Δυστυχώς δεν κινδυνεύει μόνο το μέλλον της Συρίας, αλλά και το παρελθόν της. Η μαύρη αγορά που ούτως ή άλλως άνθισε τα τελευταία χρόνια, κατακλύζεται από αρχαία αριστουργήματα, πολύτιμα αντικείμενα και κειμήλια χιλιετιών, τα οποία πωλούνται έναντι πινακίου φακής, καθώς οι ισλαμιστές αναζητούν συνεχώς νέες πηγές κέρδους και χρηματοδότησης.
Οι δήθεν μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας, τους οποίους οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν και να εξοπλίζουν παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες τους έχουν δηλώσει υποταγή στην ISIS, έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο πλιάτσικο αρχαιοτήτων.
Ο «αντάρτης» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) Abu Mustafa, όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται, διέσχισε παράνομα τα σύνορα με το Λίβανο, προκειμένου να πουλήσει στη μαύρη αγορά αρχαία αντικείμενα που απέκτησε από λεηλασίες στα περίχωρα της Δαμασκού. Το βρώμικο αλισβερίσι γίνεται συνήθως τις νύχτες, γρήγορα και αθόρυβα.
Ο Mustafa αποκαλύπτει ότι έκλεψε πολύτιμες αρχαιότητες της Συρίας, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται χιλιετίες πριν, ώστε να εξασφαλίσει μετρητά. Σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό για τον πόλεμο εναντίον του Άσαντ.
«Τα έφερα για να αγοράσω όπλα για τους αντάρτες της Συρίας. Είμαι υπερήφανος που τους βοηθάω», λέει χαμηλόφωνα στη δημοσιογράφο του RT Μaria Finoshina.
O Μustafa υπολογίζει πως θα κερδίσει από 3.000 έως 6.000 δολάρια- αρκετά για να επιστρέψει στη Συρία με δύο καλάσνικοφ ή ένα αντιαρματικό οπλικό σύστημα.
«Νοιάζομαι για τις αρχαιότητες της χώρας μου. Αλλά υπάρχουν προτεραιότητες. Αναγκαζόμαστε να τις πουλήσουμε για να αγοράσουμε όπλα. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τις θυσίες των ανταρτών», δηλώνει.
Η πελατεία είναι μεγάλη. Ένας άνδρας, ο οποίος ζήτησε να τον αποκαλούν Abu Ghsein, είναι εκτιμητής αρχαιοτήτων και έμπορος, ενώ η συλλογή αρχαίων αντικειμένων αποτελούσε για εκείνον χόμπι. Ο πόλεμος στη Συρία όμως μετέτρεψε το χόμπι σε επικερδές επάγγελμα.
«Έρχονται καθημερινά 4-5 αντάρτες από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και την Αλ Νούσρα για να πουλήσουν αρχαιότητες», δήλωσε στο RT.
Η συλλογή του είναι πλέον γεμάτη από μοναδικά αντικείμενα: χρυσά, ασημένια, χάλκινα νομίσματα, με μερικά από αυτά να χρονολογούνται από τα χρόνια του πολιτισμού των Φοινίκων μεταξύ 1.200 – 800 προ Χριστού.
«Δουλεύω με εμπόρους από την Τουρκία, την Ιορδανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και ορισμένους από τη Συρία. Σήμερα οι κλεμμένες αρχαιότητες της Συρίας αποτελούν το 50% της ευρωπαϊκής αγοράς», πρόσθεσε.
Έξι περιοχές της Συρίας συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Δαμασκού, και της αρχαίας πόλης του Χαλεπίου.
https://www.youtube.com/watch?v=W-vOBTpwh6U