Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Μέτε μιλώντας στην ημέρα της τουρικής γιορτής του δασκάλου, ανέφερε…..και είπε : ¨ Υπάρχει κάποιο λάθος αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω. Από τότε που αφέθηκε η Δυτική Θράκη στην Ελλάδα υπάρχει ένα λάθος. Η Ελλάδα που μας δέχτηκε ως παρακαταθήκη, από εκείνη την μέρα και μετά
επιδιώκει να φάει τα δικαιώματα μας και να μας εξελληνίσει. Σκέφτομαι όμως και το κράτος που καταβάλει κάθε είδους προσπάθεια για να πάρουν οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης τα δικαιώματα τους. Σκέφτομαι και την μητέρα-πατρίδα που μας άφησε εδώ. Πιστεύω πως μας άφησε εδώ ως μειονότητα. Και δεν μπορώ να βρω που είναι το λάθος. Στην πραγματικότητα ξέρω που είναι το λάθος μου, αλλά προσπαθώ να το αγνοώ.
Πολύτιμοι πρεσβύτεροι μου. Δεν θα μπω στην συζήτηση το ποιο είναι το μεγαλύτερο θέμα της μειονότητας. Αλλά θα πω το εξής. Άφησαν ακέφαλη την μειονότητα. Άφησαν την μειονότητα χωρίς δασκάλους, χωρίς σχολεία, χωρίς ταυτότητα και χωρίς προσόντα. Και συνεχίζουν ακόμη να την αφήνουν έτσι. Μετά από την κατάργηση της αρχής της αμοιβαιότητας, απομείναμε στο έλεος της Ελλάδας. Σας το λέω ότι θα έρθουν ακόμη χειρότερα από τώρα και μετά. Όπως πάντα να κάνω τον κακό αστυνομικό. Ο νόμος θα ψηφιστεί. Τι θα κάνουμε ; Θα κάνετε πορεία. Να κάνουμε όλοι μαζί. Και τι θα γίνει ; Δείτε δεν έχουμε, δεν μας απέμεινε ισχύ να τα απορρίψουμε αυτά ! Πλέον πρέπει να εμπλακούν τα κράτη. Εμείς με τους φορείς μας 4-5 χρόνια τώρα, επιχειρούμε ως τουρκομουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης να οργανώσουμε ένα μεβλίτ σε Λάρισα, Γιάννενα και Σέρρες. Υπήρξε αλληλογραφία. Απορρίφθηκε το αίτημα από το ελληνικό κράτος. Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας όμως διόρισε 8 μητροπολίτες και αυτοί οι μητροπολίτες κάνουν μια χαρά λειτουργίες σε μέρη όπου δεν υπάρχουν χριστιανοί. Στην Δυτική Θράκη ο μουσουλμάνος Τούρκος δεν μπορεί να ανοίξει ένα ιδιωτικό σχολείο. Δεν μπορεί να βάλει ένα δάσκαλο στο σχολείο του. Στην Τουρκία όμως ανοίγουν σχολείο για δύο μαθητές χριστιανούς και έναν μουσουλμάνο και το σχολείο παραμένει ανοιχτό. Αυτό είναι που θέλω να πω. Πλέον για να ακουστεί η φωνή μας και να σταματήσουν οι αδικίες πρέπει να πέσει γροθιά. Εάν η πατρίδα μας επιθυμεί τόσο να μας συντρίψει, τότε η μητέρα πατρίδα μας πρέπει να μας στηρίξει σε αυτό το θέμα. Πρέπει όπως μας στήριξε μέχρι σήμερα, έτσι να μας στηρίζει από τώρα και πέρα¨.