Πανάκριβο σεμινάριο επιχειρηματιών στη Λεμεσό: Θα συζητήσουν και για αγωγό μέσω Τουρκίας
Ένα πανάκριβο σεμινάριο, με μια ομαδική κοσμοσυρροή ξένων που προφανώς το σπονσάρουν, διοργανώνεται μεταξύ 6-8 Οκτωβρίου 2014 στο πεντάστερο ξενοδοχείο Grand Resort της Λεμεσού (πρώην Χαβάι) από τον σύνδεσμο CIBA – Cyprus International Businesses Association (Διεθνής Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κύπρου) με πρόεδρο τον Φρίξο Σαββίδη και αντιπρόεδρο τον Φίλιππο Αντωνιάδη και το οποίο θα ασχοληθεί με εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και υδρογοναθράκων και την αξιοποίησή τους και όπως βλέπουμε από την συζήτηση που προγραμματίζεται για την δεύτερη μέρα του σεμιναρίου και τους συμμετέχοντες σ΄αυτήν, θα συζητηθεί και ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ: http://euromedoffshore.com/files/EuroMedOffshore2014_AgendaForDelegateRegistration_CIBA_Members.pdf
Τίτλος του σεμιναρίου είναι «Εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και αερίου (Oil and Gas Exploration & Production Summit)» και η τιμή συμμετοχής κυμαίνεται μεταξύ 1895 ευρώ για όλες τις ημέρες και 1595 ευρώ για δύο μέρες του σεμιναρίου.
Μεταξύ των ξένων εταιριών που θα λάβουν μέρος είναι οι Noble Εnergy, Eni, Shell, International Energy Agency, Delek Drilling, Mott MacDonald, ABS, Siemens, Sea NG, TOTAL, και οι τράπεζες HSBC και Deutsche Bank.
Ανοίγοντας την ιστοσελίδα με το μακροσκελές πρόγραμμα και τους πέραν των 40 ομιλητών που θα λάβουν μέρος από διάφορες διεθνείς εταιρίες ενέργειας, οικονομικών και διεθνών νομικών όπως διαφημίζεται, εμφανίζονται τέσσερα παραθυράκια με σημαίες. Πρώτη η σημαία του Ισραήλ, δεύτερες οι σημαίες Ελλάδας και Κύπρου μαζί σε ένα παραθυράκι, η τρίτη σημαία είναι του Λιβάνου και η τέταρτη της Τουρκίας, ενώ δεν παρουσιάζεται η σημαία της Αιγύπτου με την οποία υπέγραψε συμφωνία πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση. Στο σεμινάριο θα μιλήσουν και οι Τσάρλς Έλληνας, Εκτελεστικός της Κυπριακής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, μέλος της ίδιας εταιρίας. Θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου καθώς και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Στο πρόγραμμα αναφερόταν πως θα έδινε το παρών του και ο Σόλωνας Κασίνης, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα Συμβούλου για θέματα Ενέργειας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη. Ο κ. Κασίνης δήλωσε από το Ράδιο Πρώτο ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στο εν λόγω Συνέδριο και είχε ενημερώσει σχετικά τους διοργανωτές.
Ιδιαίτερου, λοιπόν, ενδιαφέροντος οι εισηγήσεις της δεύτερης μέρας όπου θα συζητηθούν οι συμμαχίες μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ισραήλ. Όπως γράφει στα αγγλικά “Cross-Border Energy Alliances, Between Cyprus, Turkey and Israel – Keys to Mutual Hydrocarbon Monetisation Success” και το μεταφράζω στα ελληνικά ως «Διασυνοριακές ενεργειακές συμμαχίες μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ισραήλ – Κλειδί για επιτυχή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» με εισηγητές τον Τούρκο Sohbel Karbuz (Director of Hydrocarbons, Observatoire Mediterraneen de L’ Energie), o επίσης Τούρκος Mehmet Ogutchu, της International Government and Corporate Affairs, BG Group, αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Genel Energy με έδρα την Άγκυρα, και ο John Roberts, Energy Security Specialist, Platts, UK.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Sohbet Karbus, είχε πρόσφατα δηλώσει στο Natural Gas Europe [08/08/2014] ότι άλλη πιθανή λύση για εξαγωγή αερίου από την περιοχή προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία, κατά προτίμηση μέσω της νήσου Κύπρου από νότια προς βόρεια, πως αυτό όμως απαιτεί τρομερές πολιτικές προκλήσεις που δεν είναι εύκολες να ξεπεραστούν. Δήλωσε επίσης πως ένας αγωγός προς Ελλάδα εκτός από πολιτικά δύσκολος θα είναι οικονομικά και τεχνικά μεγάλη πρόκληση.
O δε Βρετανός John Roberts είχε γράψει στο Energlobe.eu [21/01/2014] ότι ο αγωγός μέσω Τουρκίας αποτελεί το πιο γρήγορο τρόπο για το αέριο του Ισραήλ να φθάνει στην αγορά, όμως αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μόνο με την ξεκάθαρη υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά παράλληλα μια τέτοια υποστήριξη δεν αναμένεται εκτός και αν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.
πηγή: Ράδιο Πρώτο (03/10/2014), ανταπόκριση Φανούλας Αργυρού στην «Πρώτη Εκπομπή» του Λάζαρου Μαύρου
http://www.efylakas.com/archives/21915