ΟΙ MΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙ MΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

den xexnwτου Antonio Giovetti
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Το 1648 υπογράφηκε η Συνθήκη της Βεστφαλίας που έβαλε τέρμα σε τριακονταετείς θρησκευτικούς πολέμους και αποτέλεσε την αφετηρία για την διαμόρφωση του Κράτους-Έθνους. Αυτή η διαδικασία γνώρισε σημαντική εξέλιξη κατά την διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα χάριν στην συμβολή του Ρομαντισμού και ολοκληρώθηκε στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όταν τέσσερις υπερεθνικές Αυτοκρατορίες (Αυστροουγγαρία, Πρωσία, Τουρκία και Ρωσία) εξαφανίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό χάρτη. Με την ήττα του ναζισμού και τον διαχωρισμό του κόσμου σε δυο μπλόκ ξεκίνησε η σταδιακή εξάλειψη της κυριαρχίας των χωρών, κάτι που κορυφώνεται σήμερα λόγω της κρίσης ρευστότητας και της πώλησης της δημόσιας περιουσίας.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
To 2004 η Κύπρος ενετάχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Η κατοπινή υιοθέτηση του ευρώ προήγγελλε μία χρυσή εποχή για την εγχώρια οικονομία με το άνοιγμα νέων αγορών και μεγαλύτερες ευκαιρίες για συναλλαγές. Πάντως, αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις
διαψεύτηκαν από τα γεγονότα: κατά το διάστημα 2008-2013 το ποσοστό της ανεργίας πήδηξε από το 4.2% στο 12% και το τραπεζικό σύστημα – που πλήχτηκε από την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο – κατάρρευσε παταγωδώς υποχρεώνοντας την Λευκωσία να προσφύγει στους διεθνείς πιστωτές για
την διάσωση της χώρας. Τον Απρίλιο του 2013 η Τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) παραχώρησε δάνειο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Πολιτεία δεσμεύτηκε να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας προκειμένου να αποταμιεύσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο το Κυπριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν επίμαχο νόμο περί της εκποίησης των ημικρατικών οργανισμών και κατόπιν το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών αποκρατικοποίησης που θα επηρεάσουν τις εξής ΔΕΚΟ:
A) Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CΥΤΑ). Η επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Διαδικτύου και ψηφιακής τηλεόρασης τόσο στην Κύπρο όσο στο εξωτερικό. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί με τα ακόλουθα βήματα:
1) Μέχρι τις 31.12.2014 θα ολοκληρωθεί η μετατροπή του φορέα από οργανισμό δημοσίου δικαίου σε ανώνυμη εταιρεία ιδιωτικού δικαίου
2) Στις 31.03.2015 θα λήξει η προθεσμία για την μεταβίβαση μέρους των μετοχών στους εργαζόμενους οι οποίοι θα διαχειριστούν το Ταμείο Συντάξεων
3) Μέχρι τις 31.12.2015 θα επιλεχθεί ο στρατηγικός επενδυτής μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
B) Αρχή Λιμένων Κύπρου (AΛK). Ο οργανισμός διοικεί τους τερματικούς σταθμούς καυσίμων και τα λιμάνια. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα διεξαχθεί με τα ακόλουθα βήματα:
1) Μέχρι τις 31.12.2014 θα μειωθούν οι αρμοδιότητες της εταιρίας που μονο θα ασκήσει ένα εποπτικό ρόλο
2) Μέχρι τις 31.12.2015 θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες οι εμπορικές δραστηριότητες των λιμένων της Λάρνακας και της Λεμεσού.
Γ) Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (AHK). Η εταιρεία συγκεντρώνει την παραγωγή, την διανομή, την προμήθεια και την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε κυπριακό έδαφος. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης αποτελείται από τα επόμενα στάδια:
1) Μέχρι τις 30.06.2015 θα ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του φορέα σε μικρότερες μονάδες σύμφωνα με τις δραστηριότητές τους
2) Μέχρι τις 31.12.2015 θα φερθεί σε πέρας η μετατροπή της επιχείρησης από οργανισμό δημοσίου δικαίου σε ανώνυμη εταιρία ιδιωτικού δικαίου
3) Στις 31.03.2016 θα λήξει η προθεσμία για την μεταβίβαση μέρους των μετοχών. στους εργαζόμενους οι οποίοι θα διαχειριστούν το Ταμείο Συντάξεων,
4) Μέχρι τις 30.09.2017 θα επιλεχθεί ο στρατηγικός επενδυτής μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Δ) Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (XAK). Σε.αυτήν την περίπτωση θα καταργηθεί ο έλεγχος του Υπουργείου Οικονομικών.
E) Δασικές Βιομηχανίες. Οργανισμός που καλύπτει την εσωτερική ζήτηση προϊόντων ξύλου και επίπλων. Το Κράτος θα πωλήσει το. σύνολο των μετοχών (51%) που ακόμα βρίσκονται στα χέρια του.
ΣΤ) Αρχή Κρατικών Εκθέσεων. Η αποστολή της ήταν η οργάνωση τοπικών και διεθνών εκθέσεων για την προώθηση της εθνικής οικονομίας. Κατ’εντολήν του Υπουργικού Συμβουλιου ο φορέας καταργήθηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο λόγω χρεών 9 εκατομμυρίων και της μη καταβολής του μισθού του Ιανουαρίου στους υπαλλήλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πωληθεί όλη η ακίνητη περιουσία της.
Z) Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών. Αλυσίδα αρτοποιείων που δημιουργήθηκε το 1970 από την πρωτοβουλία του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ’ με τον σκοπό να ενοποιηθούν τα εργοστάσια του κλάδους. Στο τέλος του Ιουλίου διορίστηκε παραλήπτης διαχειριστής για να εκκαθαρίσει την περιουσία της εταιρείας που όφειλε 9 εκατομμύρια στην Τράπεζα Κύπρου και τα δεδουλευμένα οχτώ μηνών στους υπαλλήλους της.
Οι παραπάνω διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30.06.2016
Η) Μέχρι τις 30.6.2015 θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα δικαιώματα λειτουργίας και διαχείρισης των Καζίνων
Θ) Μέχρι τις 30.6.2015 θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα δικαιώματα λειτουργίας και διαχείρισης του Κρατικού Λαχείου
I) Μέχρι τις 30.6.2015 θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα δικαιώματα λειτουργίας και διαχείρισης των παιγνιομηχανημάτων VHL
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κύριος Μάριος Δημητριάδης δήλωσε πρόσφατα ότι μέχρι την πρώτη Ιανουαρίου του 2016 θα πρέπει να αποπερατωθεί η διαδικασία αυτονόμησης των Κυπριακών Ταχυδρομείων στο πλαίσιο μιας διάταξης που καθιερώνει την ελευθεροποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών. Επιπλέον, ο Δημητριάδης συμπλήρωσε ότι η μετατροπή του οργανισμού σε επιχείρηση μέσω της αξιολόγησης της αποδοτικότητας του προσωπικού και της εφαρμογής κριτηρίων παραγωγικότητας θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα εκποιηθεί και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και των υπό αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών. Η Διυπουργική Επιτροπή που προεδρεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο κατέστρωσε σχέδιο πωλήσεων και μακροχρόνιων μισθώσεων σύμφωνα με το οποιο αναμένεται να αποταμιευτούν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια.
Η υπόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών χρειάζεται ειδική.αναφορά. Ο εθνικός αερομεταφορέας, που έκλεισε το 2011 και το 2012 με ζημιές αξιας 23 και 55.8 εκατομμυρίων αντιστοίχως, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η κατάσταση δυσχεραίνεται από τη στάση των Βρυξελλών που απαγόρευσε τις κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία χωρίς ένα αποτελεσματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Το 2014 οι Κυπριακές Αερογραμμές αναγκάστηκαν να πωλήσουν στην American Airlines και στην λιβανέζικη Middle East Airlines τις δυο χρονοθυρίδες τους στο Heathrow. Το καλοκαίρι η Λευκωσία αποφάσισε να παραχωρήσει το 93.67% της επιχείρησης σε ιδιώτες μέσω διεθνούς διαγωνισμού και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί εννέα μη δεσμευτικές προσφορες.
Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Ο τρόπος εκκαθάρισης της εθνικής περιουσίας διαφέρει από άλλων χωρών που μαστιγώνονται από το Μνημόνιο. Στην Ελλάδα, παραδείγματος χάριν, ιδρύθηκε μια ανώνυμη εταιρεία – το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσιας του Δημοσιου (ΤΑΙΠΕΔ) – η οποια διαχειρίζεται τα υπό ιδιωτικοποίηση στοιχεία πριν παραδοθούν στους διαφορους αγοραστές, ενώ στην Κύπρο η κυβέρνηση συγκρότησε μια Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Το συγκεκριμένο όργανο αποτελείται από χρηματοοικονομικούς, λογιστικούς, τεχνικούς και νομικούς σύμβουλους. Ο πρόεδρος – ο Άγγλο-Κύπριος επενδυτικός τραπεζίτης κύριος Κωνσταντίνος Ηροδότου – παίζει συντονιστικό ρόλο και διορίζεται και παύεται από το Υπουργικό. Συμβούλιο το οποίο επιπλέον εγκρίνει κάθε στάδιο των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης. Η Διυπουργική Επιτροπή που στελεχώνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Συγκοινωνιών και Έργων και Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού θα εξετάσει τις εκθέσεις της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και θα τις στείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο για οριστική επικύρωση. Πρόκειται για ένα περίπλοκο σύστημα όπου συμμετέχουν όσοι κατέστρεψαν την χώρα.
Στο μεταξύ ο λαός αγωνιά….
Συντάκτης: Antonio Giovetti
Εικόνες και τεχνική υπηρεσία: Sergio Tiki
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ