Βόλτα στο Παρίσι ήταν τελικά η ..διαπραγμάτευση
Τίποτα δεν έκλεισε, το δημοσιονομικό κενό υπαρχει κατά την τρόικα (άρα συνεχίζουν να ζητούν νέα μέτρα), η τρόικα δεν είπε αν και ποτέ θα γυρίσει για να συνεχίσει την αξιολόγηση, που σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση πήγε στο Παρίσι ..βόλτα!
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων δεν μπήκε το θέμα της επέκτασης του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015».
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και Σαμαράς – Βενιζέλος καλούνται να σταθμίσουν τις εξελίξεις στο τετ α τετ που θα έχουν αύριο στις 10:00 το πρωί.
«Yπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε αλλά περισσότερo και σε αλλά λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review» είπε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
«Ακριβώς επειδή είναι περίεργο το review αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να τα λέμε και έξω είπε ο ίδιοςαξιωματούχος και τόνισε ότι η κάθε πλευρά έχει τις θέσεις της. «Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε η τρόικα σε αριθμούς αλλά επιμένει ότι υπάρχει. Δεν έχει τελειώσει η πολιτικοποίηση αλλά έχει γεφυρώσει σε μεγάλο μέρος», σημείωσε.
Οπως είπε συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το δημόσιο και τα εργασιακά και επανέλαβε ότι είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αφού είναι η τελευταία φορά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ίδιο στέλεχος πρακτικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αφού επικαλέστηκε τις δηλώσεις Βενιζέλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όρο ημερών, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες θα εχουν τη συμφωνία για την “επόμενη ημέρα” πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν προκύψουν νέες ανάγκες για τη χώρα. Όπως είχαμε γράψει στο Ολυμπία επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουμε τις δηλώσεις, η εκλογή ξεκινά στις αρχές Φεβρουαρίου και οι νέες ανάγκες προκύπτουν και πάλι την ίδια περίοδο όταν και λήγουν ομολογα 2 δις.
Οι επικεφαλής επιμένουν ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, ενώ η τρόικα επιμένει ότι η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ είναι 66%, με την Αθήνα να επιμένει ότι θα ξεπεράσει το 75%.