http://www.youtube.com/watch?v=oNVOeZmp218
Είδαμε χθες τον ανεκδιήγητο Ταμήλο να λέει ότι “Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό, η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό, μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια, μπορείς να πας σ’ ένα χωριό και να ζήσεις με τη λάμπα, που ανάβαμε παλιά, δε χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα“! Η έκφραση όλων των υπολοίπων παρισταμένων δεν χρειάζεται σχόλιο, αλλά το πιο ωραίο είναι να διαβάσετε στο YouTube τα σχόλια που συνοδεύουν το βίντεο και “στολίζουν” (λίαν επιεικής έκφραση) τον Τρικαλινό Εθνοπατέρα.
Είδαμε επίσης τις τελευταίες μέρες τη νέα κυβερνητική επίτροπο, εεεε, συγγνώμη, εκπρόσωπο, να τσιρίζει και να κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ότι “δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν τους διακόπτες και μάλιστα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου“.
Ε, λοιπόν, ο συνειρμός που ήρθε αυτόματα, μετά τη Βούλτεψη και τον Ταμήλο, παραπέμπει στο γνωστό τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα …
“Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ@λ@κες, να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς”! Γραμμένο πριν 25 χρόνια, το τραγούδι παραμένει -δυστυχώς- διαχρονικά επίκαιρο.
Ενημερώνουμε την καταρχήν άσχετη εκπρόσωπο ότι διακόπτες δεν κατέβασαν ποτέ οι εργαζόμενοι, διακόπτες κατέβαζε, κατεβάζει και θα κατεβάζει πάντα μια διοίκηση που δεν έχει προσωπικό για να λειτουργήσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Οι εργαζόμενοι έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να απεργούν και ο τρόπος άσκησής του διέπεται από ειδική νομοθεσία. Ένα το κρατούμενο.
Επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και ξέρουμε τι γίνεται σ’ αυτή τη χώρα, λέμε ευθέως στην κυβέρνηση: Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι … Και περιμένουμε απ’ την κυβερνητική εκπρόσωπο, αλλά και τα διάφορα “δημοσιοκαφρικά παπαγαλάκια”, που εμφανίστηκαν πάλι ως καλοθελητές της κυβέρνησης, να μας πουν τι έγινε πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο στη Σαντορίνη. Μιλάμε για την κορύφωση της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, μιλάμε για μέρες που το νησί κυριολεκτικά “βούλιαξε”. Είχαμε μήπως απεργία των εργαζομένων και συνέβησαν απανωτά μπλακ άουτ, σε μια απ’ τις ναυαρχίδες του Ελληνικού τουρισμού; Ή μήπως οι οικτρές ενεργειακές πολιτικές των τελευταίων 15 ετών οδήγησαν στα απανωτά μπλακ άουτ;
Πάμε να θυμηθούμε τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στη Σαντορίνη, όπως καταγράφηκε στον ηλεκτρονικό τύπο εκείνων των ημερών.
Μεσημέρι της 13ης Αυγούστου 2013 εκδηλώνεται πυρκαϊά στον τοπικό σταθμό παραγωγής, όπως βλέπουμε στην Ελευθεροτυπία. Πρώτο μπλακ άουτ, αλλά δεν υπάρχει καταρχήν σοβαρή ανησυχία, ο σταθμός τέθηκε σε μερική λειτουργία λίγο μετά τις 8 το βράδυ.
Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι στη Σαντορίνη θα καταγραφούν αφίξεις-ρεκόρ, πάνω απ’ τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα του 2011.
Αργά το βράδυ, όπως ενημερώνει το Έθνος, απέπλευσε το αρματαγωγό Χίος, μεταφέροντας στη Σαντορίνη ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 10MW.
Ξεκινά η ενίσχυση του νησιού με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και, όπως μας ενημερώνει την επόμενη μέρα, 14 Αυγούστου, η Ημερησία, “η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι σήμερα τέθηκαν σε λειτουργία πέντε επιπλέον μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 11,5MW. Έτσι, η συνολική διαθέσιμη ισχύς του Σταθμού φθάνει τα 22MW“.
Παρά την αύξηση της διαθέσιμης ισχύος, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ενδεικτικό πρόγραμμα ωριαίων εκ περιτροπής διακοπών της ηλεκτροδότησης από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ και δίωρης διακοπής 10-12 το βράδυ.
“Με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρημα και ψοφούν;” λέει μια λαϊκή έκφραση και το Δεκαπενταύγουστο νέο μπλακ άουτ στη Σαντορίνη! Αυτή τη φορά από βλάβη σε πυκνωτή.
Όπως βλέπουμε στα ΝΕΑ, οι τουρίστες βρήκαν την καταπληκτική ευκαιρία για ρομαντικό δείπνο υπό το φως του φεγγαριού και των κεριών.
Η Δημοτική Αρχή της Σαντορίνης βέβαια δεν καταχάρηκε, ούτε και οι καταστηματάρχες, αφού ούτε θέλουν ν’ ακούσουν για αναξιόπιστη και διακοπτόμενη ηλεκτροδότηση του νησιού.
Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη η κυβέρνηση, για να δείξει ότι υπάρχει κι ενδιαφέρεται για τους πολίτες, στέλνει κατεπειγόντως στη Σαντορίνη την Παρασκευή 16 Αυγούστου κυβερνητικό κλιμάκιο, με τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Τουρισμού, όπως βλέπουμε στο Πρώτο Θέμα.
Η εφημερίδα “τα χώνει” κανονικά στη διοίκηση της ΔΕΗ, την αποκαλεί “προκλητικά απούσα” και της χρεώνει “απίστευτο φιάσκο”.
Πώς είπατε; Πού είναι ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΚΑ, που έχει την εποπτεία της ΔΕΗ; Μα σας είπαμε απ’ την αρχή, ότι αυτά γίνονται στην κορύφωση της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, να χαλάσουμε τα μπάνια του Υπουργού; “Ας στείλουμε το κυβερνητικό κλιμάκιο που κάνει τη βάρδια του Δεκαπενταύγουστου και ας ελπίσουμε ο καλός Θεός της Ελλάδας να κάνει το θαύμα του και να έλθει το ρεύμα“, κάπως έτσι πρέπει ίσως να σκέφτηκαν.
Και με βαρύγδουπο ύφος το κλιμάκιο διαβεβαίωνε “πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το αργότερο μέχρι αύριο“, όπως βλέπουμε στη Ναυτεμπορική.
Μπορεί κιόλας να σκέφτηκαν, από μέσα τους “Τι υπουργάρες είμαστε, μόλις ήρθαμε τα τακτοποιήσαμε όλα! Δεν μας άφηναν στην ησυχία μας μέσ’ στο κατακαλόκαιρο, να κάνουμε κι εμείς καμιά βουτιά, παρά μας τρέχουν σε συσκέψεις με την αυτοδιοίκηση“.
Θα σκέφτηκαν ότι τα πράγματα αποκλείεται να γίνουν χειρότερα απ’ ό,τι ήδη ήταν. Μόνο που ξέχασαν να το πουν στο ρεύμα!
Έχουμε φθάσει στις 19 Αυγούστου, έχουν τοποθετηθεί συνολικά 30 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη κι όλοι κοιμούνται ήσυχοι, το νησί έχει επάρκεια ισχύος κι η ΔΕΗ λέει “Πλήρως διασφαλισμένη η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης“, όπως βλέπουμε στη Ναυτεμπορική.
Κι ενώ όλοι κοιμούνται ήσυχοι και “η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση είναι εξασφαλισμένη”, στις 21 Αυγούστου η Σαντορίνη ξυπνάει στις 8 το πρωί, (Σαντορίνη είναι αυτή, στις 8 είναι άγρια χαράματα), με τρίτο ξεγυρισμένο μπλακ άουτ!
Όπως βλέπουμε στο Σκάι και τη Ναυτεμπορική, το πρόβλημα αυτή τη φορά ήταν ένα βραχυκύκλωμα στο δίκτυο, έξω απ’ το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.
Και μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να έδινε νέες διαβεβαιώσεις, αλλά πλέον η αξιοπιστία της στο νησί είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, όπως βλέπουμε στο Έθνος στις 22 Αυγούστου.
Οι καταστηματάρχες μετρούσαν τις ζημιές τους από τρόφιμα που χάλασαν στα ψυγεία, οι ξενοδόχοι προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους τουρίστες, η τοπική αυτοδιοίκηση είχε μεγάλο πονοκέφαλο απ’ τη βλάβη στο τουριστικό προϊόν του νησιού.
Βλέπετε υπάρχει κι εκείνο το τελεφερίκ στο λιμάνι, που χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει. Αν δεν υπάρχει ρεύμα, η εναλλακτική είναι τα γραφικά μουλάρια, όπως πριν 30 χρόνια, αφού δεν μπορούν να ανεβούν όλοι τα 570 σκαλιά μέχρι τα Φηρά και μάλιστα μέσα στο λιοπύρι του Δεκαπενταύγουστου.
Όσες διαβεβαιώσεις και να έδινε η διοίκηση της ΔΕΗ, την αντιμετώπιζαν περίπου σαν τον ψεύτη βοσκό, του γνωστού παραμυθιού.
Και μάλλον πολύ καλά έκαναν, αφού “το κερασάκι στη τούρτα” ήρθε το βράδυ της 26ης Αυγούστου, με μια νέα δίωρη διακοπή στην Οία, 1-3 μετά τα μεσάνυχτα.
Πέρασε ο Αύγουστος, τέλειωσε κι η τουριστική περίοδος και η ζωή στο νησί ξαναβρήκε το ρυθμό της. Αλλά το νησί δεν πρόκειται να ξεχάσει το τι συνέβη, αφού η εμπιστοσύνη είναι σαν το γυαλί: αν ραγίσει, είναι άχρηστο.
Δεύτερο κρατούμενο λοιπόν για την κυβερνητική εκπρόσωπο και τα παπαγαλάκια της, ποιος κατέβασε τους διακόπτες στη Σαντορίνη Δεκαπενταυγουστιάτικα; Οι εργαζόμενοι ή η Διοίκηση; Και τι έκανε η κυβέρνηση; Απολύτως τίποτα!
Αλλά επειδή δεν είναι μόνο η περίπτωση της Σαντορίνης, αξίζει να γυρίσουμε ακριβώς 10 χρόνια πίσω, τότε που η χώρα τέτοιες μέρες ετοιμαζόταν να υποδεχθεί την ένδοξη Ολυμπιάδα του 2004. Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 έχουμε ένα περιφερειακό μπλακ άουτ στην Πελοπόννησο, αλλά το βράδυ της 21ης Ιουλίου έχουμε ένα γενικό μπλακ άουτ σ’ ολόκληρη τη χώρα. Τη χώρα που κυβερνούσε και τότε το κόμμα της κυρίας εκπροσώπου, που κατά τα λοιπά τσιρίζει ότι “κανείς δεν μπορεί να κατεβάζει τους διακόπτες“.
Τρία τα κρατούμενα και η μύτη σας, κυβερνητική εκπρόσωπε, μεγαλώνει σαν του Πινόκιο. Τα μπλακ άουτ τα προκαλέσατε εσείς, όχι οι εργαζόμενοι. Τη ζημιά στην κοινωνία την προκαλείτε εσείς, με τις άστοχες πολιτικές σας, όχι οι εργαζόμενοι.
Και άλλη μια τέτοια άστοχη πολιτική έχουμε στην έτερη ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού, στη Ρόδο, η ηλεκτροδότηση της οποίας ακόμα περιμένει το νέο εργοστάσιο. Σε λίγο θα δούμε την κυβερνητική εκπρόσωπο να κουνάει το δάκτυλο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ Ρόδου για τις όποιες διακοπές ρεύματος συμβούν κι εκεί; Να της δώσουμε ένα καθρέφτη καλύτερα;
Και κάτι ακόμα: κάθε καλοκαίρι, σε όλη την Ελλάδα, έχουμε κατά περιοχές προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος τις Κυριακές, διάρκειας μερικών ωρών, επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να συντηρήσει τα δίκτυα. Όλοι προσαρμόζονται και κανένας δεν διανοείται να τσιρίξει, σαν την κυβερνητική εκπρόσωπο, για τα μπλακ άουτ που προκαλεί η ΔΕΗ. Γιατί, πολύ απλά, όλοι καταλαβαίνουν ότι κάποιες διακοπές είναι αναπόφευκτες και παίρνουν από νωρίτερα τα μέτρα τους: είτε προμηθεύονται γεννήτριες, είτε μεταφέρουν την κατανάλωση σε άλλες ώρες, είτε μαγειρεύουν απ’ την προηγούμενη, είτε, είτε, είτε. Αν και στη διάρκεια απεργιών, που ενδεχομένως χρειάζονται περιορισμένες διακοπές ρεύματος, τηρηθεί ένας λογικός προγραμματισμός για εκ περιτροπής διακοπές φορτίων 1-2 ωρών και ανακοινωθεί έγκαιρα στους πολίτες, κανένας δεν θα δυσανασχετήσει. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε μόνιμη χειραγώγηση της κοινής γνώμης με κατευθυνόμενη προπαγάνδα ενάντια στους απεργούς, όχι μόνο της ΔΕΗ, οποιουσδήποτε εργαζόμενους.
Οι κυβερνήσεις, όπως είναι ανέκαθεν γνωστό, έχουν πάντα “το αλάθητο του Πάπα” και γι’ αυτό έχουν μόνιμη αλλεργία στις απεργίες, καθόσον συνιστούν αμφισβήτηση της “μοναδικής αλήθειας”, της κυβερνητικής άποψης. Η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει αποδείξει στην πράξη κατ’ επανάληψη ότι θα ήταν πιο ευτυχής αν ζούσε στην περίοδο 1967-74 και προφανώς γι’ αυτό έχει για υπουργό τον τύπο που περιφερόταν με το τσεκούρι ..
Ποιος όμως έχασε τη σοβαρότητα, για να τη βρουν αυτοί, που πρώτα χρεοκόπησαν τη χώρα σε καιρό ειρήνης κι έπειτα δείχνουν με το δάχτυλο όλους τους άλλους γύρω τους; Αυτοί που θέλουν να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, που χτίστηκε με το μόχθο δυο γενιών Ελλήνων και το αίμα των εργαζομένων, για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλά τους; Γρήγορα ν’ απαλλαγούμε απ’ τα σάπια κόμματα που μας χρεοκόπησαν, για να κάνουμε το ξεκίνημα της Νέας Ελλάδας.
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!