«Πανηγύρια» για τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά χωρίς να κοιτούν τους αστερίσκους!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

tsoliades-madatoforos-elladaΠροϋπόθεση πρωτογενή πλεονάσματα «μαμούθ» το 2015 και το 2016!

Ναι μεν αλλά η έκθεση της Κομισιόν, αφού οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι αισιόδοξες, αλλά οι παράμετροι που θέτει είναι μάλλον …υπεραισιόδοξοι.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2014 θα είναι «σημείο καμπής» για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για την περίοδο 2014-2016.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η ανάπτυξη στην χώρα μας θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,6% του ΑΕΠ και το 2015 θα ενισχυθεί στο 2,9%. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όπως επισημαίνει, «η πολυπόθητη ανάκαμψη» θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, αλλά προσθέτει ότι το μέγεθος των θετικών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των πολιτικών στις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2014 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ και ότι το 2015 θα ενισχυθεί στο 2,9%. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών, και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μας κοροϊδεύουν; Θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση!

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί, καθώς προβλέπει ότι θα υποστηριχτεί από τον μειωμένο πληθωρισμό, την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα και τη χρήση των προληπτικών αποταμιεύσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2015, κάτι που θα υποστηριχθεί από την υποτίμηση του ευρώ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,9% το 2015.

Το 2016 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, στο 3,7%, καθώς θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων και «τα οφέλη από τις εν εξελίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ορατά».

Τα πολλά ..αν της Κομισιόν!

Η Κομισιόν λέει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενδέχεται να αποδειχθεί λιγότερο δυναμική

  • αν η αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών έχει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις, ή

  • αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή

Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν πάνω από τις προσδοκίες:

  • αν μας εμπιστευτούν οι επενδυτές

  • αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για τα «κόκκινα» δάνεια

Πώς θα έρθει η ανάκαμψη;

Με την ιδιωτική κατανάλωση και την ενίσχυση των εξαγωγών, υποβοηθούμενες από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Δηλαδή, μας λένε ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και παίρνουν ένα αναμνηστικό ή τρώνε ένα σουβλάκι συμμετέχουν στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Μείωση της ανεργίας

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2014 θα μειωθεί στο 26,8%, «κάτι που οφείλεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στις θετικές επιπτώσεις από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης». Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, φτάνοντας το 25% το 2015 και το 22% το 2016, «χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων, τη συνέχιση των προγραμμάτων απασχόλησης και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Το έλλειμμα

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε το 12,2% του ΑΕΠ το 2013 (από 8,6% του ΑΕΠ το 2012), λόγω του προσωρινού κόστους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έφτασε το 10,4% του ΑΕΠ το 2013 και το 2,9% το 2012. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, η Επιτροπή τονίζει ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά το 2013».

Το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Επιτροπή, χάρη στα μιας χρήσης μέτρα σχετικά με το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών το 2013, αλλά και στη συνεχιζόμενη βελτίωση σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η σημαντική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και η σταθεροποίηση των δαπανών. Η πρόβλεψη αυτή έχει ως βασική προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει τους αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες, διασφαλίζοντας την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Πρωτογενή πλεονάσματα «μαμούθ»

Η Επιτροπή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% του ΑΕΠ το 2015 και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και στο βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα να καταγράψει το 2016, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, βελτίωσαν αισθητά τις διαρθρωτικές επιδόσεις της χώρας, δημιουργώντας σημαντικά πλεονάσματα.

Μείωση του χρέους από το 2015

ΗΕπιτροπή εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί το 2014, ενώ προβλέπει αισθητή πτωτική πορεία από το 2015 και μετά, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Οι μειωμένες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε συνέχεια των στρες τεστ που έγιναν, αναμένεται να οδηγήσουν σε μειωμένο δανεισμό από τον EFSF, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω το χρέος», σημειώνει στην έκθεσή της η Επιτροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ