Πρόεδρος Πούτιν: Το τουρκικό καθεστώς έχει καταστεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.
«Το τουρκικό καθεστώς έχει καταστεί μια σοβαρή απειλή για την διεθνή ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Κατά συνέπεια η Ρωσική Ομοσπονδία θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα να εμποδίσει τον Ερντογάν να διαπράξει μιαν αυτοκτονική περιπέτεια στη Μέση Ανατολή»
Αυτή τη δήλωση έκανε- κατά το ρωσικό πρακτορείο Ιταρ-ΤΑΣ- ο πρόεδρος Πούτιν στα πλαίσια της Λέσχης Συζητήσεων… Βαλντάϊ στο Σότσι, όπου κατήγγειλε ότι ο Ερντογάν έχει καταστήσει την Τουρκία ένα ορμητήριο της διεθνούς τρομοκρατίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο νοσηρό φαινόμενο του Ι.Κ. και σημείωσε ότι πίσω από την βάρβαρη και κτηνώδη πρόσοψη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και του Κατάρ, οι οποίες πυροδότησαν ένα σχισματικό πόλεμο στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θύματα.
Καταλογίζοντας στην Τουρκία την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στο Κόμπανι, ο πρόεδρος Πούτιν στηλίτευσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου που είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στη κοινοπραξία με τις ΗΠΑ εναντίον του Ι.Κ. μόνο εάν τελικά οδηγεί στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.
« Εάν ο κ. Ερντογάν προτίθεται να επέμβει στη Συρία μόνο και μόνο για να ανατρέψει τον πρόεδρο ΄Ασσαντ, η Μόσχα ασφαλώς θα επιταχύνει τον ρυθμό αποστολής πυραύλων και φορτίων όπλων στον Άραβα σύμμαχο», προειδοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Σεργκέϊ Ναρύσκιν κατήγγειλε τη Τουρκία ότι από το 2011 συνωμοτεί για να αντικαταστήσει τη κυβέρνηση της Συρίας με ένα καθεστώς μαριονέτα και επιχειρεί να επέμβει με το πρόσχημα δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» εντός του εδάφους της Συρίας. Εχαρακτήρισε την κίνηση του Ερντογάν να ζητήσει την εξουσιοδότηση της τουρκικής βουλής για μια πιθανή πολεμική ενέργεια εναντίον της Συρίας σαν αξιοθρήνητο θέατρο.
« Λυπάμαι που βλέπω το περίφημο δόγμα του Ερντογάν για « μηδέν προβλήματα με τους γείτονες» να έχει καταλήξει σε πολιτική «φίλοι μηδέν στη Μέση Ανατολή»,πρόσθεσε ο κ. Ναρύσκιν.