WSJ: Η Ελλάδα χρεώνει τους πολίτες για να ξεπλύνει τις τραπεζες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141014115122

Τωρα το ανακάλυψαν και αυτοι…
WSJ: Η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια με τις τράπεζες του Νότου
Αν η ευρωζώνη πήρε το μάθημα της από τη κρίση χρέους αυτό θα ήταν ο διαχωρισμός της «καταραμένης» σχέσης μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων. Προφανώς πολλοί δεν το κατάλαβαν αυτό.
Οι πορτογαλικές και ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εφεύρει άλλη σχέση, όπου υπόσχονται να συνεισφέρουν κεφάλαια στις τράπεζες αν αυτό χρειαστεί.
Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα όσο και τους επενδυτές, οι οποίοι πασχίζουν να πιστέψουν ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν καθαρίσει πραγματικά.
Το θέμα είναι η μεταχείριση του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση.
Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας 3, λένε ξεκάθαρα ότι τα στοιχεία που προέρχονται από αναβαλλόμενους φόρους δεν μπορούν να μεταχειριστούν ως κεφάλαια. Στην Ευρώπη, οι τράπεζες θα πρέπει σταδιακά να απεμπλακούν από τέτοια στοιχεία, ώστε μέχρι το 2019 να μην αποτελούν μέρος του πυρήνα των κεφαλαίων τους.
Για τις τράπεζες οι οποίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης, κάτι τέτοιο αποτελεί πρόβλημα.
Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχία καθώς η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και τώρα η Ελλάδα, βρήκαν άλλο «πονηρό» σχέδιο.
Με λίγο νομοθετικό σχεδιασμό οι κυβερνήσεις των άνω χωρών πέρασαν ρυθμίσεις να μετατρέψουν τον αναβαλλόμενο φόρο σε φορολογική απαίτηση. Η διαφορά είναι ότι μία τράπεζα θα πρέπει να είναι κερδοφόρα για να απαιτήσει κάτι τέτοιο.
Αλλά με τη μετατροπή σε φορολογική απαίτηση, η τράπεζα θα μπορεί να απαιτήσει είτε μία έκπτωση στο φόρο σε περίοδο κερδοφορίας ή θα πιστωθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση σε περίοδο ζημιογόνα.
Το καλύτερο από όλα είναι ότι η φορολογικές πιστώσεις εξακολουθούν να μετράνε ως κεφάλαιο βάση των κανόνων. Η Ισπανία προχώρησε στη ρύθμιση αυτή πριν από ένα χρόνο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα πέρασαν το νομοσχέδιο αυτό πρόσφατα λίγο πριν από τα τραπεζικά stress tests της ΕΚΤ.
Στην Ελλάδα, ο νόμος λέει ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις πιστώσεις πληρώνοντας τις τράπεζες με νέα κρατικά ομόλογα. Αυτό όμως αφήνει τους φορολογούμενους πολίτες αντιμέτωπους με ένα νέο χρέος στο όνομα τους, σε περίπτωση τραπεζικών μπελάδων.
Για την Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα χάνοντας τις φορολογικές τους απαιτήσει μεταφράζεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα στα ίδια κεφάλαια τους, σύμφωνα με τη Citigroup.
Η μετατροπή σε φορολογική απαίτηση κλείνει την τρύπα αυτή. Για την Τρ. Πειραιώς τα στοιχεία αυτά αναλογούν σε 3,6% στα κεφάλαια της και για τη Eurobank 6%.
Η ΕΚΤ δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει κυβερνητικές νομοθετήσεις. Παρόλα αυτά, στο καινούριο της ρόλο ως επιβλέπων όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα μπορούσε να διαφοροποιήσει αυτές τις κυβερνητικές υποσχέσεις ως «μη κεφάλαιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ