ΕΛΙΑ τέλος και με απόφαση των…δεινοσαύρων! -ποιοι το έπαιξαν αντιμνημονιακοί στην Κεντρική Επιτροπή

?????????
 
 
Και επισήμως ανάγκασαν το διήμερο το Βενιζέλο να ξεριζώσει την ΕΛΙΑ και να φυτέψει και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Δελφίνοι και …δεινόσαυροι που συμμετείχαν στις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ενέκριναν  κατά πλειοψηφία, την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη

 
διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης το φθινόπωρο.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο ΠΣ την πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο της Παράταξης που τέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν χάνει την αυτονομία του, δεν καταργείται και δεν απορροφάται μέσα στην κεντροαριστερά» και επισήμανε ότι η αυτοδιάλυση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων και της βάσης του.
Μιλώντας για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είπε πως ό,τι δεν κατέστη δυνατό να γίνει σε επίπεδο κορυφής στην περίπτωση της Ελιάς, θα το επιβάλει η βάση.
Έθεσε δε ως βασικό στόχο για να ανταποκριθεί ο κόσμος στο προσκλητήριο, την αλλαγή της μνημονιακής συνταγής και η πρόταση που θα κάνει η παράταξη να περιλαμβάνει βασικές αλλαγές πολιτικής.
«Πρέπει να πάμε στο συνέδριο» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ωστόσο ότι «όσο μένουμε με τόσους ανέργους, όλα τα όμορφα λόγια εδώ μέσα θα παραμένουν φτώχεια και όλες οι καλές προθέσεις δεν έχουν καμιά αξία». «Για όλα αυτά πρέπει να γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης. Εκεί ξεκαθαρίζουμε την πολιτική μας πρόταση. Είμαστε η Προοδευτική Αριστερά».
Ο Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε ως ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του χώρου ένα ανοικτό συνέδριο της παράταξης, τονίζοντας ότι πρέπει να πρόκειται για συνέδριο ταυτότητας, στρατηγικής, θέσεων και ηγεσίας. «Δεν πρέπει να γίνει ξανά το λάθος της Ελιάς, μορφώματα που θα υποδύονται την παράταξη δεν θα υπάρξουν, βαφτίσια με το ζόρι δεν μπορούν να υπάρξουν και σ’ αυτή την περίπτωση ο λόγος θα ανήκει πλέον στη βάση του ΠΑΣΟΚ» είπε, ενώ απέδωσε την «εκλογική ήττα» στις ευρωεκλογές, αφενός στην πρώτη προγραμματική συμφωνία-«παρωδία» της κυβερνητικής συνεργασίας και, αφετέρου, στην «αποτυχία» της στρατηγικής σε σχέση με την Ελιά.
Τέσσερα σημεία- προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα της παράταξης με τα οποία «μπορούμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό πόλο που δεν θα είναι συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά. Ειδικότερα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική και οργανωτική αυτονομία του και όλες τις αποφάσεις για την πορεία του τις λαμβάνουν τα όργανά του. Δεύτερο σημείο είναι η θέση της ότι «η Ελιά δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», ότι απέτυχε το εγχείρημα.
Τρίτο σημείο, η αναγκαιότητα για άνοιγμα στην κοινωνία με την πορεία προς το συνέδριο να αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά από κάτω, από την οργανωμένη βάση και τους πολίτες, όχι με κινήσεις κορυφής και συνεννοήσεις στελεχών». Τόνισε δε ότι αυτό το συνέδριο «πρέπει να μιλήσει για το τέλος του ιστορικού συμβιβασμού, των αναγκαστικών επιλογών, του μνημονίου και της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα». Τέταρτο σημείο, ο διάλογος με τις υπαρκτές δυνάμεις, όπως η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και οι Οικολόγοι. Η κ. Γεννηματά ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της τονίζοντας: «Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, τη νέα συμπαράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος».
«Η Ελιά, ως εκλογικός και μόνο συνασπισμός, δεν ενθουσίασε τόσο την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, ούτε συνένωσε στις εκλογές υπαρκτές και σοβαρές πολιτικές δυνάμεις, πέραν ορισμένων κινήσεων που ανήκουν ή έχουν προέλθει από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ειδικό βάρος στην κοινωνία. Συνεπώς δεν έχει λόγο ύπαρξης», υποστήριξε ο Απόστολος Κακλαμάνης.
«Στο συνέδριο αποφασίζουμε για τα πάντα, θέσεις, όνομα, σύμβολα, όλα τα όργανα με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση από τη βάση» είπε ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Σχετικά με τη συμφωνία για το συνέδριο, ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι «σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η απλή αλήθεια ότι ζούμε σε άλλη κοινωνία και άλλη χώρα μετά την κρίση». «Μηδενίζουμε το κοντέρ και ξεκινάμε όλοι από τη βάση, από εκεί που ξεκινήσαμε, για να ξαναβρούμε το μεγάλο αποτύπωμα της παράταξης» τόνισε και σημείωσε ότι με πιστοποιημένη διαδικασία πρέπει να είναι συνέλευση αντιπροσώπων με εξαίρεση των πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους πρώην προέδρους, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, μεταξύ άλλων, καταφέρθηκε εναντίον όσων κάνουν κριτική στο αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές και οι οποίοι, όπως ανέφερε, δεν συνέβαλαν στην προεκλογική προσπάθεια.
Για συνέδριο ΠΑΣΟΚ πριν από κάθε άλλη διαδικασία, επέμεινε και ο Μιχ. Καρχιμάκης, αναφέροντας ότι αυτό είχε στηρίξει και στο Πολιτικό Συμβούλιο .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ