“Η συντηρητική Ευρωπη φταιει” έλεγε ο αχυρανθρωπος σε ενα απο τα παραληρήματα του, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την εκλογή Ολάντ “που θα έφερνε νεο αέρα…”
Ποιος ειναι ο νεος αέρας; Η πράσινη μπόχα που γνωρίσαμε στα διάφορα Ερζερουμ. Αλληλεγγύη μονο στους φασιστες – δολοφόνους.
Η Τουρκία συζητά με τον Γαλλοϊταλικό Όμιλο Eurosam (MBDA-Thales) την πιθανότητα προμήθειας μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων (εναντίον ποιών άραγε;) και στην ουσία σπάει τη συμφωνία προμήθειας που είχε με την Κινεζική εταιρία China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC). Οι Κινέζοι κέρδισαν τον διαγωνισμό πέρυσι με μία πρόταση 3 δις ευρώ για το πυραυλικό σύστημα HQ-9. Διαγωνίστηκαν με τις συνεργαζόμενες Raytheon και Lockheed Martin, την ρωσική Rosoboronexport και τον Όμιλο Eurosam.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα στις τελικές διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους για θέματα συμπαραγωγής, που είναι πολύ σημαντικά για την τουρκική βιομηχανία και μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε μία πρόταση από τον Eurosam που ήρθε δεύτερος στον διαγωνισμό. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι αμερικανικές πιέσεις είναι ο ουσιαστικός λόγος. Η CPMIEC περιλαμβάνεται σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ διότι έχει πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν, Βόρεια Κορέα και Συρία.
Οι δυτικές αντιδράσεις αποκάλυψαν μία διαστροφή των κανόνων του υγιούς ελεύθερου ανταγωνισμού (όπως έγινε και με την Κύπρο όταν εκβιάστηκε να μην χρησιμοποιήσει τους S-300), ώστε τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην αγοράζουν εξοπλισμό παρά μόνο από δυτικές εταιρίες. Από καιρό αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έλεγαν ότι τα πυραυλικά συστήματα εντός του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους.
Δηλαδή να έχουν λογισμικό ενταγμένο στο ΝΑΤΟικό C4I (σύστημα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών) για να υποστηρίζουν την άμυνα όλου του ΝΑΤΟικού χώρου.
Τόσο οι κυπριακοί S-300 παλαιότερα όσο και άλλα μη δυτικά συστήματα μπορούν να ενταχθούν, αλλά η αδυναμία των δυτικών εταιριών να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τα ρωσικά αμυντικά συστήματα (όχι τόσο τα κινεζικά) θέτουν τέτοιους περιορισμούς και διαστρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό με απειλές για αποκλεισμό από αμυντική συνεργασία.
Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά ρωσικών και κινεζικών εταιριών φυσικά, δεσμεύουν μόνο αμερικανικούς φορείς και η αμερικανική προσπάθεια να επιβάλει επιλογές έξω από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ σαν εργαλείο, απλώς τονίζει τον αντιδημοκρατικό και ολοκληρωτικό χαρακτήρα του αμερικανικού καθεστώτος και του ΝΑΤΟ όπως κατάντησε.
Πάντως είναι απολαυστικό να βλέπουμε την Τουρκία να παθαίνει αυτά που έκανε κατά της Κύπρου με τους S-300. Πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα.
Hellasforce.com