Γράφει ο Μαγια
Τα εναπομείναντα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν τόλμησαν να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Να παραδώσουν με τις παραιτήσεις τους, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της κοινωνίας των χαμένων αξιών, το πιο σπουδαίο μάθημα Ήθους, Αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας, όπως σημειώναμε σε προηγούμενο άρθρο μας.
Επέλεξαν, προφανώς, το ρόλο των «κυβερνητικών επιτρόπων»! Να εκδίδουν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης και υποταγής, ελέγχοντας την
πιστή εφαρμογή του σχεδίου ευτελισμού θεσμών και κεκτημένων.
Μοιραίοι; Αβουλοι; Ανίκανοι, πάντως, να προστατέψουν «την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια και τον οραματικό και αναπτυξιακό ρόλο του Πανεπιστημίου», την ελευθερία επιλογής και έκφρασης και την κοινή λογική των 742 συναδέλφων τους.
Όταν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και δη εγνωσμένου κύρους λειτουργούν σαν θεραπαινίδες ενός διεφθαρμένου και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, που έχει οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, όταν η πνευματική ελίτ σιωπά ή αναγορεύεται σε «ιμάντα» της Διαπλοκής τότε το μέλλον της βαρυγκομούσας κοινωνίας διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο.
Τέσσερις εβδομάδες μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος να «διατάξει» τη συμμετοχή μόνο δύο υποψηφίων στις Πρυτανικές εκλογές, τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης, της 13ης Ιουνίου, δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα!
Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη Κοσμητόρων, σε τρεις Σχολές του Πανεπιστημίου, το ΣΙ ακόμη δεν έχει προβεί στην ανακήρυξη των υποψηφίων!
Ίδιο σκηνικό επικρατεί και στα άλλα ΑΕΙ. Καταγγελίες και προσφυγές στα δικαστήρια για τη νομιμότητα των διαδικασιών εκλογής, παραιτήσεις ακόμη και μελών των Συμβουλίων, που συνοδεύονται από σκληρές κατηγορίες για απροκάλυπτη καταπάτηση του αυτοδιοίκητου και των δημοκρατικών διαδικασιών ανάδειξης πρυτάνεων και, εν τέλει, αποφάσεις που ρίχνουν εις το πυρ το εξώτερον όλους όσοι έχουν αντιδράσει στον περιβόητο Νόμο-Πλαίσιο και εξακολουθούν να αντιστέκονται στη μετάλλαξη του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού Πανεπιστημίου.
Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της επιστολής παραίτησης του Καθηγητή Π. Μέγα, από το ΣΙ: «Αποδεικνύεται ότι δεν εξυπηρετεί την αυτοτέλεια, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτοδιοίκηση, του συνεχώς υποχρηματοδοτούμενου δημόσιου πανεπιστημίου. Και επειδή τους νόμους δεν οφείλουμε μόνο να τους τηρούμε αλλά δημοκρατικά και συντεταγμένα με την Πολιτεία να τους διορθώνουμε, ας ανοίξει ένας διάλογος για αυτό το θέμα».
Πάντως, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι διάχυτη η εντύπωση ότι, το ΣΙ λειτουργεί ως «εντελοδόχος των κυβερνητικών επιλογών», γεγονός που έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κύρος του, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για απονομιμοποίησή του!…