Ο υπέρμαχος της Ελληνοτουρκικής φιλίας, στην μπουζού για υπεξαίρεση. Τι έχουμε πει για όσους αθωώνουν τη ναζιστικη Τουρκία;
Παναγιώτης Κουτσίκος
ERGO
Ομιλος Εταιρειών
Παρουσία στρατηγικής σημασίας στον ιατρικό χώρο των Βαλκανίων
Είναι πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, έχει συμβάλει στη δημιουργία του Οργανισμού Συνεργασίας των Παραευξείνιων Χωρών και έχει τιμηθεί με το βραβείο “Ιπεκτσί” για τη μεγάλη προσφορά του στην εδραίωση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Δυναμική φυσιογνωμία με πλούσια συνδικαλιστική δράση, ο Παναγιώτης Κ. Κουτσίκος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων στον οποίο ανήκουν 14 ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ιατρικό, χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό χώρο, εδώ και στο εξωτερικό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Μεσσήνιους επιχειρηματίες που διαπρέπουν στην πρωτεύουσα.
Με οικογενειακές ρίζες στους Αρμενίους και τις Βρύσες Τριφυλίας, ο Παναγιώτης Κουτσίκος γεννήθηκε το 1951 και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Οι γονείς του ήταν πολύτεκνοι αγρότες κι είχαν ακόμα δύο αγόρια και μια κόρη. Βιώνοντας τον αυταρχισμό και τη σκληρότητα του εκπαιδευτικού συστήματος -«ήμασταν ευτυχείς αν δεν τρώγαμε κάθε μέρα ξύλο από το δάσκαλο», θυμάται- μετά το δημοτικό σχολείο συνέχισε τις γυμνασιακές σπουδές μέχρι την τετάρτη τάξη στην Κυπαρισσία.
Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως οι περισσότεροι νέοι της εποχής του, και τελειώνοντας το γυμνάσιο πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αφού πήρε το δίπλωμα του μηχανολόγου – ηλεκτρολόγου ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική όπου εξειδικεύθηκε στη νέα τεχνολογία ιατρικών μηχανημάτων”.
Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, κάποιες οικογενειακές ρίζες με το χώρο της ιατρικής αλλά και η φύση των σπουδών του, τον οδήγησαν σύντομα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες γύρω από τα ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Οι εκσυγχρονιστικές τάσεις στην περίθαλψη και η εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων δημιουργούσαν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία της ERGO S.A., της πρώτης δικής του εταιρείας που ξεκίνησε το 1978 ο Παναγιώτης Κουτσίκος στην Αθήνα. Ο κύκλος εργασιών της ERGO αρχικά περιστρεφόταν γύρω από την εισαγωγή, αντιπροσώπευση και εμπορία ιατρικού εξοπλισμού. Το 1982 η εταιρεία σημειώνοντας διαρκώς ανοδική πορεία, μπήκε στον τομέα της παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων. Στο μεταξύ, ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας άρχισε να επεκτείνεται στην οργάνωση κρατικών νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων, ενώ ίδρυσε δικά του διαγνωστικά κέντρα και κλινικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σήμερα στον Ομιλο Επιχειρήσεων “Π.Κ. Κούτσικος” ανήκουν δώδεκα ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ιατρικό χώρο, μια ασφαλιστική και μια χρηματοοικονομική. Υπάρχει επίσης συμμετοχή σε μερικές ακόμη εταιρείες, εκ των οποίων η μία μόνο είναι ιδιοκτήτρια 37 διαγνωστικών κέντρων σε όλη την επικράτεια.
Παράλληλα, ο όμιλος καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των μεριδίων στην αγορά ιατρικών μηχανημάτων και νοσοκομειακού εξοπλισμού στην Αλβανία, έχει εξοπλίσει περισσότερα από 50 νοσοκομεία στη Ρουμανία, διαθέτει το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομειακό κέντρο στη Βουλγαρία και έχει μια δυναμική παρουσία στις περισσότερες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο Π.Κ. Κουτσίκος και δραστηριοποιούνται στον ιατρικό κυρίως χώρο είναι: ERGO SA: Βιομηχανία εμπορίας και παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού και αποστειρωμένων προϊόντων με εξέχουσα δραστηριότητα την παραγωγή και συναρμολόγηση μονάδων αιμοκάθαρσης. ERGO HOSPITAL SA: Εταιρεία διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης ιατρικών κέντρων. ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Α’ ΑΕ: Πολυδύναμο, ιατρικό, διαγνωστικό κέντρο στην Πάτρα. ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Β’ ΑΕ: Πολυδύναμο, ιατρικό, διαγνωστικό κέντρο στο Αίγιο. MEDIGROUP SA (ERGO BULGARIA): Εμπορική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων ειδών στη Βουλγαρία με έδρα τη Σόφια. MEDISCAN SA (ERGO RUMANIA): Εμπορική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων ειδών στη Ρουμανία με έδρα το Βουκουρέστι. “ZΩΗ ΑΕ”: Αιμοδυναμική μονάδα στην Πάτρα. BIOCHECK SA: Πολυδύναμο ιατρικό διαγνωστικό κέντρο στη Σόφια. AMBIT ERGO SYSTEMS SA: Εταιρεία εμπορίας συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, μικροηλεκτρονικών κ.λπ. P.S.P. MEDICAL SA: Εταιρεία αντιπροσώπευσης και εμπορίας εργαστηριακών μηχανημάτων και εργαστηριακού υλικού στους τομείς της μικροβιολογίας, αιματολογίας, καρδιολογίας, ραδιολογίας κ.ά. ERGO KIS SA: Εταιρεία φωτογραφικού υλικού, εισαγωγής και εμπορίας μηχανημάτων και αναλώσιμων ειδών για αυτόματα συστήματα.
Στον Ομιλο Κουτσίκου ανήκουν επίσης η εταιρεία γενικών ασφαλειών με εξειδίκευση στον οικονομικό τομέα ARGO INSURANCE όπως και η ΙΘΑΚΗ ΕΚΕΣ, εταιρεία Venture Capital που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις οι οποίες εισέρχονται στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, ο όμιλος συμμετέχει στην εταιρεία διασφάλισης χρηματοοικονομικών απαιτήσεων FACT HELLAS SA διαθέτοντας το 11% των μετοχών της, στην επενδυτική INTERINVEST SA με το 8% των μετοχών και άλλες εταιρείες.
Τρεις είναι οι κύριες κτηριακές εγκαταστάσεις, όλες ιδιόκτητες, του Ομίλου Εταιρειών Π.Κ. Κουτσίκος, στην Αττική. Στην πρώτη συστεγάζονται οι εταιρείες ERGO, ERGO MEDICAL και ERGO KIS, έχει έκταση 4.600 τ.μ. και βρίσκεται στο Μαρούσι. Στην δεύτερη που καταλαμβάνει 8.000 τ.μ. και βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά γίνεται η αποθήκευση, η αποστείρωση και άλλες εργασίες, ενώ η ERGO INSURANCE στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο 800 τ.μ. στην Πλάκα.
Θα χρειαζόταν, σίγουρα, ένα ολάκερο βιβλίο για να περιγραφούν πλήρως οι δραστηριότητες όλων των εταιρειών στις οποίες προεδρεύει ή απλώς συμμετέχει ο επιτυχημένος Κυπαρίσσιος επιχειρηματίας Παναγιώτης Κουτσίκος.
Μόνο η ERGO SA διαθέτει παραρτήματα στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Αντιπροσωπεύει και συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα παγκόσμια ονόματα στο χώρο των ιατρικών μηχανημάτων υψηλής, μοντέρνας τεχνολογίας, όπως: Toshiba, Konica και Japan Medical της Ιαπωνίας, Abiomed, Gish Biomedica και Inrfasonics των ΗΠΑ, Hellige και Seca της Γερμανίας, Αguettent, Kolmiset και Plasimed της Γαλλίας, Esaote Biomedica και Sorin Bellco-Fiat της Ιταλίας κ.ά.
Η παρουσία της ERGO SA που παράγει πάνω από 500 νοσοκομειακά προϊόντα, από συσκευές ορού μέχρι πολύπλοκα ηλεκτρονικά μηχανήματα, είναι εμφανής σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μια νοσηλευτική ή διαγνωστική μονάδα που να μη διαθέτει και δικό της υλικό. Παίζοντας καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια στο χώρο της υγείας, επεκτείνει συνέχεια τις πωλήσεις και το πελατολόγιό της σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Προϊόντα και υπηρεσίες της αντιπροσωπεύονται και πωλούνται μεταξύ άλλων στις εξής χώρες: Μαρόκο, Τυνησία, Ινδία, Πακιστάν, Κίνα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη, Ρωσία, Γαλλία, Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Ουρουγουάη.
Ανθρωπος δραστήριος και πολυάσχολος, ο Παναγιώτης Κουτσίκος είναι σήμερα πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Συνεργασίας των Παρευξείνιων Χωρών και του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας. Είναι επίσης γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και μέλος των Δ.Σ. της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης.
Εχει τιμηθεί με τα βραβεία “Κούρος” (1995) από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας για την σχεδίαση και παραγωγή της ERGO AEBE Καινοτομικών Προϊόντων, “Ιπεκτσί” (2001) για την προσφορά του στην εδραίωση της ελληνοτουρκικής ειρήνης και φιλίας και της “Κοινωνίας των Πολιτών” από επιτροπή δημοσιογράφων της ΕΡΑ για τη δράση του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
«Το στίγμα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, επισημαίνει ο Παναγιώτης Κούτσικος, δεν είναι καθόλου καλό, με κύριο πρόβλημα τη μη ανταγωνιστικότητα της χώρας. Πληρώνουμε τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας και τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ τα επιτόκια των τραπεζών είναι τα υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τρεις αυτοί λόγοι είναι η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας της χώρας. Μετά, το 60% της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από τις κρατικές επιχορηγήσεις και ένα 30% ζει με αυτές. Ιδού η διαπλοκή την οποία δεν πρόκειται να αποφύγουμε αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Ενα ακόμα ζήτημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι η διά βίου εκπαίδευση, που στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο. Στις ΗΠΑ ένας επιστήμονας αλλάζει κατά μέσο όρο εφτά διαφορετικά επαγγέλματα στη διάρκεια της ζωής του κι εδώ συζητάμε ακόμη αν πρέπει να μπει στα σχολεία μάθημα επιχειρηματικότητας».
Ομιλος Εταιρειών Π.Κ. Κουτσίκος
Σουλίου 10, Νέα Χαλκηδόνα
Τηλ. 210 2505100 – fax 210 2505253
e-mail: [email protected]