Ψάχνουν τους 120 στον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών για να ζητηθεί δημοψήφισμα επί του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας από το Θερινό Τμήμα της Βουλής.
EF57562C8125A4EDDCFC210D4E1038D5
 
Την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν «πρόβα τζενεράλε» για τον προσεταιρισμό του απαραίτητου αριθμού βουλευτών που θα μπλοκάρει την προεδρική εκλογή ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, στηρίζουν μέχρι στιγμής περί τους 100 βουλευτές.
Ειδικότερα, εκτός από τους 71 δικούς του βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία των 13 των ΑΝ.ΕΛ., καθώς και των

 
ανεξαρτήτων που συμπορεύονται μαζί του κυρίων Πάρι Μουτσινά, Οδυσσεά Βουδούρη, Θεόδωρου Παραστατίδη και της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και οι κύριοι Μάρκος Μπόλαρης και Πέτρος Τατσόπουλος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σε καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου των 120 –που, πάντως, δεν οδηγεί αυτόματα στο αιτούμενο δημοψήφισμα, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και η τελική απόφαση να ληφθεί από 180 βουλευτές- αναδεικνύεται η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ και αν οι 12 βουλευτές της θα προσυπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το «κατ΄ αρχήν ναι» που είπε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης την περασμένη Πέμπτη στην τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, συζητείται σήμερα, Δευτέρα, στα κομματικά όργανα και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράζονται επιφυλάξεις από μερίδα βουλευτών.
Χωρίς τη συμφωνία σύσσωμης της ΔΗΜ.ΑΡ. εκτιμάται ότι δύσκολα θα σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, παρόλο που υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, κυρίως όσων είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ και τους ΑΝ.ΕΛ., που οι περισσότεροι εξ αυτών, αν και διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, εμφανίζονται αναποφάσιστοι για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη, πάντως, και αν συμφωνήσει, τελικά, η ΔΗΜΑΡ, επιπρόσθετο ζήτημα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται από τη στάση του ΚΚΕ, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να συνυπογράψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Ο Περισσός, όπως διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του κ. Δημήτρης Κουτσούμπας στην επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα προτίθεται να καταθέσει χωριστή πρόταση δημοψηφίσματος που θα υπογράφουν οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ και θα ζητούν να καταργηθούν όλοι οι νόμοι από το 1990 που απελευθέρωσαν την αγορά ενέργειας και οδήγησαν στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι ανάλογο προηγούμενο με αίτημα για δημοψήφισμα επί της συνθήκης της Λισαβόνας, που απορρίφθηκε, ότι μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές στο ξεχωριστό κείμενο του ΚΚΕ και να θεωρηθεί ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 120 για να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής και να ζητηθεί η πρόταση που θα καταθέσουν.
Αντίθετη, ωστόσο, άποψη έχουν, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής, που επιμένουν ότι για να τεθεί προς συζήτηση πρόταση δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι ενιαία και να υπογράφεται από τον αριθμό των βουλευτών που ρητώς ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ