Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Καναδοί τζιχαντιστές εμπλέκονται στην αιχμαλωσία στη Συρία δύο αμερικανών δημοσιογράφων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤουKAINTAλάχιστον τρεις Καναδοί που πολεμούν στο πλευρό του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, του Μετώπου αλ Νόσρα, ενέχονται στην αιχμαλωσία δύο αμερικανών δημοσιογράφων, οι οποίοι πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι, μετέδωσε σήμερα το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές το CBC μετέδωσε ότι οι Καναδοί, η ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, ανάγκασαν τον αμερικανό δημοσιογράφο Πίτερ Θίο Κέρτις και τον φωτογράφο Ματ Σρίερ να τους αποκαλύψουν τα συνθηματικά των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών και στη συνέχεια άδειασαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές τους κάρτες.

Οι Καναδοί επίσης έγραψαν στις οικογένειες των δύο αμερικανών αιχμαλώτων προσποιούμενοι ότι είναι εκείνοι, σύμφωνα με το CBC.
Η καναδική κυβέρνηση ερευνά την υπόθεση.
Ο Κέρτις και ο Σρίερ κρατήθηκαν μαζί στο Χαλέπι της Συρίας από το 2012 ως το 2013. Η απαγωγή του Κέρτις είχε κρατηθεί μυστική, ενώ ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος τον προηγούμενο μήνα έπειτα από 22 μήνες αιχμαλωσίας. Ο Σρίερ κατάφερε να διαφύγει τον Ιούλιο του 2013, επτά μήνες αφού απήχθη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της καναδική κυβέρνησης, έως και 130 Καναδοί μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό εξτρεμιστικών οργανώσεων, όμως άλλες πηγές επισημαίνουν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να είναι ακόμη και διπλάσιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ