Είχαμε χθες μια αντίδραση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β.Αλεξανδρή, “για την απαράδεκτη απόφαση επίταξης των εργαζομένων Δικηγόρων στην ΔΕΗ -ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, η οποία συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος“.
ΕΠΙΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Μετά την απαράδεκτη επίταξη των εργαζομένων στις εταιρείες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, η οποία έγινε δυνάμει της υπ. αριθμ. Υ477/05.07.2014 απόφασης του Πρωθυπουργού και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτής υπ. αριθμ. Υ3909/05.07.2014 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πληροφορηθήκαμε με κατάπληξη ότι η επίταξη αφορά και τους δικηγόρους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ανωτέρω εταιρείες.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 παρ. 4 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται, ενώ επίταξη προσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο εφόσον συντρέχει περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκη για την άμυνα της χώρας ή κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Σημειωτέον δε ότι, κατά τους κοινά αποδεκτούς κανόνες ερμηνείας του συνταγματικού δικαίου, οι εν λόγω …
περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, ως εξαιρέσεις από το γενικό συνταγματικό κανόνα της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας, πρέπει να ερμηνεύονται στενά.
Πολλώ δε μάλλον που η παροχή δικηγορικών υπηρεσιών δεν συνιστά σχέση εξηρτημένης εργασίας, όπως η υπαλληλική σχέση, αλλά παροχή υπηρεσιών για διεξαγωγή δικαστικών και εξώδικων υπηρεσιών σε συγκεκριμένο εντολέα.
Σε μία δημοκρατική κοινωνία, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ως ακραία επέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ και μόνο ως ultimum refugium, όταν δηλαδή προκύπτει ότι κανένα λιγότερο επαχθές μέσο δεν είναι πρόσφορο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατά τα ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων καταστάσεων.
Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να ευνοούν ή ακόμα και να μεθοδεύουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσο κι αν η Δικαιοσύνη επιμένει να «κατανοεί» την πρωτοφανή δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται σήμερα, πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως σε άλλες εποχές αργά ή γρήγορα θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Στη Δημοκρατία, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πολλώ δε μάλλον, καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως βάση για τη λήψη και εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος.
Οι επισημάνσεις στο κείμενο είναι δικές μας. Ο Αλεξανδρής πήρε τη σκυτάλη απ’ τον Αδαμόπουλο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει να “στολίζει” την κυβέρνηση, που πήρε πολύ φόρα και κάνει επίταξη σ’ ό,τι βρει μπροστά της: άντε να επιστρατεύσει τους χειριστές των κοντρόλ, τους μηχανικούς, τους τεχνίτες, τους εναερίτες. Τους δικηγόρους, για ποιο ακριβώς λόγο να τους επιστρατεύσει κανείς, τη στιγμή μάλιστα που η απεργία έληξε Κυριακάτικα; Με όσα τους λέει ο ΔΣΑ, μήπως στην κυβέρνηση νομίζουν ότι βρέχει;
Προφανώς βέβαια δεν είναι πρόβλημα μόνο η επίταξη των δικηγόρων, αλλά του συνόλου των εργαζομένων. Και το ιστολόγιό μας συνεχίζει και ρωτάει: Ποιος θα μας εξηγήσει ΓΙΑΤΙ επιστράτευσαν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και δεν έβαλαν να δουλεύουν οι Μονάδες των ιδιωτών; Η σχετική ανάρτηση έχει τύχει ευρύτατης αναδημοσίευσης και έχει ήδη ανεβεί στη 2η θέση των πιο δημοφιλών του ιστολόγιου.
Όταν λέει ο ΔΣΑ ότι έχουμε “εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος”, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια:
Άρθρο 120 του Συντάγματος
1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε` Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρο της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.“
Είδαμε μάλιστα χθες να έχει ανοίξει ένας ιστότοπος για νέο Σύνταγμα, όπου υπάρχει και ηλεκτρονική ψηφοφορία με το ερώτημα “Τι θέλετε να γίνει σχετικά με το Σύνταγμα” και επιλογές απάντησης “Νέο Σύνταγμα από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση”, “Αναθεώρηση του υπάρχοντος από τους πολιτικούς”, “Να μην αλλάξει τίποτα”, “Δεν γνωρίζω”. Στις πρώτες 6.439 απαντήσεις, είναι βαθιά συγκινητική η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς: έγινε της Βόρειας Κορέας! 93,34% των απαντήσεων λένε για Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση και μόλις 2,64% εμπιστεύεται τους πολιτικούς, να αναθεωρήσουν -πάλι- το υπάρχον Σύνταγμα, προκειμένου ίσως αυτή τη φορά να θεσπίσουν το εντελώς ακαταδίωκτο της κάστας τους, χωρίς να παιδεύονται να καθυστερούν δικογραφίες και να κλείνουν πρόωρα τη Βουλή. Φυσικά οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν μπορεί ποτέ να είναι έγκυρες, ωστόσο η τάση είναι απολύτως ενδεικτική. Μα δεν σας το έχουμε πει πολλές φορές ότι όρος για την επιβίωση της χώρας είναι να απαλλαγούμε απ’ το βαθιά σάπιο πολιτικό σύστημα; Και να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα, με Νέο Σύνταγμα και νέο πολιτικό σύστημα;
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/07/blog-post_5944.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!