ΣΤΕΛΙΟΣ: Μια συγκλονιστική ταινία για την ζωη του Στέλιου Καζαντζίδη.
Η ταινία ΣΤΕΛΙΟΣ αφορά την μουσική και το έργο του “…μεγάλου και αδευτέρωτου” τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη.
Οι τοποθεσίες γυρισμάτων είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Aγιος Κωνσταντίνος, Τάρπον Σπρίνγκς, Φλόριδα, Αστόρια, Νεα Υόρκη, Φρανκφούρτη κ.α.
Το σενάριο της ταινίας επικεντρώνεται στον μοναχικό αγώνα του Στέλιου Καζαντζίδη για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών της μουσικής βιομηχανίας, την εξορία του στην Μακρόνησο, και τις συνεργασίες του με διεθνούς φήμης συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις.
Ακόμη ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τόσο στην ποντιακή καταγωγή του Στέλιου Καζαντζίδη, τον κατατρεγμό του ιδίου και της οικογένειας του από ένα απάνθρωπο σύστημα, όσο και στην παγκόσμια απήχηση και καταξίωση που γνώρισε ξεκινώντας απο τις φτωχογειτονιές της Νεας Ιωνίας και φτάνοντας μέχρι το Κάρνεγκι Χωλ και την ‘Οπερα της Φρανκφούρτης.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε ο καλλιτέχνης με τον οποίο ταυτίστηκε απόλυτα η ομογένεια και οι ‘Ελληνες μετανάστες σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Η χαρισματική φωνή του έκανε όλους τους ξενιτεμένους να αναπολήσουν, να δακρύσουν, να διασκεδάσουν, και, εντέλει, να εκφρασθούν και να ταυτισθούν μέσα από τα τραγούδια του. Απο την Μελβούρνη μέχρι την Αστόρια και το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδα, και από το Τορόντο μέχρι το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ.
Η ταινία βασίζεται στην επίσημη βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη (ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ) απο τον στενό του φίλο για δεκαετίες, διεθνώς βραβευμένο κινηματογραφιστή, και συγγραφέα, Παναγιώτη Υφαντή.
Η κινηματογραφική ταινία ΣΤΕΛΙΟΣ πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Στέλιου Καζαντζίδη, του γεννήτορα του λαϊκού μας τραγουδιού.
Στην ταινία μας αποτυπώνονται με εξαιρετική πλοκή, γρήγορο ρυθμό, και εναλλασσόμενες δράσεις:
– Η εξελικτική καλλιτεχνική διαδρομή του κορυφαίου ερμηνευτή
– Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στα πενήντα χρόνια
της πολυσήμαντης πορείας του καθώς και
-Ο αδυσώπητος κατατρεγμός που υπέστη από διάφορα θεσμικά κέντρα, κυκλώματα και συμφέροντα εκείνων των χρόνων.
…Αφετηρία: τα ποντιακά χωριά της Μακεδονίας.
Εκεί είχε καταφύγει από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής η οικογένεια του Χαράλαμπου Καζαντζίδη και η έντονη αντιστασιακή του δράση τον φέρνει αντιμέτωπο, τον χειμώνα του 1945, με τους γερμανόφιλους και δοσίλογους της περιοχής.
Ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης δέρνεται ανηλεώς, σχεδόν σακατεύεται. Οι σκηνές των άγριων ξυλοδαρμών, μπρος στα μάτια του, θα σημαδέψουν τον 14χρονο Στέλιο και θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.
Τα γεγονότα αυτά αναγκάζουν την οικογένεια Καζαντζίδη να φύγει και να επιστρέψει στο σπιτικό τους, στη Νέα Ιωνία.
Αλλά κι εδώ η ζωή τους δεν είναι καλύτερη. Ο Εθνικός διχασμός αφήνει το βαρύ του αποτύπωμα και στο σπιτικό του Καζαντζίδη.
Ο Στέλιος χάνει τον πατέρα του και στα 16 του αναγκάζεται να βγει στη βιοπάλη. Μετά από διάφορες δουλειές του ποδαριού ριζώνει στην υφαντουργία «ΕΣΠΕΡΟΣ».
Εκεί τον άκουσε που τραγουδούσε ο πόντιος ιδιοκτήτης της φάμπρικας και του χάρισε μια κιθάρα. Αυτό ήταν.
https://www.youtube.com/watch?v=QOSDvVUbHDU
Ο Στέλιος μαθαίνει να παίζει κι έτσι βρέθηκε να τραγουδά σε ταβερνεία της περιοχής όπου τον εντόπισαν άνθρωποι της δισκογραφίας και ο δρόμος άνοιξε διάπλατος. Αλλά δεν ήταν καθόλου ανθόσπαρτος.
Ο Στέλιος εξελίσσεται και καταξιώνεται. Και δεν περιορίζεται μόνο σε «…μεγαλειώδεις και αδευτέρωτες» ερμηνείες.
Ο σεμνός καλλιτέχνης υπηρετεί αξίες. Διδάσκει ήθος . Πορεύεται με καθαρότητα και υπερασπίζεται με σθένος το λαϊκό μας τραγούδι.
Συμμαχεί με τους κατατρεγμένους. Υμνεί τη μεγαλοσύνη τους.
Συγκρούεται με ό,τι αδικεί και αυθαιρετεί. Κάνει εχθρούς. Μόνιμους και επίμονους. Αγωνίζεται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Δημιουργεί δίκαιο.
Ωστόσο, η ανεκτίμητη προσφορά και η τεράστια απήχησή του δεν εμπόδιζε, κάθε τόσο, τις σκοτεινές δυνάμεις, τα συμφέροντα και τα κυκλώματα, που δρούσαν υπεράνω νόμων στα χρόνια αυτά να του κάνουν τη ζωή κόλαση. Πρώτα τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα νυχτερινά κέντρα. Στα χρόνια της Δικτατορίας, μετά την άρνηση του να συνεργαστεί με το καθεστώς των συνταγματαρχών, του κλείνουν την ιδιόκτητη δισκογραφική εταιρεία.
Στην αρχή της Μεταπολίτευσης τον απομονώνουν δισκογραφικά και ο Στέλιος Καζαντζίδης, απογοητευμένος, ξενιτεύεται. Και όταν, μετά από 12 πέτρινα χρόνια σιωπής και απομόνωσης, ο Στέλιος επανέκαμψε, τότε άρχισε ένας άλλος πόλεμος, πιο ψυχοφθόρος και πιο εξοντωτικός…