ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χοντραίνει το παιχνίδι στην ΑΟΖ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20140721033954

Ένα διπλωματικό θρίλερ με την Αγγλία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, μετά την κίνηση των Ισραηλινών να εγκαταστήσουν ραντάρ στο όρος Τρόοδος της Κύπρου, με στόχο να προστατεύσουν (όπως διαρρέουν) την ΑΟΖ από τους Τούρκους!

Μάλιστα, πληροφορίες που έφτασαν στο Ολυμπία, αναφέρουν ότι η πλευρά του Ισραήλ το θεωρεί ως ..«δώρο»! Η Κυπριακή πλευρά αναφέρει οτι πρόκειται για αναβάθμιση του συστήματος που ήδη υπάρχει και οτι δεν εχει καμία σχέση το Ισραήλ, επιχειρώντας αυτό τον τρόπο να ρίξει τους τόνους.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως, μας λένε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στη βρετανική πλευρά, αφού έχουν στη διάθεσή τους δικό τους ραντάρ: το γνωστό παγκόσμιο «μάτι» με την ονομασία Έσελον. Μάλιστα, αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργεί επίσης στο Τρόοδος, ενώ κυρίαρχες βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας είναι υπό βρετανική διαχείριση.
Επίσης, μέρος του προηγμένου ηλεκτρονικού συστήματος, που καταγράφει τα πάντα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί και ο σταθμός του Αγίου Νικολάου κοντά στην Αμμόχωστο.
Οι καταγραφές του συστήματος φεύγουν μέσω δορυφόρου στην Μεγάλη Βρετανία και από εκεί «ταξιδεύουν» για τα κεντρικά του Έσελον στις ΗΠΑ.
Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν έχει η ενημερωθεί και η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα, την ώρα που ετοιμάζεται η νέα επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα με θέμα το Κυπριακό.
Πάντως, προ ημερών με νέα διευκρινιστική δήλωση ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ι. Κασουλίδης τόνιζε ότι δεν έχει σχέση το κράτος του Ισραήλ με την αναβάθμιση των ραντάρ του Τροόδους.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται “ότι έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σχετικά με τις ερωτήσεις που προηγήθηκαν της απάντησης, η οποία εσφαλμένα οδηγεί στο συμπέρασμα συσχετισμού του Κράτους του Ισραήλ με το θέμα της εγκατάστασης μέσων επιτήρησης της Κυπριακής ΑΟΖ.”
Όσον αφορά στο Τρόοδος, τόνισε ότι “εκείνο που συμβαίνει είναι η αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει η Δημοκρατία για την επιτήρηση των κινήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δεν συνδέεται με οποιαδήποτε Διακρατική Συμφωνία με οποιοδήποτε κράτος. Αν υπήρχε Διακρατική Συμφωνία, αυτή θα έπρεπε να είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ