«Η αγάπη του σερβικού λαού προς τον ελληνικό λαό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι ιδιαίτερη αγάπη»
Με χαρμόσυνες καμπανοκρουσίες και σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως η τελετή υποδοχής του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, ο οποίος άρχισε τριήμερη επίσκεψη στη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.
Τον Προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστοί και ακολούθησε πατριαρχική δοξολογία.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος υπογράμμισε ότι οι στενές σχέσεις αγάπης και φιλίας των Ελλήνων με τους Σέρβους έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν, αλλά έχουν και μέλλον και ότι “η αγάπη του σερβικού λαού προς τον ελληνικό λαό είναι ιδιαίτερη”.
“Είμαστε ένας χριστιανικός ορθόδοξος λαός, εμείς είμαστε Σλάβοι, είμαστε δεμένοι με τη Ρωσία και τους Ρώσους, είναι ιδιαίτερες οι σχέσεις που έχουμε με το ρωσικό λαό, αλλά η αγάπη που έχουμε προς τον ελληνικό λαό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι ιδιαίτερη αγάπη” υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που του δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί, όπως τόνισε, “σε ένα θαυμάσιο ναό, όπου τον υποδέχθηκε ένας έντιμος λαός” και να εκφράσει ο ίδιος προσωπικά ευχαριστίες “για τις ευεργεσίες που έχουν γίνει στο λαό του από την πλευρά αυτής της Επισκοπής, της πόλης, ολόκληρου του ελληνικού λαού και ολόκληρης της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Συμμαχικά Κοιμητήρια που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη όπου κείνται οι ψυχές 7.500 Σέρβων, ένα μικρό μέρος των Σέρβων που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα τους στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τόνισε και στα Κοιμητήρια της σερβικής πόλης Πίροτ, όπου είναι θαμμένοι Έλληνες στρατιώτες, θύματα του ίδιου πολέμου.
“Οι κεκοιμημένοι στο Ζέιτενλικ και στο Πίροτ μας συνδέουν, αποτελούν γέφυρα που συνδέει τους δύο λαούς, μας κάνουν να είμαστε ένας λαός” τόνισε.
Ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στην αγάπη και τη βοήθεια που πρόσφεραν ο ελληνικός λαός και η εκκλησία στους Σέρβους στη διάρκεια των πολέμων. “Τότε που τα αεροπλάνα πετούσαν πάνω από τις πόλεις μας και έριχναν θανατηφόρες βόμβες σε σχολεία, νοσοκομεία, πολλοί Μητροπολίτες από την Ελλάδα είχαν έρθει στη Σερβία και πρόσφεραν βοήθεια στο σερβικό λαό. “Αυτό το καλό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο σερβικό λαό, είπε.
Επισήμανε ακόμη ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι μία μεγάλη οικογένεια που τη συνδέει η πίστη, η ιστορία και ο πολιτισμός.
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβας καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Σερβίας τόνισε ότι “το πρόσωπο του κ. Ειρηναίου κοσμεί την χορεία των Πατριαρχών της καθολικής ορθοδόξου Εκκλησίας ως γνησίου ποιμενάρχου”.
Αναφέρθηκε στην αγάπη που δένει αδιάρρηκτα τους Έλληνες και τους Σέρβους υπογραμμίζοντας ότι είναι αληθινή επειδή πέρασε μέσα από τον πόνο. “Οι λαοί μας συμπορεύτηκαν και δοκιμάστηκαν με τις ίδιες μαρτυρικές δοκιμασίες και ανέδειξαν Αγίους, Μάρτυρες και Ομολογητές της πίστεως” είπε ο Μητροπολίτης Βαρνάβας.
“Δεν είναι όμως μόνον οι δεσμοί αίματος που μας ενώνουν και οι δεσμοί της κοινής πίστης, είναι η συμπόρευση,η συγκακουχία, η συμμαρτυρία κάτω από τους κοινούς δυνάστες, τους παλαιούς και τους σύγχρονους, που θέλησαν να υποτάξουν, να διαιρέσουν και να διαμελίσουν λαούς περήφανους με ρίζες βαθειές σε τούτα τα χώματα της Βαλκανικής.
“Η επαρχία μας φιλοξενεί τα λείψανα των Σέρβων οι οποίοι πιστοί στο καθήκον και στην πατρίδα τους και το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία εδώ κείνται υπενθυμίζοντας ότι “«αεί τω Σταυρώ ακολουθεί η Ανάστασις», τόνισε.
Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας αναφέρθηκε και στους δεσμούς της ανθρωπιάς, τονίζοντας ότι “από την έναρξη του πολέμου στη Σερβία μέχρι και σήμερα νιώσαμε την ανάγκη να απλώσουμε τα χέρια και τις καρδιές για να βοηθήσουμε σαν αδελφοί πραγματικοί”.
“Είναι ακόμη οι δεσμοί ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Πατριαρχείο της Σερβίας, στο οποίο μαρτυρικώς προΐστασθε όπως όλοι οι γνήσιοι Πατριάρχες των λαών μας, που αντιλαμβάνονται την πρωτοκαθεδρία τους ως μαρτύριο σταυρικής διακονίας”, συμπλήρωσε.
Τόνισε τέλος ότι η Παρουσία του Πατριάρχη αποτελεί τιμή για την Μητρόπολη και ευλογία για τον λαό της Νεάπολης και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που οι πρόγονοί τους ήξεραν τι θα πει προσφυγιά, πόνος σταυρός και θυσία.
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ορφανός στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας.
«Η Ορθοδοξία μας ενώνει, η κοινή πίστη που έχουμε στα ιδανικά της ελευθερίας μας έχει οδηγήσει σε κοινές μάχες και μαζί καταφέραμε να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας απέναντι σε εκείνους που καταδυνάστευαν τους λαούς μας», τόνισε ο κ. Ορφανός
“Είναι φανερό ότι αυτή την εποχή όπου το ευρύτερο περιβάλλον είναι παρά πολύ θυελλώδες η παρουσία εδώ του Πατριάρχη μας γεμίζει ελπίδα ότι αυτή η κοινή πορεία θα συνεχιστεί, ότι η Ελλάδα και η Σερβία θα αποτελέσουν μία περιοχή όπου η ειρήνη θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό” υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος Νεάπολεως – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι η ιδιαίτερη μέριμνα που επιδεικνύει ο Πατριάρχης Σερβίας και η αγαστή προσπάθεια, στην οποία έχει επιδοθεί προς όφελος της συναδέλφωσης των πολιτών της Βαλκανικής, των πολιτών της Σερβίας και του ελληνικού λαού αξίζουν θαυμασμό και συγχαρητήρια.
Μεγάλη συγκίνηση προκαλεί και ο κύριος λόγος της επίσκεψής σας ως ευγενικής υπενθύμισης του ανθρώπινου χρέους και της ευγνωμοσύνης που νιώθουμε σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και τη δημοκρατία, όπως είναι οι γενναίοι πολεμιστές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε.
Στην τελετή υποδοχής του Πατριάρχη Σερβίας ήταν παρόντες οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Κ. Μάρκου, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος συνοδευόμενος από τους Επισκόπους Ζβόρνικ – Τούζλας, Χρυσόστομο και Ζίτσης, Ιουστίνο επισκέπτεται τη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να αποτίσει φόρο τιμής στους 7.500 πεσόντες Σέρβους που είναι ενταφιασμένοι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Αύριο το πρωί ο Πατριάρχης Ειρηναίος θα τελέσει Πατριαρχικό Τρισάγιο στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μνημείο Καέντων και τη Μονή Μεταμορφώσεως στο Χορτιάτη.