Η "άνθηση" της συκοφαντίας στο διαδίκτυο!
Προ ημερών, ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Γιάννης Δημαράς με αφορμή τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών, πρότεινε από το βήμα της Βουλής την ποινή της εξορίας για όποιον συκοφαντεί.
Αφού αρχικά αναφέρθηκε στην αρχαία Αθήνα και στον ορισμό της συκοφαντίας από τον Σωκράτη, πρότεινε ότι όποιος πολίτης ή πολιτικός συκοφαντεί χωρίς να μπορεί να αποδείξει τις κατηγορίες του να εξορίζεται, να δημεύεται η περιουσία του και να του αφαιρούνται τα πολιτικά του δικαιώματα.
Στην αρχαία Ελλάδα η συκοφαντία ήταν περίπου επάγγελμα. Συκοφάντες ονομάζονταν οι λίγο πολύ επαγγελματίες δυσφημιστές και εκβιαστές, που είτε αποσπούσαν από τα θύματά τους σημαντικά ποσά είτε πληρώνονταν από τους αντιπάλους των θυμάτων τους. Στη σημερινή εποχή έναν παρόμοιο ρόλο έχουν διάφοροι μπλόγκερς που προάγουν την ενδημική, ανεξέλεγκτη συκοφαντία στο διαδίκτυο η οποία διασύρει ατιμώρητα υπολήψεις και σπιλώνει προσωπικότητες χωρίς καμία επίπτωση ή τιμωρία του συκοφάντη. Κι ενώ στην αρχαία Αθήνα οι συκοφάντες ήταν επώνυμοι, στις μέρες μας κατά κανόνα κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Ακριβώς εδώ οφείλεται πιστεύω και η “άνθηση” της συκοφαντίας στο διαδίκτυο.
Το προβλημα της άτιμωρησίας αυτών που συκοφαντούν στο διαδίκτυο ξεκινάει από την ανωνυμογραφία την οποία εκμεταλλεύονται οι συκοφάντες και η οποία, δυστυχώς, έχει καταγραφεί στη συνείδηση πολλών, νέων κυρίως, ως…δημοκρατικό δικαίωμα! Αγνοώντας ότι η κύρια αρετή που καλλιεργούσε η Δημοκρατία ήταν αυτή της παρρησίας. Παρρησία, υψηλό φρόνημα περηφάνειας του πολίτη δλδ να λέει άφοβα τη γνώμη του και Δημοκρατία ήταν και πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Ο φοβισμένος πολίτης που δεν τολμάει να πει την αποψή του επώνυμα, αλλά το κάνει κρυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία, είναι διπλά ένοχος όταν, εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία, συκοφαντεί.
Το πρόβλημα μεγαλώνει από την άρνηση των Αμερικανικών αρχών, όπου βρίσκονται οι servers με τα στοιχεία της μεγάλης πλειοψηφίας των ανωμυμογράφων αυτών που η ηλεκτρονική τους διεύθυνση τελειωνεί σε .com, να δώσουν τα στοιχεία του ανωνυμογράφου συκοφάντη ακόμα κι όταν αυτά ζητηθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, μετά από μήνυση που καταθέσει ο Έλληνας αδικούμενος και ζητήσει προς τούτο την συνδρομή της. Η άρνηση των Αμερικανικών Δικαστικών Αρχών να στείλει τα στοιχεία του ανωνυμογράφου συκοφάντη βασίζεται στην λαθεμένη αντίληψή τους πως η συκοφαντία αποτελεί μέρος του δημοκρατικού δικαιώματος της…ελευθερίας του λόγου!
Και τέλος το πρόβλημα ολοκληρώνεται από τον φόρτο των Ελληνικών δικαστηρίων τα οποία λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα που τους έχει επιβάλλει η κρίση, βάζουν σε δεύτερη μοίρα το αδίκημα της συκοφαντίας σε σχέση με εγκλήματα κατά της ζωής και περιουσίας τα οποία έχουν πληθύνει αυτόν τον καιρό. Λαθεμένα, αν λάβει κανείς υπόψιν του αυτό που είπε ο Σωκράτης στον πλούσιο φίλο του Κρίτωνα, όταν τον επισκέφθηκε στη φυλακή και προσπαθούσε να τον πείσει να αποδράσει. Είπε λοιπόν ο Σωκράτης στον Κρίτωνα, σε κάποιο σημείο του διαλόγου που είχε μαζί του, όπως τον κατέγραψε ο Πλάτωνας, ότι η τιμή του ανθρώπου έχει μεγαλύτερη αξία κι από την ίδια τη ζωή…
Δημήτρης Ματσικούδης