Νυχτερινή αστροφωτογράφηση μέσα από ένα Boeing 747

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γαλαξιας1Ένα αεροπλάνο που πετάει πάνω από έναν ωκεανό στα 37.000 πόδια θα ήταν ιδανικό σημείο για αστροφωτογράφηση, αν μπορούσε να μείνει ακίνητο για μερικά δευτερόλεπτα και με σβηστά τα φώτα του.

Υπάρχουν όμως κάποιες τεχνικές δυσκολίες που μοιάζουν αξεπέραστες:

-Το αεροπλάνο κινείται με ταχύτητες σχεδόν 1000 χλμ/ώρα, είναι αδύνατο να ληφθεί φωτογραφία μεγάλης έκθεσης χωρίς να βγει «κουνημένη».
-Μειωμένη ορατότητα στα παράθυρα του αεροπλάνου λόγω γρατζουνιών, συμπυκνωμένης υγρασίας ή εμφάνισης πάγου.
-Αντανακλάσεις στα παράθυρα από τα εσωτερικά φώτα του αεροπλάνου.
-Φωτορύπανση από τα εξωτερικά φώτα του αεροπλάνου.

Αστροφωτογράφηση πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό

Αφού μελέτησε προσεκτικά όλες τις τεχνικές δυσκολίες της φωτογράφησης του νυχτερινού ουρανού από κινούμενο αεροπλάνο, ο αστροφωτογράφος Alex Merga αποφάσισε να απαθανατίσει τα άστρα του γαλαξία μας μέσα από ένα Boeing 747, ενώ ταξίδευε πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό, σε μια πτήση από Νέα Υόρκη προς Λονδίνο.

Ο αστροφωτογράφος επίλεξε να πραγματοποιήσει την αποστολή του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς είναι ορατό το φωτεινότερο τμήμα του γαλαξία μας από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Τεχνικές

Δείτε ποιες τεχνικές χρησιμοποίησε ο Alex Merga για να εξουδετερώσει τις δυσκολίες της αστροφωτογράφησης από αεροπλάνο:

-Χρησιμοποίησε ευρυγώνιο φακό Canon 28mm f1.8 με τέρμα ανοιχτό το διάφραγμα και ρύθμισε την ευαισθησία της κάμερας (ISO) στα 1600 ASA, το μέγιστο για την «ταπεινή» Canon 450d που διέθετε.
-Χρησιμοποίησε τρίποδο, ένα ευέλικτο Gorillapod που στρίμωξε ανάμεσα στον ώμο του και την άτρακτο του αεροσκάφους.
-Σκεπάστηκε ολόκληρος με μια κουβέρτα, ο οποία κάλυπτε την φωτογραφική μηχανή και το παράθυρο, προκειμένου να εξουδετερώσει τις αντανακλάσεις από τα εσωτερικά φώτα του αεροπλάνου.
-Αντί να τραβήξει 1 φωτογραφία πολύ υψηλής έκθεσης, ο φωτογράφος προτίμησε να πάρει 93 λήψεις με έκθεση μέχρι 30 δευτερολέπτα, όπως την παρακάτω:

γαλαξιας2
 
 
 
 
 
 
 
 

Όταν στη συνέχεια «ενώθηκαν» ψηφιακά οι επιμέρους λήψεις, προέκυψε μια φωτογραφία ισοδύναμης έκθεσης με 10 λεπτά, η οποία απεικονίζει το γαλαξία μας με εκπληκτική λεπτομέρεια:

 
γαλαξιας3
 
 
 
 
 
 
 
 
inflight.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ