Βasta ! (Για την μάχη της Αργεντινης…)
Του Ηλία Καραβόλια
Ακούω πολλούς να χαίρονται στην Ελλάδα και να κουνάνε το δάχτυλο τώρα που ξαναπτώχευσε η Αργεντινή. Και να μας λένε πώς έτσι θα καταντούσαμε και εμείς αν πηγαίναμε σε επιλεκτική χρεοκοπία. Και φυσικά αυτός που θα μας οδηγούσε εκεί είναι ο…συνήθης ύποπτος (Τσίπρας) !
Δεν συμφωνώ με την παλιότερη δήλωσε Τσίπρα( ”μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή ”) Αλλά συμφωνώ με αυτό που έκανε η πρόεδρος της Αργεντινής και ο 42αρης υπουργός της και δεν πληρώσανε τα 1,5 δις δολάρια ! Όσοι δεν γνωρίζουν τί σημαίνει η ρήτρα RUFO( (Rights Upon Future Offers) ας το μάθουν λοιπόν: σε περίπτωση που η Αργεντινή πληρώνε αυτά τα 1,5 δισ. δολάρια, θα ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση και οι “κουρεμένοι” (70% ) λοιποί πιστωτές του 2005!Η ρήτρα ενεργοποίησης των υπολοίπων πιστωτών λήγει στο τέλος του χρόνου. Η Αργεντινή δήλωσε ότι θα πλήρωνε ευχαρίστως τότε ! Άλλωστε πολύ πρόσφατα η Αργεντινή πήρε δάνειο 1 δισ. δολάρια από την Goldman Sachs με 6,5% τόκο ( σημ:τράπεζα η οποία συμμετείχε(!) στο κούρεμα) με απώτερο σκοπό μια γραμμή πίστωσης της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων στο μέλλον, με σκοπό να μεγαλώσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα !
Το αρπακτικό fund του Singer που κατέχει τα αργεντίνικα ομόλογα ,έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο να μην περιμένει μεχρι το τέλος του έτους να πληρωθεί απο την Αργεντίνικη δημοκρατία: κατέχει σειρά ομολόγων σε αμερικανικό δίκαιο ! Άλλιως είναι να περιμένεις απόφαση απο συμπατριώτη σου δικαστή και αλλιώς απο διεθνές δίκαστήριο! Ειδικά όταν έχεις κατοχυρώσει κέρδη αστρονομικά !
Να θυμίσω οτι Μάιο του 2012, δηλαδή λίγους μόλις μήνες από την ολοκλήρωση του PSI Plus, έληγε ελληνικό ομόλογο, με ρητρα δολαρίου, αξίας 400 εκατ. ευρώ. .Ένα άλλο παρόμοιο ομόλογο ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ έληγε τον Σεπτέμβριο του 2012 και ακολουθούσε ένα ακόμη αξίας 300 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.Tέθηκε λοιπόν το ζήτημα αν θα έπρεπε η Ελλάδα να πληρώσει το 100% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου του Μαΐου του 2012 στους κατόχους του ή θα έπρεπε να τους επιφυλάξει την ίδια μεταχείριση με το PSI Plus(κούρεμα 79%).
Η απόφαση που λήφθηκε απο την κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν να πληρωθεί το ομόλογο καθώς και τα υπόλοιπα που διακρατούσαν όσοι απείχαν από το PSI. Ήταν μια απόφαση που αφορούσε ομόλογα ονομαστικής αξίας 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία έληγαν το 2012 και τα επόμενα χρόνια .Κανείς δεν θυμάται πλέον ότι η απόφαση αυτή έκανε την Ελλάδα να μην συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ομολογιούχους !
Τα αρπακτικά όμως funds στην περίπτωση μας είχαν ήδη λάβει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα που υπάγονταν σε διεθνές δίκαιο, αποκτώντας ισχυρές μειοψηφίες που απέτρεπαν την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CACs)!
Το θέμα με τις ρήτρες και το δίκαιο των ομολόγων είναι διαφορετικό απο το αν έχει την ικανότητα η Αργεντινή να πληρώσει. Το θέμα είναι αν είναι σωστή η θέληση της να μην πληρώσει. (αντιθέτως, η ελληνική χρεοκοπία ήταν καθαρά θέμα αδυναμίας πληρωμής και όχι θέμα θέλησης )
Μήπως νομίζει κανείς ότι ακόμα και αν πλήρωνε χθες η Αργεντινή, ξαφνικά θα ξαναδάνειζαν οι αγορές την χώρα ; Η ικανότητα δανεισμού δεν εξαρτάται από το αν έχεις κάνει στάση πληρωμών στο παρελθόν (βλέπε Ελλάδα), αλλά από την ικανότητα να πληρώσεις στο μέλλον !
Η εσκεμμένη άγνοια και η σκόπιμη ημιμάθεια είναι ο χειρότερος συνδυασμός όταν ενωθούν.Αυτός ο συνδυασμός που κυκλοφορεί σε πολλά ”ορθολογικά” ελληνικά μυαλά είναι πολύ χειρότερος απο τον ”λαικισμό” του Τσίπρα.