10/05/2021

Ένοχοι οι χασάπηδες της Blackwater για τη δολοφονία 14 Ιρακινών το 2007

blackwaterΈνοχοι κρίθηκαν οι πρώην φρουροί της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater για σχεδόν κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζαν σε σχέση με τη δολοφονία – το 2007 – 14 άοπλων Ιρακινών στη Βαγδάτη.
Η ετυμηγορία αυτή εκδίδεται 7 και πλέον χρόνια μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς που είχε εξοργίσει τους Ιρακινούς και είχε υποδαυλίσει τον αντιαμερικανισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι δικαστές έκριναν 3 από τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας, τον Πολ Σλόου, τον Ντάστιν Χερντ και τον Ίβαν Λίμπερτι, ένοχους για φόνο εκ προθέσεως 13 Ιρακινών στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκε στην Πλατεία Νισούρ, όπου η Blackwater προσπαθούσε να ανοίξει το δρόμο για να περάσει μια αυτοκινητοπομπή του υπουργείου Εξωτερικών.
Το δικαστήριο έκρινε τον τέταρτο φρουρό, τον Νίκολας Σλέιτεν, ένοχο για τη δολοφονία ενός Ιρακινού πολίτη.
Η ετυμηγορία αυτή ανακοινώθηκε στο πλαίσιο μιας δίκης που διήρκεσε περισσότερο από 2 μήνες και έπειτα από πολλές εβδομάδες συσκέψεων.
Η ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινωθεί η ποινή τους θα ανακοινωθεί αργότερα.
Στους υπαλλήλους της Blackwater είχε ανατεθεί την προστασία μιας αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής την 16η Σεπτεμβρίου του 2007 όταν άνοιξαν πυρ.
Συνολικά σκοτώθηκαν 17 Ιρακινοί πολίτες σύμφωνα με τους Ιρακινούς ανακριτές, 14 σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Τραυματίστηκαν επίσης 18 άνθρωποι.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ