Από τις 24-6-2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, διέταξε την Διοίκηση(κυβέρνηση) να επαναφέρει τον θεσμό της διαιτησίας στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο μπορούσαν να πηγαίνουν(εργοδότες και εργαζόμενοι) στην διαιτησία προς επίλυση όλα τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και όρων (μισθοί, επιδόματα, άδειες, κ.λπ.). Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική τη ρύθμιση τόσο της Π.Υ.Σ. 6/2012, όσο και του νόμου 3899/2010 που περιόριζε τη διαιτησία αποκλειστικά μόνο στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου. Σημειώνεται ότι η διαιτησία είναι ένας μηχανισμός επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Με τον μνημονιακό νόμο, στην διαιτησία μπορούσε να γίνει προσφυγή μόνο αν συμφωνούσαν και τα δύο μέρη. Και ως συνήθως οι εργοδοτικές ενώσεις ποτέ δεν συμφωνούσαν με αυτόν τον θεσμό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Από τότε έχουν περάσει δύο μήνες, και όπως φαίνεται η κυβέρνηση και ειδικά το Εργασίας κάνει σαν να μην βλέπει. H εφαρμογή στην πράξη της απόφασης του ΣτΕ έχει μεγάλη κοινωνική σημασία, γιατί…. επαναφέρει στη δημοκρατική τάξη τη θεσμική λειτουργία του Συντάγματος, των Νόμων και των κανόνων δικαίου, που αφορούν στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, στις Συμβάσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Όπως είναι ήδη πλέον γνωστό, με την ψήφιση του παράνομου μνημονιακού νόμου που συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι συλλογικές συμβάσεις έχουν σχεδόν εξαφανισθεί ενώ επελαύνουν οι ατομικές και οι επιχειρησιακές, οι οποίες φέρνουν τους μισθούς απασχόλησης στην δεκαετία του 80.