Κόλαφος ο Δημαρας για το σκανδαλο του Ερρικος Ντυναν. Οι άλλοι της αντιπολίτευσης φοβούνται μηπως παρεξηγηθεί ο Σάλας και ο Βγενοπουλος;
« Στην πλάτη του ελληνικού λαού τα χρέη του Ερρίκος Ντυνάν »
Κύριε Υπουργέ,
δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σε ερωτήσεις που σας τέθηκαν σχετικά με τα χρέη του «Ερρίκος Ντυνάν» απαντήσατε ότι «οι συνεργασίες έχουν πάντα έναν πιστωτικό κίνδυνο». Η δήλωσή σας αυτή, αναφορικά με την υπόθεση του πλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν» δόθηκε για να δικαιολογήσει την ανοχή σε φέσια δεκάδων εκατομμυρίων προς επιχειρήσεις, από άλλες, που «εξυγιαίνονται» με τη βοήθεια της κυβέρνησης;
Μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν αναγνωρίζετε την ευθύνη του κράτους, στην πορεία προς τη χρεοκοπία, καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτηρίου υπήρχε εκπροσώπηση και του υπουργείου Υγείας, λόγω του ειδικού νομικού καθεστώτος του «Ερρίκος Ντυνάν».
Η εκπροσώπηση αυτή, εκ του αποτελέσματος φαίνεται, ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει καμία από τις πράξεις που οδήγησαν το νοσηλευτήριο στην οικονομική κατάρρευση, αντίθετα φέρεται να μην προέβαλλε αντιρρήσεις στον τρόπο με τον οποίο ασκούνταν η διοίκηση.
Αν όμως η εποπτεία του υπουργείου στο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ουσιαστική, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση και των κρατικών επιχορηγήσεων, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, όσον αφορά σε χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία για παράδειγμα, τότε θα εξασφαλιζόταν και η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και δεν θα υπήρχε «πιστωτικός κίνδυνος». Οι δε προμηθευτές πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με ένα αξιόπιστο κράτος, όπου δεν θα επέτρεπε να καταρρεύσει το πιο σύγχρονο νοσηλευτήριο της χώρας.
Όσο για την εταιρεία-φάντασμα ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία ότι ο ρόλος της στη διαδικασία του πλειστηριασμού ήταν ενός «δούρειου ίππου», για να βάλει στο χέρι η Τράπεζα Πειραιώς το «Ερρίκος Ντυνάν» απαλλαγμένο από τα χρέη εκατομμυρίων προς τρίτους.
Φαίνεται λοιπόν, ότι μέσω του πλειστηριασμού και της κατακύρωσης του «Ερρίκος Ντυνάν» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, στήθηκε το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς ώστε να οικειοποιηθεί το νοσηλευτήριο χωρίς να επωμιστεί τα χρέη. Μέσα από αυτές τις μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα και διαδραματίστηκαν, μας ανησυχεί το μέλλον των 1.040 εργαζομένων επειδή δεν προοιωνούν θετικά μηνύματα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς θα είναι έκπληξη για μας αν δεν τηρηθεί από την ηγεσία του νοσοκομείου, απαρέγκλιτα το μνημόνιο που είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε και μείωση του κόστους εργασίας.
Ερωτάστε :
1. Θεωρείτε ότι η εποπτεία του Υπουργείου στο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ουσιαστική, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και το δημόσιο συμφέρον; Δεν έχει υπάρχει καμιά ευθύνη του κράτους, στην πορεία προς τη χρεοκοπία του νοσηλευτηρίου; Ποια απόδοση ευθυνών υπάρχει;