ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΡΟΥ ΑΝΑΠΗΡΩΝ.
Οι «φτωχοδιάβολοι» και η Εκάλη: Το δόγμα μηδενικής ανοχής του Κ. Μητσοτάκη δεν ισχύει για τους εκλεκτούς
Κοινωνία
Ανέλαβε να φέρει εις πέρας τις 15.000 απολύσεις που προέβλεπε η δανειακή σύμβαση. Και τις επένδυσε ιδεολογικά με το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συστήνεται ως αποφασισμένος πολέμιος της ατιμωρησίας, της αναξιοκρατίας και της ανομίας στο δημόσιο.
της Μαρίνας Δεμερτζιάν, δημοσιογράφου της ΕΡΤ
Οι ένοχοι βρέθηκαν στα πρόσωπα των 27 υπαλλήλων του δήμου Κερατσινίου, εκ των οποίων οι 15 είναι ανάπηροι, που κατηγορούνται πως κακώς κρίθηκαν το 2004 αναγκαίοι από το τότε δημοτικό συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των «φτωχοδιάβολων», όπως αποκάλεσε τους 27 του Κερατσινίου, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους, ακόμα και για τους φουκαράδες. Σε μια αποστροφή μάλιστα του λόγου του ρώτησε τους βουλευτές του Σύριζα αν τα κριτήρια τους θα άλλαζαν αν επρόκειτο για υπαλλήλους του δήμου Εκάλης.
Θα ήταν ενδιαφέρον να αντιστρέψει κανείς το ερώτημα και να το απευθύνει στον ίδιο τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Πως γίνεται να ζητά την παραδειγματική τιμωρία ανάπηρων δημοτικών υπαλλήλων που τους έλειπε ένας μήνας στην κρίσιμη διετία του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου και να χρίζει γενική διευθύντρια του Υπουργείου του, υπάλληλο για την οποία έχει διαταχθεί πειθαρχική και εισαγγελική έρευνα;
Η «Εκάλη»: Η Γενική Διευθύντρια του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το σκάνδαλο που μπήκε στο συρτάρι
Τον Οκτώβριο του 2005 οι επιθεωρητές ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εκδίδουν ένα αποκαλυπτικό πόρισμα για το Πρόγραμμα Πολιτεία που συντόνιζε τότε το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι επιθεωρητές κάνουν λόγο για όργιο παρατυπιών: 75 έργα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδοτήσεων χωρίς να αναφέρεται ο προϋπολογισμός τους, 2 έργα εντάχθηκαν δύο φορές, ενώ κοινή πρακτική ήταν το σπάσιμο των έργων σε κομμάτια ώστε να μπορούν να γίνουν απευθείας αναθέσεις.
Οι επιθεωρητές ζητούν την πειθαρχική δίωξη των εμπλεκόμενων, στους οποίους περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη του Προγράμματος Πολιτεία, Γεωργία Βαλατσού. Η δίωξη καθυστερεί 14 μήνες, αλλά τελικά ξεκινά μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα. Η Γεωργία Βαλατσού παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος, το πειθαρχικό ξεκινά αλλά δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Ο φάκελος μπαίνει στο συρτάρι, η κ. Βαλατσού ανεβαίνει στη ιεραρχία και επιλέγεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών.
Η αξιοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο νόμος για την επιλογή των προϊσταμένων του δημοσίου, είναι άλλο ένα από τα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Περιγράφεται αναλυτικά ένα σύστημα επιλογής, που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, το ζουμί όμως κρύβεται στις μεταβατικές διατάξεις: Με πρόσχημα την αλλαγή των οργανογραμμάτων καθαιρούνται όλοι οι προϊστάμενοι και στη θέση τους μπαίνουν αυτοί που επιλέγει ο εκάστοτε υπουργός. Δεν πρόκειται για «μία από τα ίδια» καθώς τα στελέχη που καθαιρούνται είναι η πρώτη γενιά προϊσταμένων που αναδείχτηκαν με αντικειμενικά κριτήρια (νόμος Ραγκούση).
Ο «νόμος» εφαρμόζεται πρώτα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου οι 4 γενικές διευθύνσεις μειώνονται σε 3.
-Ο Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος που είχε συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο διαγωνισμό του 2010 καθαιρείται και υποβιβάζεται σε απλό υπάλληλο.
-Στις 3 γενικές διευθύνσεις τοποθετούνται, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, που είχε βγει τελευταίος στο διαγωνισμό του 2010, ο Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, που δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και η Γεωργία Βαλατσού, που παρότι πληρούσε τα κριτήρια υποτίθεται πως ελέγχεται πειθαρχικά.
Δεν γνωρίζω ποια θα ήταν η ετυμηγορία του πειθαρχικού Συμβουλίου αν η υπόθεση δεν έμπαινε στο συρτάρι. Ενδεχομένως να έκρινε ότι η Γεωργία Βαλατσού δεν ευθύνεται για τις παρατυπίες και τις διπλές εγγραφές του προγράμματος πολιτεία. Ωστόσο οι «παρατυπίες» για τις οποίες κατηγορείται είναι πολύ σοβαρότερες από το να δεχτεί ένας δημοτικός υπάλληλος την βεβαίωση του δημοτικού συμβουλίου πως για τον 1 ή δύο μήνες που του έλειπαν το 2002 εργαζόταν στο δήμο με προφορική εντολή.
Η μηδενική ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη μπάζει νερά. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έχει απαξιώσει εντελώς όλη τη διαδικασία της αξιολόγησης, που έτσι κι αλλιώς είχε κατηγορηθεί ως αυθαίρετη, αφού προεξοφλούσε ότι το 15% των υπαλλήλων είναι ανίκανοι. Το ποιος θα ενταχθεί σε αυτό το ποσοστό και ποιος όχι θα το αποφασίσουν μόνοι τους οι προϊστάμενοι που έχουν επιλεγεί με μόνο κριτήριο την εύνοια του Υπουργού.
Η καχυποψία των δημοσίων υπαλλήλων που φοβούνται ότι οι οι διορισμένοι προϊστάμενοι θα γλυτώσουν τα δικά τους παιδιά από το 15% και την απόλυση, είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη.
Υ.Γ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Βαλατσού ελέγχεται πειθαρχικά. Είχε κατηγορηθεί ότι το 2006 απουσίαζε από την υπηρεσία της για ένα χρόνο αδικαιολόγητα. Στο πειθαρχικό συμβούλιο που την αθώωσε συμμετείχε και ο νυν γενικός διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών, Νίκος Μιχαλόπουλος.
http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/26307-oi-«ftwchodiaboloi»-kai-h-ekalh-to-dogma-mhdenikhs-anochhs-toy-k-mhtsotakh-den-ischyei-gia-toys-eklektoys