Εποικοδομητική χαρακτήρισε την σημερινή, τελευταία γι’ αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων, συνεργασία με την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αλλά η αλήθεια είναι άλλη. Η τρόικα επιμένει και βάζει πάγο στα όπόια σχέδια του Μαξίμου για ελαφρύνεσεις.
Υπάρχουν αρκετά
ανοιχτά θέματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων, με την επάνοδο της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου (μετά τα stress tests των τραπεζών και την ανάληψη έργου από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Για τους πλειστηριασμούς
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που, στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων, θα οδηγούσε σε ξεπούλημα. Η διαδικασία που συμφωνήθηκε, προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στη συνέχεια και υπό προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό (για το θέμα, θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και μετά, να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων σήμερα, μετά την κάθετη πτώση της, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016.
Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν δημοσιεύματα για ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, επιβεβαιώνουν, όμως, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών.
Αμεσα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Μετά το τέλος της συνάντησης με την τρόικα, αξιωματούχος που μετέσχε στη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί τώρα να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση- πακέτο, τόσο για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.
Η κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις- ανάσα, και, τελικά, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτική στάση.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»). Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.