TV: Μεγάλο κόστος για τα Περιφερειακά κανάλια!- Η πολύπλοκη νέα ψηφιακή εποχή και όλα τα δεδομένα…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20140704-095529-35729415.jpgΤις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στο χώρο της τηλεόρασης αναζητούν οι 18 τηλεοπτικοί περιφερειακοί σταθμοί (μεταξύ των οποίων, και οι δυο της Ηλείας) που έχουν λάβει την έγκριση εκπομπής του προγράμματος τους, ψηφιακά στην περιοχή της Πελοποννήσου, από το ΕΣΡ.
Τα 18 αυτά κανάλια, είναι χωρισμένα κατά αλφαβητική σειρά σε δυο εννιάδες, και η διαδικασία αρχικά περιλάμβανε, να έχουν στείλει το πρόγραμμά τους μέσα από δίκτυα του ΟΤΕ (ή και άλλων παρόχων) στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Digea, του μοναδικού ψηφιακού παρόχου, και από κει φτιάχτηκαν οι δυο εννιάδες μέσα απο πολυπλεξία, ώστε στη συνέχεια από κει να περάσουν στα 19 κέντρα εκπομπής της Πελοποννήσου τα οποία πλέον ενεργοποιήθηκαν ψηφιακά και στις καινούργιες συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί για τα 15 επόμενα χρόνια στην Digea.
* Για τον 1ο δίαυλο η ομάδα των τηλεοπτικών σταθμών είναι:
Το ACHAIA με έδρα την Πάτρα,
Αρκαδική Τηλεόραση με έδρα την Τρίπολη,
AXION με έδρα την Κόρινθο,
BEST με έδρα την Καλαμάτα,
DR με έδρα το Άργος,
ΕΛΛΑΔΑ με έδρα την Σπάρτη,
ΗΛΕΚΤΡΑ με έδρα την Κόρινθο
ΙΟΝΙΑ με έδρα τη Ζάκυνθο
Cosmos με έδρα τον Πύργο.
* Στο 2ο δίαυλο η ομάδα των τηλεοπτικών σταθμών είναι:
LEPANTO με έδρα την Ναύπακτο,
MAX με έδρα το Ναύπλιο,
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ με έδρα την Καλαμάτα ,
ΝΕΤ με έδρα την Καλαμάτα,
ΟΡΤ με έδρα τον Πύργο,
RTP με έδρα την Κόρινθο,
SUPER με έδρα την Κόρινθο,
SUPER B με έδρα την Πάτρα
TOP channel με έδρα την Κόρινθο.
Ενώ σε πρώτη φάση η εξέλιξη αυτή (της ψηφιακής) μπορεί να φαίνεται θετική, καθώς δίνει την δυνατότητα (και) διεύρυνσης της όποιας διαφημιστικής …πίτας στα τοπικά κανάλια, στην πραγματικότητα απαιτεί ουσιαστική αύξηση στις επενδύσεις τους και στα έξοδα τους, καθώς η εκπομπή σε ευρύτερη περιοχή, έχει υψηλότερο κόστος, ενώ ανάλογα μεγαλώνει και το κόστος του εκπεμπόμενου προγράμματος.
* * * Έτσι, πλέον έχει ξεκινήσει και μεγάλο …τεστ αντοχής, γιατί το κόστος (σύμφωνα με πληροφορίες μας) που θα κληθούν να καταβάλλουν οι σταθμοί για την εκπομπή των σημάτων τους ΚΑΘΕ μήνα αγγίζει (μαζί με το ΦΠΑ) τις 4.000 ευρώ. Το μήνα (επαναλαμβάνουμε) και με τα τωρινά δεδομένα…
Απο κει και πέρα: Ακόμα και η μετάδοση μιας ταινίας για παράδειγμα, έχει διαφορετικό κόστος αν εκπέμπεται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
Επίσης και η κάλυψη της ειδησεογραφίας θα πρέπει (ουσιαστικά) να διευρυνθεί, προκειμένου το κανάλι να μπορέσει να διεκδικήσει το κοινό και άλλων περιοχών.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων ισχύουν, το κανάλι, ανεξάρτητα αν κρίνει σκόπιμο να διευρύνει τη θεματολογία – ειδησεογραφία του, θα πρέπει βέβαια να συνεχίσει να καλύπτει ειδησεογραφικά την περιοχή έδρας της εκπομπής του.
Πόσοι θα επεκταθούν και πόσοι θα …αντέξουν
Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ποιοί και πόσοι τελικά περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, θα τολμήσουν ή θα μπορέσουν τελικά την επέκταση σε ένα ευρύτερο κοινό κάνοντας ένα …επιθετικό άνοιγμα στην αγορά, σε μια περίοδο που βέβαια η διαφήμιση παραμένει ακόμα σε κρίση…
Όπως βέβαια και πόσοι θα αντέξουν το προαναφερόμενο έξοδο ενοικίου, κ.τ.λ. (για το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα ζητηθεί …ελαστικότητα, που όμως είναι άγνωστο αν ο πάροχος θα την …παράσχει)
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες (και θα εξηγήσουμε πιο κάτω γιατί κάποια πράγματα παραμένουν κρυφά στο επίσημο σκέλος τους…) η τιμή καθορίζεται με βάση τα δηλωμένα έξοδα λειτουργίας και επένδυσης τους και κάποια άλλα σχετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΕΕΤΤ προβλέπει κέρδος για τον πάροχο δικτύου, ύψους τουλάχιστον 15,6%!
* * * Ήδη, κατ’ επιλογή τους, εξαιτίας του κόστους, δεν μπήκαν ως τώρα στην ψηφιακή διαδικασία:
Το ΑΡΤ (του Γ. Καρατζαφέρη, πρώην Τηλεάστυ) που έχει και Πανελλαδική άδεια.
Το Cosmos Tv Ηλείας και το Top channel Κορίνθου, από τα Περιφερειακά (της προαναφερόμενης 18άδας)
Αντιδράσεις από παρόχους Περιφερειακών καναλιών – ΕΠΕΚ και Digital Union
Στη δημιουργία αυτού του υπερτροφικού συστήματος τηλεοπτικής μετάδοσης (που προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Digea) αντιδρούν τα περιφερειακά κανάλια.
Ήδη η εταιρεία «Digital Union», πάροχος δικτύου περιφερειακών καναλιών, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, στην αρχή του χρόνου, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του.
Παράλληλα, η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών (ΕΠΕΚ), επίσης αποφάσισε την κατάθεση προσφυγής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, με τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 30 περιφερειακών καναλιών από όλη τη χώρα.
Η απόφαση του ΣΤΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων της Digital Union δεν έχει εκδοθεί ακόμα, ενώ η δίκη της κύριας προσφυγής έχει οριστεί για τις 15 Οκτωβρίου.
* Οι σταθμοί της περιφέρειας, αμφισβητούν τη νομιμότητα του διαγωνισμού καθώς οι όροι του οδηγούν στη δημιουργία μονοπωλίου προς όφελος της Digea και δημιουργούν τον κίνδυνο διακοπής στη λειτουργία των περιφερειακών παρόχων δικτύου.
Σημειώνεται επίσης πως οι περισσότερες συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας ανήκουν στο φάσμα 694-790 ΜΗz (δίαυλοι 49-60), όταν είναι ήδη γνωστό πως το 2015, αυτές θα αποδοθούν στην κινητή τηλεφωνία (Το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα 2 και το οποίο μάλιστα αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ που έχει περιληφθεί, κι αυτή…, στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ)! ! !
Η Digital Union υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο καλούνται οι πάροχοι περιφερειακής εμβέλειας να επενδύσουν σε ένα …οικόπεδο που θα κλείσει μέσα σε δυο χρόνια, ενώ αντίστοιχα οι συχνότητες των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας δεν θίγονται.
* Αναφέρεται επιπλέον πως ο ορισμός του κατώτερου μέσου ρυθμού μετάδοσης (bit rate) σε 1,5 MBps σημαίνει πως οι περιφερειακοί σταθμοί θα χάσουν την ποιότητα του σήματος τους κατά την ψηφιακή εκπομπή.
Θεωρώντας λοιπόν πως ο διαγωνισμός εξυπηρετούσε έναν μόνο πάροχο δικτύου και επιβάλει όρους ανισότητας για τους περιφερειακούς σταθμούς, η Digital Union απείχε από αυτόν.
Ακολούθως, βρέθηκε τελικά τρόπος να αντιμετωπιστεί η αποχή των περιφερειακών καναλιών από την ψηφιακή μετάβαση. Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσαν προ τριμήνου περίπου στη Βουλή (σε …άσχετο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης) για την «απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» οι υπουργοί Μεταφορών, Επικρατείας και Ανάπτυξης, υποχρεούνται να εκπέμψουν ψηφιακό σήμα όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί με αλλαγή της εμβέλειας των σημάτων τους!
Τον διαγωνισμό αυτό λοιπόν τον πήρε η Digea, η οποία αποτελεί κοινοπραξία των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών.
Που σημαίνει επίσης ότι αυτός που είναι προμηθευτής, αυτός που παρέχει την υπηρεσία εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης, αποτελείται από τους …πελάτες του! Δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα δίνουν, απ’ την μία τσέπη θα βγαίνουν, στην άλλη τσέπη θα μπαίνουν…
Το πολύ μικρό τίμημα και οι δημόσιες συχνότητες
Το τίμημα φαίνεται πως είναι πάρα πολύ μικρό. Οι 6 συχνότητες (από τις οποίες οι 4 αποτελούνται από σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι 2 από περιφερειακής εμβέλειας) δίνονται για συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ (μόνο), για 15 χρόνια.
Λίγο παραπάνω δηλαδή από 1 εκατομμύριο το χρόνο θα παίρνει το κράτος…
Ενώ εκτιμάται ότι από τους σταθμούς και γενικότερα τη δραστηριότητα που μπορεί να έχει μέσα σε αυτές τις συχνότητες η Digea θα εισπράττει πολλά περισσότερα ευρώ το χρόνο. Κι έχοντας για 15 χρόνια όλο το φάσμα μονοπωλιακά δικό της!
* Στη Digea και οι δυο δημόσιες συχνότητες λόγω ανυπαρξίας της ΝΕΡΙΤ…
Ως προς τη δημόσια τώρα ραδιοτηλεόραση: στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έχουν αποδοθεί με νόμο δύο πολυπλεξίες. Πρέπει λοιπόν μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2014 τόσο τα ιδιωτικά κανάλια (ο ιδιωτικός πάροχος δικτύου, δηλαδή η Digea πλέον) όσο και η ΝΕΡΙΤ, (που αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι αποτελεί τη δημόσια τηλεόραση) να στήσουν σε 156 κέντρα εκπομπής, από έναν πομπό για κάθε πολυπλεξία που διαθέτουν. Δηλαδή η ΝΕΡΙΤ πρέπει να στήσει 300+ πομπούς: πρέπει να τους αγοράσει και να βρει κόσμο να τους στήσει, πράγμα αδύνατον διότι δεν έχει συσταθεί ακόμα η πλήρης λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, άρα δεν μπορεί να κάνει διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός ήταν έτοιμος να γίνει πριν κλείσει η ΕΡΤ: δεν έγινε ποτέ με ευθύνη του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου και νυν ειδικού εκκαθαριστή της ΕΡΤ Μάναλη, ο οποίος δεν τον έβαζε καν ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο.
Τώρα λοιπόν δεν μπορούν να αγοράσουν τους πομπούς και δεν έχουν κόσμο να τους στήσουν, διότι προβλέπονται μόνο 5 θέσεις τεχνικών δικτύου στη ΝΕΡΙΤ, ανάμεσα στους 615 συνολικά υπαλλήλους!
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι επειδή στην 1η Οκτωβρίου που προβλέπεται να κλείσει γενικά η αναλογική τηλεόραση (ή έστω με όποια μικρή παράταση πάρει) θα πρέπει να έχουν στηθεί αυτοί οι πομποί, θα δώσουν και τις δύο αυτές συχνότητες (την διαχείριση, την αγορά και το στήσιμο των πομπών) στη Digea, και το δημόσιο θα πληρώνει στη Digea, αντί να έχει ένα δικό του δίκτυο να διαχειρίζεται
Τα μυστικά – κρυφά στοιχεία…
Σύμφωνα με το τιμολόγιο που ενέκρινε η ΕΕΤΤ, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί όπως όφειλε, για κάθε τηλεοπτικό σταθμό το κόστος για πανελλαδική ψηφιακή εκπομπή στα 156 σημεία – κέντρα εκπομπής της χώρας, κατά πληροφορίες ανέρχεται σε περίπου 750.000 με 800.000 ευρώ τον χρόνο!
Στην περίπτωση που θέλει να νοικιάσει μια συχνότητα εξ’ ολοκλήρου, το ποσό αυτό αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ το χρόνο.
* * * Έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από την παραχώρηση του συνόλου των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea των καναλαρχών, και η άδεια αυτή δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά!!!
Για άγνωστο λόγο, δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ή στη «Διαύγεια» η σχετική απόφαση!
Έτσι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλήρη κι επίσημα στοιχεία επί της άδειας που χορήγησε η ΕΕΤΤ στην Digea, η οποία συνοδεύεται από τη σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο Δημόσιο και στην ιδιωτική εταιρεία, πάροχο δικτύου!
Η Digea διαχειρίζεται ήδη πλέον τις ψηφιακές συχνότητες της χώρας, χωρίς να είναι γνωστοί και διαφανείς οι όροι παραχώρησης, το τιμολόγιο ενοικίασης προς τους παρόχους περιεχομένου πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, οι όροι των συμβάσεων κ.τ.λ. (!)
Και δυο ακόμα σημεία:
* Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η Digea μπορεί να ελέγχει πλέον μέχρι και το περιεχόμενο των περιφερειακών (καθώς και των άλλων) καναλιών…
Αφού από άποψη (υποχρεωτικής πλέον, και μέσα από αυτήν…) ψηφιακής εκπομπής, θα μπορεί ο πάροχος ακόμα κι αν δεν του αρέσει το πρόγραμμα να το …κόβει.
* Έτοιμη να αποσύρει τους ψηφιακούς της πομπούς είναι η συνδρομητική πλατφόρμα Nova, αφού καλείται να πληρώνει στη Digea 1,2 εκατ. το χρόνο για τη μεταφορά του σήματος των δύο καναλιών της, Sports και Cinema, σε 23 σημεία της Ελλάδας…
Τα προβλήματα
Θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ηλείας ή και γενικότερα η Δυτική πλευρά της Πελοποννήσου μετά το switch off που έγινε στις 27 Ιουνίου:
Α) Καταρχήν, ΜΕΓΑΛΟΣ αριθμός σύγχρονων συσκευών τηλεοράσεων που έχουν αγοραστεί μόλις τα τελευταία χρόνια (και που πολλές φορές έχουμε ακριβοπληρώσει γι’ αυτή την δυνατότητα) έχουν ψηφιακό δέκτη – αποκωδικοποιητή ενσωματωμένο, ο οποίος όμως υποστηρίζει συμπίεση mpeg2.
Αυτούς τους δέκτες οι αρμόδιοι της Digea τους έβγαλαν …άχρηστους! Επιβάλλοντας ψηφιακό δέκτη – αποκωδικοποιητή mpeg4 (με τα σχετικά έξοδα…).
Β) Έπειτα, σε αμιγώς τεχνικά λήψης:
* Κάποιες συχνότητες που ανακοινώθηκαν για την περιοχή του Φραγκαπηδήματος είναι …άσχετες (δεν βγαίνουν κανάλια σε αυτές, και βγαίνουν σε άλλες)…
* Τα Περιφερειακά κανάλια σε αυτές τις πρώτες μέρες, ακόμα, παίζουν …πηγαινοερχόμενα! Με το 80% τουλάχιστον της ημέρας να είναι στην κυριολεξία εξαφανισμένα από εικόνα (και εκπέμπουν μόνο ήχο κατά περιστάσεις).
* Απουσία καναλιών: ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ άφαντη, ΒΒC, TV5 κ.τ.λ. το ίδιο (και κατά πληροφορίες αυτά δεν είναι στο “μπουκέτο” για αυτή την περιοχή)…
Γ) Οι περιοχές που δεν καλύπτονται (ακόμα) ψηφιακά:
* Έχει μείνει ανοιχτός ο αναλογικής εκπομπής πομπός της Κεφαλονιάς (στον Αίνο). Για να καλύπτονται κι όσες περιοχές δεν μπορούσαν, με τα ως τώρα τεχνικά μέσα (έλλειψη αναμεταδοτών εκεί που χρειάζονται περισσότεροι λόγω μορφολογίας εδάφους, κ.τ.λ.). Γι’ αυτό όσοι πιάνουν από εκεί (όπως και πολλές περιοχές εντός και πλησίον του Πύργου) έχουν ακόμα …τηλεόραση, έστω και χωρίς αποκωδικοποιητή.
Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, στους σταθμούς που δεν έχουν σήμα σε αρκετά ακόμα τέτοια σημεία της Ηλείας και γενικότερα της Πελοποννήσου (λευκά σημεία στον χάρτη της Ηλείας – Πελοποννήσου) δίνεται η υπόσχεση πως το σήμα τους θα μεταφερθεί σύντομα με gap fillers μέσω κέντρων εκπομπής των Δήμων!
Για τη δε εγκατάσταση των πομπών σε τέτοια σημεία της Ηλείας, όπως και γενικότερα της χώρας, και των αναμεταδοτών που θα χρειαστούν για την κάλυψη με ψηφιακό σήμα του 95% του πληθυσμού της Ελλάδας (όπως είναι η θεωρητική μέγιστη δυνατή πρόβλεψη, ως τώρα), η Digea ζητάει οικόπεδα και εξοπλισμό από τους Δήμους όλης της χώρας.
Τις περισσότερες φορές με δωρεάν παραχώρηση ή σύγχρηση εγκαταστάσεων όταν ο Δήμος νοικιάζει τα οικόπεδα στα οποία είναι εγκατεστημένοι τηλεοπτικοί πομποί…
Έχει ειπωθεί ότι η “αναλογική” Κεφαλονιά θα μείνει ανοιχτή μέχρι να καλυφθεί κι αυτό το θέμα…
* * * Και κλείνοντας
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις …κακών προβλέψεων, τολμούμε όμως να πούμε πως η ψηφιακή μετάβαση (και στην περιοχή μας, και στην Ελλάδα γενικότερα…) θα μας αποκαλύψει ακόμη πολλά – πολλά επεισόδια και …παρατράγουδα!
ΥΓ. Σημειώστε μέσα στο όλο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο και το “κρυφτούλι” από το ΕΣΡ με τα γεγονότα “μείζονος σημασίας”.
Με την πρόσφατη απόφασή του να δικαιώσει την επιλογή του συνδρομητικού ΟΤΕ TV να μην επιτρέψει την ελεύθερη μετάδοση του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το Προεδρικό Διάταγμα 109/ 2010 με το οποίο η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Οδηγία 2010/13/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η οδηγία ορίζει ρητά πως “οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρείται πως έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία”.
Κάτι που γινόταν μέχρι φέτος με όλα τα μεγάλα γεγονότα και κυρίως τα Αθλητικά.
Πλέον όμως το ΕΣΡ άνοιξε το μεγάλο …παράθυρο για να μην τηρείται αυτό!!!
Φαινομενικά καλύπτεται από το γεγονός, πως ούτε το 1998 οπότε και γίνεται η πρώτη αναφορά σε Νόμο, ούτε το 2010, όταν και ενσωματώθηκε η νέα οδηγία, το αρμόδιο υπουργείο ΜΜΕ συνέταξε όπως θα έπρεπε τη λίστα με τα γεγονότα μείζονος σημασίας. Το ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιοι κατα περίσταση υφυπουργοί, δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του προαναφερόμενου Προεδρικού Διατάγματος, (που φέρει την υπογραφή του Τηλέμαχου Χυτήρη).
Με αυτό το πραγματικό δεδομένο το ΕΣΡ, με απόφασή του καταλήγει πως δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου, αφήνοντας εκ νέου απροστάτευτο το θεατή!!!
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα αρκεί απλώς ένας όρος στις συμβάσεις μεταξύ των τηλεοπτικών φορέων και των εκπροσώπων των δικαιωμάτων, για να αποφεύγεται η ελεύθερη μετάδοση των γεγονότων που ενδιαφέρουν το σύνολο του κοινού.
Με άλλα λόγια οι θεατές, αν παραμείνει σε ισχύ η απόφαση αυτή, θα ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ πλέον για ΟΛΑ τα αθλητικά γεγονότα!!! Καθώς η (νυν) κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής λίστας…
http://www.iliaoikonomia.gr/news_details.php?id=28960#.U7ZQGmIaySO

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ