13/04/2021

Σιγά μην τους κάνει τη χάρη η Κίνα…«ΟΧΙ» σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

κιναΗ Κίνα αντιτάχθηκε στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των κατηγοριών πως η Μόσχα στέλνει στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος, κρίνοντας ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προετοιμάσει νέα μέτρα απλώς και μόνο θα περιπλέξει την κρίση.

Η ΕΕ απείλησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι θα της επιβάλλει νέες οικονομικές κυρώσεις, όμως οι οξείες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σημαίνουν πως το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους παραμένει αβέβαιο.

«Μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν να επιλυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα στην Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. «Μπορεί να δημιουργήσει νέους, πιο περίπλοκους παράγοντες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια πολύ προσεκτική στάση όσον αφορά την ουκρανική κρίση μέχρι τώρα, καθώς προσπαθεί να μην αποξενωθεί από τη Ρωσία, έναν σημαντικό εταίρο της. Δεν έχει σχολιάσει άμεσα το δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες στην Κριμαία τάχθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, καθώς θεωρεί πως αυτή η περίπτωση θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για τις περιοχές όπου και το ίδιο το Πεκίνο αντιμετωπίζει εξεγέρσεις, όπως το Θιβέτ.

Παράλληλα όμως η Κίνα έχει καταστήσει σαφές πως θα ήθελε να συνεχίσει να αναπτύσσει τη «φιλική συνεργασία» της με την Ουκρανία, και πως σέβεται την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Η Κίνα, κράτ0ς-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει πολλές φορές, ασκώντας βέτο στην επιβολή κυρώσεων.

Ο Τσιν κάλεσε τα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να «αποφύγουν να προχωρήσουν στην ανάληψη περαιτέρω ενεργειών οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση των εντάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ