«La Tribune» : Προεκλογική η αισιοδοξία Σαμαρά-Φαραωνικό το χρέος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σαμαρασ
 
 
Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune» αναρωτιέται, με αφορμή την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ μέσα στο 2015, όπως

 
και ανάπτυξη επίσης 2,9%, κατά πόσον έχει βάση η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι προβλέψεις απέχουν κατά πολύ από το να επιτευχθεί ο στόχος στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Ο δημοσιογράφος Ρομαρίκ Γκοντάν, που υπογράφει και το άρθρο, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά είναι σε κίνδυνο» και υπογραμμίζει την επιμονή της να θέλει να δείξει καλές επιδόσεις στην οικονομία.
Ωστόσο, μέσα από μια σειρά επιχειρημάτων καταλήγει στο θλιβερό συμπέρασμα της περαιτέρω λιτότητας για τα επόμενα χρόνια, εξ αιτίας της σκιάς που ρίχνει στη χώρα το φαραωνικό χρέος, αλλά και το κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού
Ο γάλλος δημοσιογράφος τονίζει ότι «η Ελλάδα, εξαντλημένη από την κρίση και τη λιτότητα, δείχνει να έχει πιάσει πάτο. Επειτα από έξι χρόνια συνεχούς πτώσης και μια μείωση του εθνικού πλούτου της τάξης του 23,66%, δεν υπάρχει κανένας που να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι η οικονομία επιστρέφει σε τροχιά σταθεροποίησης».
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν και υπάρχει αυτή η μικρή ένδειξη σταθεροποίησης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δεδομένου ότι το ελληνικό ΑΕΠ στο τέλος του 2015, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξακολουθεί να είναι σχεδόν 21% κάτω από τα επίπεδα του 2007.
Το διακύβευμα του τουρισμού
Οπως επισημαίνει ο Γκοντάν στη «Tribune», στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας έχει συμβάλει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ο τουρισμός, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 17% του ΑΕΠ.
«Η Ελλάδα, φθηνότερη πλέον εξ αιτίας της μείωσης των μισθών, ωφέλησε τον τομέα αυτόν» επισημαίνει ο δημοσιογράφος και σχολιάζει πως «αν υπάρχει όντως αυτή η ανάπτυξη το 2014, τότε οφείλει πολλά στην τουριστική περίοδο».
«Ομως η μοίρα της Ελλάδας είναι να γίνει ο φτηνός προορισμός διακοπών για τους τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος της «Tribune».
Ανύπαρκτη η εγχώρια κατανάλωση
Επιπλέον, τονίζει ότι «οι υπόλοιποι τομείς της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βαθύ πρόβλημα. Παρά την ελάχιστη μείωση της ανεργίας, το ποσοστό των ανέργων παραμένει πολύ υψηλό στο 26,6%. Αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ αρνητικό για την εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση. Οι μισθοί ήταν σε πτώση και το 2014, αν και με πολύ πιο μέτριο ρυθμό (από ό,τι παλαιότερα). Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2014, είναι χαμηλότεροι κατά 20% σε σχέση με το 2010… Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κατανάλωση είναι το αδύναμο σημείο της ελληνικής οικονομίας».
Οι τιμές δεν αναπροσδιορίστηκαν προς τα κάτω μέσα στην κρίση
«Μέσα σε αυτό το κλίμα κατάθλιψης» επισημαίνει ο Γκοντάν τονίζει ότι «είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί ο αποπληθωρισμός των τιμών». Μάλιστα για να ενισχύσει το επιχείρημά του παραθέτει και μια σειρά από δείκτες, αναφέροντας ότι «από τον Μάρτιο του 2013, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών -καταναλωτή είναι αρνητικός».
Στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών δεν έχουν προσαρμοστεί στα επίπεδα των τιμών και της κρίσης. Παράλληλα, τονίζεται ότι η αργή αναπροσαρμογή των τιμών έχει επηρεάσει και τους επιχειρηματίες, καθώς αν και μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων τους, ωστόσο δεν έχουν μειωθεί και οι πρώτες ύλες που προμηθεύονται. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ελληνική παραγωγή και η βιομηχανία.
Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές -Μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτικό αδιέξοδο
Ετσι, με τους παραγωγικούς δείκτες να είναι σε πτώση, «μαζεύονται πολλά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα». Και σε αυτό το σημείο ο γάλλος αναλυτής τονίζει ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστος» και πως «οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν να είναι αναπόφευκτες, δεδομένης και της ανάγκης για πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη σημερινή Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Ωστόσο» επισημαίνει, «αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο», καθώς η Ελλάδα και μετά το πέρας των εκλογών, «θα παραμείνει κάτω από την απειλή μιας Τρόικα η οποία δεν είναι ποτέ ικανοποιημένη από τα μέτρα που λαμβάνονται και που επιθυμεί συνεχώς κι άλλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τομέα των συντάξεων».
Σε αυτό το σημείο τα σύννεφα που καλύπτουν τον ουρανό της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο από το εσωτερικό της αλλά και από το εξωτερικό, επισημαίνει ο Γκοντάν, καθώς η κατάσταση η οικονομική στις χώρες-μέλη του ευρώ «επιδεινώνεται πολύ γρήγορα» και αυτό συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα χάσει «έναν πνεύμονα» και πως δεν θα μπορεί να «ρυθμίσει» την ανταγωνιστικότητά της. Ετσι, «η ελληνική ανάπτυξη είναι εύθραυστη», δεδομένης και της πολιτικής αστάθειας εν όψει πρόωρων εκλογών που θα «ταρακουνήσουν» τη χώρα, εκτιμά ο γάλλος αναλυτής.
Ωστόσο, αν και τα ρίσκα στα οποία υπόκειται η ελληνική οικονομία εξ αιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, θα μπορούσαν να ιδωθούν με κατανόηση για κάποια άλλη χώρα, η Ελλάδα όμως δεν έχει περιθώρια, τονίζεται στο άρθρο. Κι αυτό γιατί κάθε τι που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να την θέσει εκτός προβλέψεων, «θέτει ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τους στόχους του Μνημονίου».
Η ανάγκη για περαιτέρω λιτότητα είναι επιτακτική
Αρα, συμπεραίνει ο δημοσιογράφος, «η ανάγκη για περαιτέρω λιτότητα στη χώρα καθίσταται επιτακτική».
Ετσι, καταλήγει, ο Γκοντάν «η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με τις συνέπειες της λιτότητας. Οι επιπτώσεις της στην κοινωνία θα γίνουν περισσότερο αισθητές. Η οικονομία παραμένει εύθραυστη, αδύναμη και χωρίς σχέδιο. Το φαραωνικό χρέος συνεχίζει να βαραίνει τον προϋπολογισμό. Εν τέλει, το πολιτικό σύστημα είναι κατακερματισμένο και διχασμένο. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά είναι αναμφίβολα αισιοδοξία προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ταυτόχρονα αρκετά παράλογη».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ