Βρετανία: μέτρα ελεγχόμενης μείωσης της ζήτησης ηλεκτρισμού για αποτροπή μπλακ άουτ. Μα γιατί, αφού βάζουν πολλές ΑΠΕ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F CnXbjVxKSOI%2FVFNPCIUGO8I%2FAAAAAAAABj8%2FL8tG3wotGUE%2Fs1600%2FGB winter%252Bmargin1Στη Βρετανία λειτουργούν κάποιοι θεσμοί με πολύ καλύτερη διαφάνεια απ’ ό,τι σε κάποιες χρεοκοπημένες χώρες και συζητούν δημόσια για την επάρκεια σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό κατά τον επερχόμενο χειμώνα.

Το National Grid είναι ο διαχειριστής δικτύου αερίου και ηλεκτρισμού της Βρετανίας, κάτι σαν τους δικούς μας ΔΕΣΦΑ για το αέριο και ΑΔΜΗΕ για τον ηλεκτρισμό, κι έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τη μελέτη “Winter Outlook 2014/15“, μια μελέτη επάρκειας και περιθωρίων ασφαλείας του συστήματος για να αντιμετωπίσει τον ψυχρό Βρετανικό χειμώνα.

Το τμήμα της μελέτης για τον ηλεκτρισμό, που θα δούμε σήμερα, αντιμετωπίστηκε στη Βρετανία με πολλές επιφυλάξεις, καθώς …

τα περιθώρια ασφαλείας εμφανίζονται να είναι τα χαμηλότερα εδώ και αρκετά χρόνια και κάποιες παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη αμφισβητούνται έντονα.

Η μελέτη παίρνει υπόψη της τέσσερεις τομείς πιθανής μεταβλητότητας: τη ζήτηση του δικτύου, τη μεταβλητότητα της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρισμού, τη μεταβλητότητα των ανέμων και τη ροή ενέργειας από τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες.

Η μεθοδολογία της μελέτης παραμένει ίδια επί πολλά χρόνια και παίρνει υπόψη τις μέσες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 30 ετών για κάθε εβδομάδα του χειμώνα. Στη ζήτηση δικτύου και στις διασυνδέσεις προβλέπεται φέτος εξαγωγή 750MW στην Ιρλανδία και εισαγωγή 750MW από Γαλλία/Ολλανδία.

Το φορτίο αιχμής του συστήματος υπολογίστηκε σε 53,6GW και αναμένεται την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

proxy?url=http%3A%2F%2F4.bp.blogspot.com%2F 4huoSST2JKs%2FVFNYRV2otLI%2FAAAAAAAABkU%2FZ6uLMiKDwzs%2Fs1600%2FGB winter%252Bmargin2Η διαθέσιμη ισχύς για την κάλυψη της ζήτησης δίνεται στο διπλανό σχήμα. Τα ηλεκτρικά συστήματα διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα και το κάθε σύστημα πρέπει να εξετάζεται χωριστά, με τις δικές του παραμέτρους, από τεχνικούς κι όχι από πολιτικούς. Αν ασχοληθούν οι πολιτικοί, τους βλέπουμε να μας λένε ότι από την πολλή “πράσινη ανάπτυξη” θα γίνουμε “η Δανία του Νότου“, αλλά τελικά καταλήγουμε να περιμένουμε με αγωνία αν και πότε θα γίνει η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προκειμένου να έχουμε ρεύμα το 2020!

Η μεγάλη ανησυχία προέκυψε απ’ την υπόθεση της μελέτης ότι τα αιολικά, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ θα παράγουν 1,7GW ή 23% της ισχύος τους. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση της μελέτης του Adam Smith Institute, με βασικό συμπέρασμα ότι κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται τα αιολικά, καθώς ανεξάρτητα απ’ τη γεωγραφική διασπορά τους η αξιόπιστη ισχύς ενός συνόλου αιολικών πάρκων 10GW είναι μόλις 2% και η μέση απόδοση μόλις 800MW ή περί το 8%. Η Βρετανία έχει βέβαια δικό της φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα κι έχει βάλει στην ηλεκτροπαραγωγή της πολλές μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CCGT στο πιο πάνω σχήμα), οπότε μπορεί να υποστηρίξει την τυχαιότητα της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Αλλά η απόσταση απ’ το 2% μέχρι το 23% είναι μεγάλη κι εδώ επί της ουσίας διαμορφώνεται ένα “στοίχημα αξιοπιστίας” για το φετινό χειμώνα.

Επί του παρόντος δουλεύουν τα λιθανθρακικά εργοστάσια περισσότερο απ’ τα φυσικού αερίου, αλλά αν το φυσικό αέριο πάει στην ηλεκτροπαραγωγή, αυτό θα έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα και τις τιμές του φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών και τη βιομηχανία. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να μαζευτούν οι Βρετανοί και να φυσάνε όλοι μαζί, για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των αιολικών.

proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F LE0JA33xXr8%2FVFNPB mXI%2FAAAAAAAABkA%2Fx2HBKj8jjL0%2Fs1600%2FGB winter%252BmarginΤα αιολικά θα ήταν ασήμαντα για την ευστάθεια του συστήματος και κανένας δεν θα έδινε σημασία αν δεν είχαν προηγηθεί προβλήματα σε βασικά θερμικά εργοστάσια. Τα πυρηνικά της EdF στο Hartlepool και Heysham τέθηκαν εκτός λειτουργίας για έλεγχο προβλημάτων στους λέβητες. Η επαναλειτουργία τους έχει καθυστερήσει κι όταν επαναλειτουργήσουν θα έχουν μειωμένη δυναμικότητα κατά 20%. Απρόοπτες ζημιές από πυρκαϊά στα ανθρακικά στο Ironbridge και το Ferrybridge έβγαλαν κάποιες μονάδες εκτός λειτουργίας για το φετινό χειμώνα. Και το εργοστάσιο φυσικού αερίου Barking στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κλείνει, οπότε κάπως έτσι τα περιθώρια ασφαλείας, που βλέπουμε στο διπλανό σχήμα, εμφανίζονται πολύ μειωμένα σε δυο εβδομάδες μεγάλης ζήτησης, ιδιαίτερα την εβδομάδα που ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου (οι χαμηλές μπάρες αντιστοιχούν στις περιόδους αργιών Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς). 

Ο δείκτης LOLE (Loss of Load Expectation, αναμενόμενη απώλεια φορτίου) για τη Βρετανία έχει τεθεί στις 3 ώρες. Για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου αυτού το National Grid και να το κατεβάσει στις 1,6 ώρες έκανε διαγωνισμό διασφάλισης εφεδρικής ισχύος βραχείας απόκρισης 3,5GW και έκανε για πρώτη φορά χρήση δυο νέων εργαλείων, του Demand Side Balancing Reserve (DSBR, απόθεμα εξισορρόπησης με μείωση ζήτησης) και του Supplemental Balancing Reserve (SBR, συμπληρωματικό απόθεμα εξισορρόπησης). Το καλοκαίρι έκαναν διαγωνισμό για δυνατότητα διακοπής ηλεκτροδότησης 330MW και τελικά υπέγραψαν συμβόλαια με 431 πελάτες, συνολικού φορτίου 319MW. Οι πελάτες αυτοί συμφώνησαν να τους διακοπεί η ηλεκτροδότηση για λόγους ασφαλείας του δικτύου και θα εισπράξουν από το National Grid ανάλογη αποζημίωση. Είναι το αντίστοιχο του μέτρου της “διακοψιμότητας” στο Ελληνικό σύστημα. Με το μέτρο SBR συμβολαιοποίησαν 1,1GW από τρία εργοστάσια (φυσικού αερίου και πετρελαϊκό) ως “ισχύ τελευταίου καταφυγίου”. 

Το πλήρες άρθρο με τα λινκς τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκεται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/blog-post_31.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

Πέρυσι τα Χριστούγεννα χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν επί μέρες χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας και καθυστερημένης αντίδρασης των παρόχων στην αποκατάσταση των βλαβών. Αν το φετινό χειμώνα, που είναι και ο τελευταίος πριν τις εκλογές του Μαΐου, συμπέσει καμιά παρατεταμένη παγωνιά με παρατεταμένη άπνοια ή θυελλώδεις ανέμους, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί στις καιρικές συνθήκες της Βρετανίας, είναι σίγουρο ότι θα δούμε τον Κάμερον να εκρήγνυται πάλι με το “Get Rid of the Green Crap” και να στέλνει τα αιολικά από εκεί που ήρθαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ