Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, 2024

Δεν φτάνει που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον πλανήτη, η BP θα ασκήσει και έφεση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηmexico αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον πετρελαϊκό όμιλο BP για «σοβαρή αμέλεια» η οποία οδήγησε το 2010 σε μια έκρηξη στην πετρελαϊκή πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

Ο βρετανικός όμιλος ενδέχεται να καταδικαστεί από αστικά δικαστήρια να πληρώσει «αποζημιώσεις και τόκους ακόμη πιο αυξημένους», εκτίμησε σήμερα ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ήταν αποτέλεσμα της «σοβαρής αμέλειας» και ενός «ηθελημένου λάθους» της BP. Η απόφαση του δικαστή ενδέχεται να κοστίσει στην εταιρεία επιπλέον 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Συνολικά το δυστύχημα έχε κοστίσει μέχρι στιγμής στην εταιρεία 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και την διαρροή 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού επί 87 ημέρες. Ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ έκρινε ότι η BP ευθύνεται για το δυστύχημα κατά 67% για το δυστύχημα, η εταιρεία Transocean που διαχειριζόταν την πετρελαϊκή εξέδρα κατά 30% και ηHalliburton που κατασκεύασε τα φρεάτια κατά 3%. Από την πλευρά της η βρετανική εταιρεία επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

«Η BP αμφισβητεί έντονα τη σημερινή απόφαση» και «θα ασκήσει αμέσως έφεση», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Επιπλέον εκτιμά ότι η απόφαση του δικαστή «δεν υποστηρίζεται από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δίκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ