να είναι φερέφωνο μίας ουδέτερης προσέγγισης, αν όχι, και εμμέσως, μαντατοφόρος απαράδεκτων ποντιοπιλατικών θέσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αναστάσιος Μητσιάλης, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες πλήττουν την κυπριακή υπόθεση. Ήλθε εδώ και μετέφερε το μήνυμα των “αμοιβαίων υποχωρήσεων”, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά για τα αδιέξοδα που προκύπτουν στις συνομιλίες. Και το χειρότερο: χρησιμοποίησε ορολογία, την οποία μόνο η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί. Μίλησε για “τουρκοκυπριακό λαό”. Και πότε; Αμέσως μετά την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η “ενημέρωση” που του έκαμε ο Νίκος Αναστασιάδης; Ή αυτό ήταν το μήνυμα που ενετάλη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στείλει;
Υπενθυμίζουμε τι δήλωσε ο κ. Μητσιάλης: “Ασφαλώς και η Αθήνα συμπαρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες, οι αποτυχίες του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά, πρέπει να οδηγήσουν όλους αυτήν τη φορά, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να μπορέσουν να βρουν κοινό παρανομαστή, που θα επιτρέψει σε όλον τον Ελληνισμό και τον τουρκοκυπριακό λαό να ζήσουν μαζί στο μέλλον”.
Βεβαίως, μετά, κατεβλήθη φιλότιμη προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά να παραγραφεί το “τουρκοκυπριακός λαός”, όμως η αναφορά ακούστηκε ζωντανά από το στόμα του κ. Μητσιάλη, στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Αλλά, ακόμη και “φραστικό ολίσθημα” να ήταν(προσφιλής δικαιολογία όσων θέλουν να διασκεδάσουν αντιδράσεις από ατυχείς ή προκλητικές αναφορές τους), τα υπόλοιπα μένουν. Και οι “αμοιβαίες υποχωρήσεις” και εκείνη η δήλωση περί μη επίρριψης ευθυνών στη μία ή στην άλλη πλευρά.
Ερωτούμε: Η ελληνική Κυβέρνηση έχει, πλέον, ως νέα πολιτική, να αποφεύγει την επίρριψη ευθυνών στην τουρκική πλευρά για τις απαράδεκτες, συνομοσπονδιακές θέσεις που καταθέτει στις συνομιλίες και οι οποίες οδηγούν στο τέλμα και στη μη εξεύρεση λύσης; Η ελληνική Κυβέρνηση συνιστά στην ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει σε παραχωρήσεις; Πιστεύει ότι υπάρχουν, ακόμη, περιθώρια νέων υποχωρήσεων; Ποία και πού;
Τα πράγματα είναι τραγικά στη εθνική υπόθεση. Τραγικά λάθη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, διαχρονικά και πρόσφατα, έχουν οδηγήσει το εθνικό θέμα στον γκρεμό. Οι χιαστί επισκέψεις έχουν μετατραπεί σε όχημα αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Το κοινό ανακοινωθέν προσφέρει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να ερμηνεύει κατά το δοκούν σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Η επιστροφή της Αμμοχώστου καθίσταται όνειρο απατηλό. Η εμπλοκή της Ε.Ε. ακυρούται. Και, ως επιστέγασμα όλων αυτών των αποτυχιών, έρχονται και οι απαράδεκτες υποδείξεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω του Γενικού του Γραμματέα.
Αλλά εάν όσα μας είπε ο κ. Μητσιάλης αποτελούν την πολιτική του κυρίου στηρίγματος του αγώνα μας, της Ελλάδας, τότε πώς νομιμοποιούνται οι κυβερνώντες να μιλούν για διεθνή συμπαράσταση και διεθνή στήριξη των θέσεών μας; Η Αθήνα αποφεύγει την επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία. Γιατί να την απαιτούμε από τις ξένες κυβερνήσεις; Η Αθήνα καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε υποχωρήσεις. Γιατί οργιζόμαστε όταν το ίδιο πράττουν και οι ξένοι;
Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να επέμβει και να επιβάλει τάξη. Αντιλαμβανόμαστε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στην οικονομία και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά η εγκατάλειψη της Κύπρου σε πολιτικές που θα την αποτελειώσουν, θα αποτελέσει εθνικό έγκλημα. Πότε θα γίνει συνείδηση στην Αθήνα ότι, αν χαθεί η Κύπρος, παίρνει σειρά η Ελλάδα;
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ο Σαρκοζί στο κελί
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τέθηκε υπό κράτηση σε υπόθεση σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής. Για όσους εκπλήττονται πώς ένας πρώην Πρόεδρος κράτους τίθεται υπό κράτηση, ενώ στην Κύπρο οι Πρόεδροι, παρά τα όσα διαπράττουν, απολαμβάνουν ασυλίας μέχρι τέλους του βίου τους, η απάντηση είναι απλή: Εκεί είναι Γαλλία, εδώ είναι Μπανανία.
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/139816
Αν αυτή είναι η ελληνική πολιτική έναντι του Κυπριακού…
01 Ιούλιος 2014, 07:00 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Η Ελλάδα ήταν, είναι και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι το στήριγμα του κυπριακού Ελληνισμού. Από την εποχή του Κίμωνα μέχρι σήμερα, οι Έλληνες αυτής της εσχατιάς του Έθνους πάντοτε κοίταζαν προς δυσμάς, πότε θα έλθουν ελληνικές τριήρεις, ελληνικά πλοία ή ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη για να μας ελευθερώσουν από ξένους εισβολείς.
Οι Έλληνες της Κύπρου ανέκαθεν συμμετείχαν στους υπέρ ελευθερίας αγώνες του Έθνους μας και χιλιάδες εξ αυτών άφησαν τα κόκαλά τους στα πεδία των μαχών. «Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες», ήταν η απαντοχή των Ελλήνων αυτού του δύσμοιρου τόπου. Όμως και εκεί, στην Αθήνα και εδώ, στη Λευκωσία, οι ηγεσίες του Ελληνισμού απεδείχθησαν πλειστάκις ανεπαρκείς και πάρα πολύ κατώτερες των περιστάσεων, των κινδύνων και, προπάντων, των εθνικών πόθων των Κυπρίων. Ελληνικά χέρια εκτέλεσαν το πραξικόπημα κατά της Κύπρου, υποκινούμενα από ξένα κέντρα. Και το νησί δουλώθηκε στον Τούρκο Ασιάτη ληστή και βιαστή.
Θα ανέμενε κανείς πως μετά από 40 χρόνια τουρκικής κατοχής, το άθλιο κράτος των Αθηνών, και εννοούμε τους καρεκλοκένταυρους των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, θα διδάσκονταν μερικά σκληρά μαθήματα. Και όσον αφορά το Κυπριακό και για όσα η Τουρκία μηχανεύεται ανεμπόδιστα στη Δυτ. Θράκη. Και όμως: Φαίνεται πως το κράτος των Αθηνών όχι μόνο δεν διδάσκεται απ’ όσα η Κύπρος υποφέρει αλλά και μας παροτρύνει σε «αμοιβαίες υποχωρήσεις» για να επιλυθεί το Κυπριακό. Ποιος είπε αυτά και άλλα εξωφρενικά; Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Αναστάσιος Μητσιάλης, που χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, είπε:
«Η συγκυρία των διακοινοτικών συνομιλιών, όπως γίνονται, είναι μία καινούργια ευκαιρία σε αυτή την περίοδο για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να βρουν την πολυπόθητη λύση. Ασφαλώς και η Αθήνα συμπαρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες, οι αποτυχίες του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά, πρέπει να οδηγήσουν όλους τη φορά αυτή, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να μπορέσουν να βρουν τον κοινό παρονομαστή που θα επιτρέψει σε όλον τον Ελληνισμό και τουρκοκυπριακό λαό να ζήσουν μαζί στο μέλλον». Διερωτώμεθα:
Πριν έλθει στην Κύπρο, ο Αν. Μητσιάλης πέρασε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε από τον Νταβούτογλου; Ή να υποθέσουμε ότι ο γνωστός ναινέκος Υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, που πριν από λίγες ημέρες εναγκαλιζόταν με τον Νταβούτογλου, ναι, αυτόν που κήδεψε την Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσε οδηγίες στον Αν. Μητσιάλη να πει όσα δήλωσε; Εκτός και αν οι δηλώσεις του είναι αποτέλεσμα της ενημέρωσης από τον Ν. Αναστασιάδη. Ας προσεχθούν τι είπε: Πρώτον, μίλησε για «αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Μα ακόμα και ο Αναστασιάδης, σε δεκάδες ομιλίες του διαμήνυσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας να δώσει. Δεύτερον, η Αθήνα δεν επιρρίπτει ευθύνες σε καμία πλευρά. Μα, εδώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι για τη μη επίλυση του Κυπριακού ευθύνεται η αδίστακτη τουρκική αρπακτικότητα. Τρίτον, μίλησε -άκουσον! άκουσον!- για «τ/κ λαό». Εκ… παραδρομής, φυσικά! Απορούμε: Ο Ν. Αναστασιάδης τι είδους ενημέρωση έκανε στον Γ.Γ. του ελληνικού ΥπΕξ;
Τίποτε δεν του είπε για το 64σέλιδο έγγραφο Νταβούτογλου, που θεωρεί ως «εκλιπούσα» και ως «θανούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία; Ούτε για τις δηλώσεις του ισλαμοφασίστα Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία; Με οργή διερωτώμεθα: Αν αυτή είναι η ελληνική πολιτική και υποστήριξη στην Κύπρο και στο Κυπριακό, όπως την εξέφρασε ο Αν. Μητσιάλης, γιατί επικρίνουμε τον Ερντογάν, τον Νταβούτογλου και τον κατοχικό Έρογλου; Έλεος, αδελφοί, έλεος!
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/140236
Από Μπονάνο – Αραπάκη στον Βαγγέλη & Μητσιάλη…
02 Ιούλιος 2014, 07:00 | Με τον Λάζαρο Μαύρο
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μας πουλήσατε,
το ΄χετε ξανακάνει χρόνια πριν σ’ άλλους αιώνες,
όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες […],
τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους,
το αίμα πότισε τη γη κι αλυσοδέσανε
βαριά τον Πενταδάκτυλο»…
(Μιχ. Πασιαρδή «Είμαστε Έλληνες» 1974)
Ο Τ Α Ν ο τουρκικός στόλος αποβίβασης (και όχι απόβασης) του Αττίλα εισβολέα 20-22 Ιουλίου 1974 μπορούσε να υποστεί πανωλεθρία από τις τορπίλες των υποβρυχίων «Γλαύκος» (S-110) με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Βασίλη Γαβριήλ και «Νηρεύς» (S-111) με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, η διαταγή του αρχηγού Ναυτικού αντιναύαρχου Πέτρου Αραπάκη για απομάκρυνση των δύο υποβρυχίων από τα νερά την Κύπρου έσωσε τον Αττίλα…
Ο Τ Α Ν η καθηλωμένη τρεις μέρες από Σάββατο 20ή Ιουλίου 1974 έως Δευτέρα 21, στην ακτή αποβίβασης στο Πέντε Μίλι, ταξιαρχία Τσακμάκ του Αττίλα, μπορούσε να υποστεί πανωλεθρία από τα έξι υπερσύγχρονα Φάντομ (F-4) και τα 18 παλαιότερα F-84F της πολεμικής αεροπορίας, που ανέμεναν πανέτοιμα τη διαταγή απογείωσης στ’ αεροδρόμια της 115 Πτέρυγας Μάχης στην Κρήτη, η διαταγή του αρχηγού Αεροπορίας αντιπτέραρχου Αλέξανδρου Παπανικολάου να σβήσουν τις μηχανές τους έσωσε τον Αττίλα…
Ο Τ Α Ν την Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974, που ο τουρκικός στόλος εισβολής πλησίαζε τις ακτές της Κερύνειας, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος από την Αθήνα και ο αρχηγός του πραξικοπήματος στην Κύπρο, επικεφαλής του ΓΕΕΦ, ταξίαρχος Μιχαήλ Γεωργίτσης απαγόρευαν στον διοικητή του 251 Τάγματος Πεζικού της Κερύνειας αντισυνταγματάρχη Παύλο Κουρούπη ν’ αναπτύξει τους λόχους του στις προβλεπόμενες θέσεις μάχης στις ακτές, κι απαγόρευαν στο 70 Τάγμα Μηχανικού να στρώσει ναρκοπέδιο στο Πέντε Μίλι κι απαγόρευαν στο μόνο μηχανοκίνητο τάγμα 286ΜΤΠ του αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Μπούτου να σπεύσει από τη νύκτα στην Κερύνεια, οι απαγορεύσεις τους κι οι διαταγές τους έσωσαν και διευκόλυναν τον Αττίλα…
Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ – δυστυχέστατα, δεν τα θυμηθήκαμε αυτά επειδή είναι πάλι Ιούλιος. Ο τεσσαρακοστός από εκείνον τον καταραμένο. Σαράντα Ιούληδες του ατιμώρητου και ανενόχλητου Αττίλα. Τα θυμηθήκαμε επειδή:
– Απέναντι στη νέα εκκωφαντική προέλαση των Διπλωματικών Επιλαρχιών του Αττίλα, με το Τουρκικό Έγγραφο της 23ης Ιουνίου 2014 των Νταβούτογλου – Τσιαβούσιογλου στην ΕΕ, εναντίον της «Εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας»,
– η στάση του Υπουργού Εξωτερικών της μητρός Ελλάδος κ. Βαγγέλη Βενιζέλου
– και οι προχθεσινές δηλώσεις του Γ.Γρ. του υπουργείου του, κ. Αναστάσιου Μητσιάλη, στη Λευκωσία, περί… αποφυγής επίρριψης ευθυνών (στους Τούρκους) και περί της ανάγκης… αμοιβαίων (κι άλλων ελληνικών) υποχωρήσεων,
– στην ουσία ελάχιστα διαφέρουν, από τη στάση και τις διαταγές των Μπονάνου, Αραπάκη, Παπανικολάου, του τρισκατάρατου Ιούλη του 1974.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Βενιζέλος – Μιτσιάλης υπέρ της ρατσιστικής Διζωνικής και «αμοιβαίων» υποχωρήσεων
Αποδελτιώθηκε στον Εμπροσθοφύλακα στις 01/07/2014
Σχόλιο Σ.Ο: Ο γνωστός ναινέκος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος Αναστάσιος Μητσιάλης, αφού έδωσαν προ ημερών τα διαπιστευτήριά τους στον τούρκο Υπ.Εξ Αχμέτ Νταβούτογλου που στο 64σέλιδο έγγραφο του απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα» και «θανούσα», κάλεσαν έμμεσα τον Κυπριακό Ελληνισμό να αποδεχτεί την ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ο τελευταίος μάλιστα σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 30 Ιουνίου 2014, μίλησε για ”τουρκοκυπριακό λαό” ενώ είχε το θράσος να δηλώσει πως “αυτή την φορά πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλους”. Με απλά λόγια ο κ.Μιτσιάλης απενεχοποίησε την επεκτατική στάση της Τουρκίας, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην παράνομη κατοχή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, τα εγκλήματα πολέμου όπως τον εποικισμό, παρακάπτωντας επιπλέον το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ για καταβολή αποζημιώσεων περί ηθικής βλάβης για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους.
Ο ραγιαδισμός υπήρξε ανέκαθεν χαρακτηριστικό γνώρισμα των ριψάσπιδων πολιτκών του νεότερου ελλαδικού κράτους και με το κυπριακό να μπαίνει σε νέα φάση μετά και την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, είναι λογικό ότι οι σειρήνες της υποταγής θα εντείνουν τις πιέσεις τους κινδυνολογώντας εκ νέου περί δήθεν «τελευταίας ευκαιρίας» και ανάγκης «άμεσης λύσης». Δυστυχώς όμως για αυτούς, όπως το 2004, την απάντηση θα δώσει ξανά, εφόσον κληθεί, ο Κυπριακός Ελληνισμός, ο οποίος αυτή την φορά γνωρίζει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να διεκδικίσει με αξιώσεις μια λύση εντός Ευρωπαϊκού πλαισίου, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα καταδικάζει την Τουρκία για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά το παρελθόν.
http://www.efylakas.com/archives/20092

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ