.
hellasforce.com
H E E σε Εμπόλεμη Κατάσταση με τη Ρωσία;
Το ερώτημα ανακύπτει από το μήνυμα που απηύθηνε προς τη Σερβία ο Αυστριακός Κομισάριος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την διεύρυνση, όπως επισημαίνει το όργανο των Γάλλων Γκωλλιστών «Comité Valmy », σε άρθρο της Καρίν Μπεσέ-Γκολοβκό.
Με τίτλο « Η Σερβία στην Ευρωπαϊκή Μέγγενη» το άρθρο επισημαίνει τα ακόλουθα ( Μετφ. Μιχαήλ Στυλιανού):
«Η Σερβία, επισήμως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ καλείται, από τον Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαίο επίτροπο επιφορτισμένο με τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης, να επιλέξει το στρατόπεδό της: Εξακολουθεί η ένταξή της στην Ε.Ε. να είναι η πρωταρχική έγνοια της , ή θέλει να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία;
Είναι μια συγκεκριμένη οπτική των διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια, εν καιρώ πολέμου, η διακηρυγμένη από τη Σερβία ουδετερότητα δεν έχει θέση. Και συνοπτικά: η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αναγνωρίζει ότι η Ρωσία απέκτησε επίσημα την ιδιότητα του εχθρού.
Εδώ, παρενθετικά σημειώνει το άρθρο ότι, η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα στη Σερβία. Η γιγάντια ρωσική εταιρεία Γκαζπρόμ έχει την πλειοψηφία των μετοχών της σερβικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου NIS. Επιπλέον Μόσχα και Βελιγράδι έχουν εγκαταστήσει στο αεροδρόμιο της πόλης Νις ένα «Περιφερειακό Κέντρο Καταστάσεων Ανάγκης», όπου σταθμεύουν ρωσικά αεροπλάνα έτοιμα να επέμβουν στην περιοχή κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων χωρών. Καθώς η Σερβία αντιμετωπίζει στενότητα χρήματος, οι δύο χώρες υπέγραψαν, τον Ιανουάριο του 2013, συμφωνία ρωσικής πίστωσης 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση του σερβικού σιδηροδρομικού δικτύου. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, η Μόσχα εκχώρησε στη Σερβία νέο δάνειο 500 εκ. δολαρίων, ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος στον προϋπολογισμό της.
Από την άλλη πλευρά, το τελεσίγραφο των Βρυξελλών ηχεί πολύ άσχημα. Σε συνέντευξή του, ο Γιοχάνες Χαν δηλώνει κοφτά:
«Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της η Σερβία δεσμεύθηκε να ευθυγραμμίσει τη θέση της με της Ε Ε σε θέματα το ίδιο δύσκολα όσο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Είναι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε πως η Σερβία θα σεβασθεί τις υποχρεώσεις της.»
Η απειλή του Κομισαρίου των Βρυξελών είναι προφανής: η Σερβία πρέπει να υποταχθεί και μόνο με την υποταγή της θα αποδείξει πως επιλογή της παραμένει η εισδοχή της στην Ε Ε. Με άλλα λόγια καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο εθνικό συμφέρον της και στα συμφέροντα της Ε Ε.
Και για να περάσουν το μήνυμα, τα γαλλικά ΜΜΕ εξαπολύουν μιαν ήπια εκστρατεία κακολογιών σε βάρος της Σερβίας. Στο κανάλι «Γαλλία24», για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι λόγω της ουδετερότητάς της, η Σερβία εξαιρείται από τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και εξάγει τα φρούτα και τα οπωρικά της στη Ρωσία. «Πράγμα που δεν την ωφελεί σε τίποτα –κατά το ηλίθιο επιχείρημα του δημοσιογράφου- αφού δεν παράγει αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες της ρωσικής αγοράς. Και επιπλέον οι Σέρβοι έχουν το θράσος να πουλούν στους Ρώσους, ως δικά τους, προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.»
Γενικότερα εξεταζόμενη, υπό το πρίσμα του πως εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, η αδέξια τοποθέτηση του κομισαρίου Γιοχάνες Χαν επιβεβαιώνει ορισμένες τάσεις:
–Η Ε Ε ριζοσπαστικά θεωρεί πλέον τη Ρωσία ως εχθρό. Αλλιώς τίποτα δεν θα εμπόδιζε ένα κυρίαρχο κράτος να έχει εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με την Ε Ε και με την Ρωσία.
–Αυτό, κατά συνέπεια, δείχνει την υποκρισία του ευρωπαϊκού επιχειρήματος ότι η Ουκρανία μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με την ΕΕ και να συνεργάζεται με τη Ρωσία, και ότι η Ρωσία είναι που το αποκλείει.
— Η Ε Ε δεν είναι πλέον ανοικτή σε κυρίαρχα κράτη. Χρειάζεται «πειθαρχικά στρατιωτάκια», έχει ανάγκη υποταγής. Δεν υπάρχει πλέον σ’ αυτή θέση για το εθνικό συμφέρον.
–Το Συμφέρον της Ε Ε έχει διαχωριστεί από το άθροισμα των συμφερόντων των μελών της. Η δομή της Ε Ε είναι λοιπόν αυτόνομη από τις χώρες που την συναποτελούν. Γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα διακυβέρνησης, δημοκρατίας και ελευθερίας»
Υ.Γ. Μεταφραστή:
Λίγες μέρες πριν την παραπάνω αποκαλυπτική δήλωση, ο ίδιος Αυστριακός Κομισάριος της Ε Ε Γιοχάνες Χαν, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό των Εξωτερικών της Σερβίας ΄Ιβισα Ντάσιτς, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η Ε Ε δεν ζητάει από τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δεχόταν τότε ότι παρόμοιες αποφάσεις αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα της σερβικής κυβέρνησης και πως οι κυρώσεις και η σερβική αίτηση ένταξης στην Ε Ε ήσαν δύο άσχετα θέματα…
Δικαιολογείται, επομένως, η απορία τι εξηγεί αυτή την στροφή 180 μοιρών στις τοποθετήσεις του κ. Γιοχάνες Χαν; Κάποιος του θύμισε κάτι, π.χ. από τις «συνακροάσεις» της N.S.A. (Σνόουντον), ή κάποιος κάτι του έδωσε, λ.χ. μια διαταγή «άνωθεν»;