Έφηβοι από το Σικάγο επιχείρησαν να φύγουν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

εφηβοιΟμοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε σήμερα την προφυλάκιση ενός 19χρονου από το Σικάγο που κατηγορείται ότι προσπάθησε να φύγει στη Μέση Ανατολή, παρασύροντας και τα δύο ανήλικα αδέλφια του, για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Μοχάμεντ Χάμζα Χαν, από το προάστιο Μπόλινγκμπρουκ, συνελήφθη πριν από έναν μήνα στο διεθνές αεροδρόμιο Ο’ Χέιρ ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία. Η εισαγγελία του άσκησε δίωξη για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης σε οργάνωση που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει “τρομοκρατική”.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ωστόσο αποκάλυψαν για πρώτη φορά σήμερα, στην ακροαματική διαδικασία για την προφυλάκιση ή μη του νεαρού, ότι ο Χαν προσπάθησε να φύγει μαζί με την 17χρονη αδελφή του και τον 16χρονο αδελφό του. Και οι τρεις άφησαν πίσω τους επιστολές όπου άφηναν να εννοηθεί ότι θα επιχειρούσαν να φτάσουν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος το οποίο έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στο Ιράκ και τη Συρία και έχει αποκεφαλίσει πολλούς Αμερικανούς και Βρετανούς ομήρους.

Τα αδέλφια του Χαν, που δεν κατονομάστηκαν στο δικαστήριο επειδή είναι ανήλικα, ανακρίθηκαν στο αεροδρόμιο και παραδόθηκαν στους γονείς τους, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη δικαστή Σούζαν Κοξ, ο Χαν είναι επικίνδυνος για την κοινότητα και επιπλέον υπάρχει πιθανότητα να επιχειρήσει να διαφύγει σε άλλη χώρα. “Ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την οικογένεια, το σπίτι του, τη χώρα (…) Δεν πιστεύω ότι οι απόψεις του έχουν αλλάξει”, είπε η δικαστής σημειώνοντας ότι στα γραπτά του νεαρού εκφράζεται “ξανά και ξανά η πίστη του στον ιερό πόλεμο”.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο Χαν μάζευε τα χρήματα που κέρδιζε από τη δουλειά του για να αγοράσει τρία εισιτήρια για την Τουρκία. Κατόπιν κατάφερε να βγάλει βίζα για τον ίδιο και τα αδέλφια του. Οι γονείς τους δεν γνώριζαν τίποτα μέχρι που τα τρία αδέλφια συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο.

Οι τρεις έφηβοι είχαν γράψει ότι είχαν θρησκευτική υποχρέωση να συμμετάσχουν στον τζιχάντ και ο 19χρονος εξέφραζε την απογοήτευσή του γιατί δεν μπορούσε να μιλήσει για το θέμα αυτό με τους μεγαλύτερους σε ηλικία μουσουλμάνους. “Οι άνδρες της εποχής μου είναι δειλοί. Όταν ανακύπτει το θέμα του τζιχάντ στη συζήτηση μου επιτίθενται φραστικά και με γελοιοποιούν. Δεν θα εγκαταλείψω ακόμη και αν όλος ο κόσμος στραφεί εναντίον μου”, έγραψε.

Ο συνήγορος του Χαν, Τόμας Ντάρκιν, είπε ότι ο πελάτης του έχει παρασυρθεί από τα “εργαλεία στρατολόγησης” του Ισλαμικού Κράτους στο Διαδίκτυο. Ζήτησε από το δικαστήριο να του επιτρέψουν να ζήσει με έναν θείο του, να φοράει βραχιόλι εντοπισμού και να παρακολουθήσει ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα για να αποβάλει τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ