Το λίκνο της δημοκρατίας και του ορθού λόγου υπό κατοχή βαρβάρων;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

.

debate5B15DΑποφάσισα να δανειστώ κάποιο κείμενο από το Δελτίο Τύπου για μια νέα έκδοση του ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ(*), το οποίο αυθόρμητα με έκανε να σκεφτώ αυτά που είδε εχθές ο ελληνικός λαός στις τηλεοράσεις του. Την τηλεμαχία (debate) δηλαδή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του τόπου. Το κείμενο αυτό, αναφερόμενο στην αρχαία Αθήνα, έλεγε μεταξύ άλλων τα εξής :
.
«Ο πολιτικός λόγος των επώνυμων, αλλά και ανώνυμων Αθηναίων, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Σοφοκλής, ο Ηρόδοτος, ο Σωκράτης, ο Αριστοφάνης, είτε από την καθέδρα των Σχολών τους, είτε από το ελεύθερο βήμα της Πνύκας, λειτούργησε έκτοτε και εξακολουθεί να λειτουργεί ως γονιμοποιό σπέρμα, ως σπερματικός λόγος, στην όλη πνευματική πορεία του δυτικού κόσμου και όχι μόνο. Πράγματι, ο λόγος αυτός, που διασώθηκε στα κείμενα του 5ου και 4ου π. Χ. αι., κατέδειξε και ανέδειξε την ιδιαιτερότητα του ελληνικού πολιτικού πολιτισμού στο μεσουράνημά του, την αθηναϊκή δημοκρατία, και άγγιξε τα όρια των δυνητικών ανθρωπίνων επιτευγμάτων, τα οποία έκτοτε προσπαθεί να φτάσει και να ξεπεράσει ο ανθρώπινος νους
.
Καθώς διάβασα λοιπόν αυτά και σκεπτόμενος ότι οι άνθρωποι αυτοί, στους οποίους αναφέρεται το κείμενο, έζησαν στον ίδιο αυτό τόπο πριν από εικοσιπέντε περίπου αιώνες, έκανα τον εξής συλλογισμό: Αν υπήρχε τρόπος να παρακολουθούσαν οι άνθρωποι αυτοί αυτά που είδαμε εμείς εχθές, τι να σκέπτονταν άραγε για το …γονιμοποιό σπέρμα του λόγου των σύγχρονων πολιτικών αρχηγών του τόπου τους; Ξέρεται ποια απάντηση έδωσα στον εαυτό μου; Ότι θα κατέληγαν στο συμπέρασμα του Fallmerayer, χωρίς ούτε καν να γνωρίζουν ποιος ήταν αυτός. Ίσως το μόνο ενδεχόμενο που θα μπορούσαν να δεχτούν, στη καλύτερη περίπτωση, θα ήταν, πως μετά από εικοσιπέντε αιώνες επιβίωσαν τελικά μόνο ΕΙΛΩΤΕΣ!
.
Ακούσαμε εχθές αλήθεια λόγο ελευθέρων ανθρώπων, με ιδεολογικό σφρίγος, με όραμα, με οξύνοια πνεύματος; Ποιες ήταν οι εκφράσεις αυτές που θα καταγραφούν στην Ιστορία, που έχουν εμπνεύσει και εμψυχώσει το λαό; Εκφράσεις, που θα περίμενε κανείς από τους (δήθεν) απογόνους εκείνων των σπουδαίων ανθρώπων;
.
Που είναι οι εξελικτές τώρα να μας λύσουν την απορία;
.
Ποια εξέλιξη βλέπουν μετά από εικοσιπέντε αιώνες στο πνευματικό επίπεδο των σημερινών Ελλήνων; Διότι μας αφορά όλους, αφού εμείς είμαστε αυτοί που στέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους στη Βουλή – εκτός κι αν είναι εξωγήινοι ή η ομάδα Έψιλον, που μας τους έστειλαν από τον …Σείριο.
.
Εγώ πάντως βλέπω τον Θεμιστοκλή, τον Περικλή και τους υπόλοιπους να αποσύρονται στη σιωπή τους, με το κεφάλι σκυμμένο…
.
Τι να σημαίνει αυτό άραγε;

alkimos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ