Aνοίξαμε μια διεύθυνση για ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών ενάντια στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ (Τεχνολογικό Πάρκο όπου θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις 134 εταιρειών) στους πρόποδες της ΠΑΡΝΗΘΑΣ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ
To: Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΚΙΟΥΡΚΑ
Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με την επανόρθωση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2007 στην Πάρνηθα, ετοιμάζεται να «φυτέψει» στους πρόποδες της «τσιμέντο» της τάξης των 500.000 κυβικών.
Με το ΠΔ 40707/2008, μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων της Κοινότητας Αφιδνών, δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας,
εξαιρείται από καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας και μετατρέπεται σε Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ). Πρόκειται για την έκταση που πριν από μια 30ετία είχε χρησιμοποιηθεί, από την Τσιμεντοβιομηχανία «Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ» σαν λατομείο αργίλου και αποτελεί τον αυχένα μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης.
Έτσι εγκρίνεται η οικοδόμηση 216 στρεμμάτων από την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕ για τη δημιουργία «Τεχνολογικού Πάρκου», όπου θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις 134 εταιρειών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά :
. Θα κλείσει ο μοναδικός φυσικός διάδρομος των βόρειων ανέμων, που προέρχονται από τον ν. Ευβοϊκό, προς το λεκανοπέδιο, προσφέροντας πολύτιμη ανάσα στην ρυπασμένη μεγαλούπολη των Αθηνών. Οι άνεμοι αυτοί απομακρύνουν το 65\% των ρύπων των Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό το ότι σε σχετική μελέτη του 2003 του Οργανισμού Αθήνας, σημειώνεται για την εν λόγω περιοχή πως «η διαφύλαξή της αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την προστασία των κατοίκων του λεκανοπεδίου».
. Θα κατασκευαστούν νέα κτίρια με επιφάνεια 110.000 τετραγωνικών μέτρων και ύψος έως 11 μέτρα, που σημαίνει ότι ο όγκος του τσιμέντου θα ξεπεράσει τα 495.000 κυβικά.
. Στις εγκαταστάσεις θα εργάζονται 7.000 άτομα, ενώ οι επισκέψεις υπολογίζονται από 500-1.000 άτομα την ημέρα. Δηλαδή θα έχουμε προσέλκυση νέας κυκλοφορίας, που θα φτάνει τα 4.000 αυτοκίνητα την ημέρα.
. Επιπλέον δεν έχει προβλεφθεί πρόσβαση στις εγκαταστάσεις για όσους θα έρχονται από την πλευρά του λεκανοπεδίου. Ο μοναδικός κόμβος της εθνικής οδού πο υ μπορεί να εξυπηρετήσει την περιοχή βρίσκεται κοντά στον Αγιο Στέφανο. Είναι όμως ήδη κορεσμένος, αφού λόγω των διοδίων υπάρχει μεγάλο μποτιλιάρισμα στους βασικούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής (Αγιος Στέφανος, Καπανδρίτι, Σχηματάρι, Τραγάνα, Βαρυμπόμπη κ.λπ.).
. Θα πληγεί ανεπανόρθωτα η βιοποικιλότητα, διότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη Ειδική Περιοχή Ορνιθοπανίδας (Νο.Χαρακτ.: GR3000001).
Το ΠΔ του Σουφλιά είναι σε πλήρη αντίθεση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ) (ν.1515/1985 που τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το Ν.2730/1999) το οποίο καθορίζει τις περιοχές προστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής. Γιατί το ΡΣΑ προστατεύει ολόκληρη την έκταση των 300.000 στρεμμάτων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, μέχρι και τη σύνδεσή του με τον ορεινό όγκο της Πεντέλης (ο οποίος προστατεύεται από το το Π.Δ. 26-8-1988),
Όσο για την αναγκαιότητα της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ, να σημειώσουμε ότι Τεχνολογικό Πάρκο υπάρχει ήδη χωροθετημένο στα Σπάτα με βάση σχετικό διάταγμα του 2003 και η Αττική δεν έχει ανάγκη κι από δεύτερο.
Φτάνει πια!
Η Πάρνηθα να γίνει τόπος απόλυτης προστασίας της φυσικής αειφορίας και όχι
της απληστίας και της κερδοφορίας.