Τα νέα φάρμακα της εθνικής μας εξάρτησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141014092811

Του Ηλία Καραβόλια
Πριν 5 χρόνια μπήκε στην ζωή μας το Μνημόνιο και οι Δανειακές Συμβάσεις .
Μάθαμε τι είναι ο “ευρωπαικός προσωρινός μηχανισμός στήριξης”(EFSF) και περιμέναμε να φτιαχτεί και ο “μόνιμος μηχανισμός”( ESM) .
Μπήκε στην ζωή μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο( ΔΝΤ) , η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα( ΕΚΤ) και το Eurogroup.
Σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια μετά την επαφή μας με τους θεσμούς που μας “έσωσαν” απο την πτώχευση, μας λένε κάποιοι οτι βγαίνουμε απο την εντατική και μπαίνουμε σε απλό θάλαμο ανάρρωσης.Κοινώς, θα ξαναπαίρνουμε τις “δόσεις” μας αλλά με νέα φάρμακα .Θα μπούμε σε καθεστώς “αυξημένης επιτήρησης”( enhanced surveillance).
Αυτό θα είναι το «μαστίγιο». Το «καρότο» θα είναι η ένταξή μας σε προληπτική γραμμή δανειοδότησης, “χάπι” που φέρει το όνομα ECCL(Enhanced Condition Credit Line)και το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση για ρευστότητα όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης ,οι οποίες όμως θα πληρούν κάποια από τα κριτήρια ενός άλλου φαρμάκου : του PCL (Precautionary Credit Line), που θα μας το στέλνουν σε συσκευασία ΔΝΤ !
H Ελλάδα λένε ότι δεν πληροί τον βασικό κανόνα του PCCL ,που είναι η βιωσιμότητα και η διατηρησιμότητα του χρέους, ούτε είναι στην κατηγορία των χωρών με ασφαλή δημοσιονομική εξέλιξη.
Έτσι,τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ επιθυμούν για την Ελλάδα να επιτρέπεται η προληπτική παρέμβαση με διορθωτικά μέτρα(!) όταν κριθεί απαραίτητο από την Ε.Ε., με πρόφαση την ομαλότητα στη δανειοδότηση από τις αγορές.
Με άλλα λόγια, εκτός από την αυξημένη επιτήρηση, αν πάρουμε απο το φάρμακο ECCL θα σημαίνει ότι υπάρχει ανοικτό παράθυρο επιβολής μέτρων.
Διαφορετικά θα διακόπτεται η χρηματοδότηση(και ο ασθενής θα αργοπεθαίνει,ως συνήθως…)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ