Αυτη ειναι η διαδικασία αξιολόγησης της μελλοθάνατης Ελληνικης οικονομιας…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

• Ξεκίνησε η 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία προγραμματίστηκε να διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, που αναμένεται να διαρκέσει 8-9 ημέρες, κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι η οριστικοποίηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2015 που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, αλλά και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, όπου υπάρχει σοβαρή διχογνωμία μεταξύ της Κυβέρνησης και της τρόικα των δανειστών.
Στο Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι ένα εκ των κεντρικών θεμάτων που θα συζητηθούν. Μετά τη συνεδρίαση, οι επικεφαλείς των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση, όπου εκτός από τα ανοιχτά θέματα της «εγχώριας ατζέντας»* που κυριαρχούν, θα αποτιμηθούν και τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου).
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου, είτε στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου είτε στην εμβόλιμη συνεδρίαση στις 21 του ίδιου μήνα, θα υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα κρίνει την εκταμίευση των δόσεων ύψους 7,1 δις ευρώ που απομένουν ως το τέλος του 2014.
Όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, η τρόικα διαμήνυσε στην προχτεσινή τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο ότι «φοροελαφρύνσεις τέλος», εκτός από τη μικρή μείωση στον ΕΦΚ πετρελαίου και στη νέα ρύθμιση με δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνεπώς, οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ δεν θα συμπεριληφθούν ακόμη στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού.
* Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα αφορούν:
1) Το δημοσιονομικό κενό του 2015: Η Κυβέρνηση το υπολογίζει στα 900 εκατ. ευρώ, η τρόικα στα 2 δις ευρώ. Η διαφορά πρόκειται να γίνει μοχλός πίεσης από τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν νέα μέτρα κάλυψής του, πέρα από τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς για ακόμα ένα έτος.
2) Την αναθεώρηση του ΦΠΑ: Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά.
3) Πλειστηριασμοί ακινήτων. Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, της οποίας η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
4) Νέο ασφαλιστικό: Η τρόικα δεν δέχεται καμία «κόκκινη» γραμμή από την Κυβέρνηση, με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις να φαντάζουν αναπόφευκτες.
5) Εργασιακά – συνδικαλιστικό: Το ΔΝΤ επιμένει στη θέσπιση νόμου για το lock out (δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία), τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, καθώς και τη δια νόμου απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
6) Ενιαίο μισθολόγιο: Θα πρέπει να ψηφιστεί έως το Νοέμβριο ώστε να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2015, με περικοπές πρόσθετων αμοιβών, όπως νυχτερινά, εκτός έδρας, οδοιπορικά κτλ.
7) Απολύσεις στο Δημόσιο: Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 5.500, όπως προβλέπεται το Μνημόνιο.
• Μικρότερο στόχο στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 κατά 1,3 δις ευρώ, προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ενώ ο στόχος του Μνημονίου είναι στο 3%. Η απόκλιση προκύπτει από την ενσωμάτωση της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, την προσδοκώμενη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, την αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία, την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων και τέλος, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% σε σχέση με φέτος. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση που αγγίζει το 1 δις ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ