Η Τουρκία, έχοντας αποτύχει να παρεμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που έγιναν στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και συνεχίζονται στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στη Κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθεί να δείξει ότι έχει παρουσία στην περιοχή στέλνοντας πάλι το ερευνητικό πλοίο
Barbaros στα νότια της Κύπρου.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ακύρωσε το πρόγραμμα του και προσανατολίζεται σε πλου στη νότια περιοχή. Σε ναυτική προειδοποίηση NAVTEX που εξεδόθη η Τουρκία έχει δεσμεύσει από τις 14 Οκτωβρίου θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Αμμοχώστου – Λάρνακας – Λεμεσού.
Η περιοχή βρίσκεται σε διεθνή ύδατα (έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου) και εκτός του χώρου που έχει δεσμευθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις του πλοίου – γεωτρύπανο Saimem 10000. Στη περιοχή βρίσκεται και φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τις έρευνες από απόσταση.
Μέχρι στιγμής οι έρευνες που γίνονται για λογαριασμό της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της δεν έχουν παρεμποδιστεί από τη Τουρκία και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει όπως έχουν διαβεβαιώσει τη Λευκωσία και οι ΗΠΑ. Η τουρκική παρουσία όπως εκτιμάται έχει να κάνει με θέματα εσωτερικής κατανάλωσης, αφού επί της ουσίας δεν επιτυγχάνει κάποια ανατροπή. Η Τουρκία αισθάνεται πως η συμφωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο, την απομονώνει και περιορίζει την όποια επιτυχία των διεκδικήσεων της στην πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή.