Ο ανταγωνισμός που ρίχνει τις τιμές και άλλα παραμύθια

proxy?url=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F j LeeD52UDs%2FU8EF1YGbcMI%2FAAAAAAAABNs%2FHGC5PtU Dpg%2Fs1600%2FBrent%2BJuly13 july14Στη σημερινή εικόνα βλέπουμε το διάγραμμα της μεταβολής, κατά τον τελευταίο χρόνο, της τιμής του πετρελαίου τύπου Brent, για προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης σε ένα μήνα. Οι υψηλότερες τιμές είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο 2013 και στο τέλος Ιουνίου, με την αναταραχή που σημειώθηκε στο Ιράκ, έγινε μια απότομη αύξηση της τιμής και απόπειρα προσέγγισης των περσινών υψηλών.

Η προσπάθεια έληξε άδοξα και η πτώση ήταν περίπου τόσο απότομη όσο και η άνοδος που προηγήθηκε. Ωστόσο τα περιθώρια μεταβολής της τιμής παραμένουν εξαιρετικά στενά, στα 106-115 δολάρια το βαρέλι και τα απόλυτα επίπεδα της τιμής, περί τα 110 δολάρια, παραμένουν κι αυτά σε υψηλά επίπεδα: είμαστε στην 3η πετρελαϊκή κρίση.

Όλοι θα παρατηρήσαμε την αύξηση της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια τον τελευταίο μήνα, καθώς η άνοδος της τιμής του Brent συνοδεύθηκε από αύξηση της τιμής της βενζίνης. Τώρα που έπεσε η τιμή του Brent, παρατήρησε μήπως κανείς  …αντίστοιχη μείωση στην τιμή της βενζίνης;

Είμαστε βέβαια σε περίοδο υψηλής ζήτησης βενζίνης, αφού έχει αρχίσει η περίοδος καλοκαιρινών διακοπών, για όσους βέβαια δεν είναι άνεργοι, μισθωτοί ή συνταξιούχοι, που είδαν τα εισοδήματά τους να καταβαραθρώνονται στα χρόνια των μνημονίων. Είναι αρκετοί και οι τουρίστες και συντηρούν κι αυτοί με τη σειρά τους τη ζήτηση. Αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί να ανεβαίνουν οι τιμές όταν ακριβαίνει το πετρέλαιο και να ξεχνούν να μειωθούν όταν μειώνεται η τιμή του πετρελαίου.

Όσοι ρομαντικοί θα ανέμεναν τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους στην παρακολούθηση της διακύμανσης των τιμών, ας κοιτάξουν το διάγραμμα και την τιμή στο βενζινάδικο της γειτονιάς τους. Το failed state δεν θα σταματήσει ποτέ να μας πληγώνει. Μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε ένα κράτος που να σέβεται τον πολίτη κι όχι τους ολιγάρχες είναι να απαλλαγούμε το συντομότερο απ’ αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα σε καιρό ειρήνης.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ