Ο Βενιζέλος υπόσχεται στους Τούρκους, Τζαμί στην Αθήνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

βενιζελος
 
Να σταματήσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση με αφορμή την επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο στην Άγκυρα για τις προετοιμασίες της συνεδρίασης του

Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα όμως υποσχόταν στους Τούρκους τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο ότι «για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Ελλάδα πρέπει να νομιμοποιήσει τους «εκλεγμένους μουφτήδες» της τουρκικής μειονότητας της Ελλάδας, καθώς και να ανοίξει το τζαμί στην Αθήνα», ο Βενιζέλος απάντησε: «Ειδικότερα για τους μουφτήδες στη Θράκη, όπως γνωρίζετε, ο μουφτής είναι ένα διττό όργανο, δεν είναι μόνο θρησκευτικός λειτουργός, αλλά πρωτίστως δικαστής, κρατικό όργανο, γιατί στην Ελλάδα, και στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης, ο μουφτής είναι πάνω από όλα υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου της Σαρία, του παραδοσιακού ισλαμικού νόμου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί από αυτή την άποψη ο μουφτής αποτελεί μέρος του νομικού αλλά κυρίως του δικαστικού μας συστήματος. Γνωρίζω κάποιες προτάσεις και ιδέες αναφορικά ίσως με τη διάκριση των δύο αρμοδιοτήτων. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε επί διαφόρων ιδεών, αλλά όχι στη βάση της αμοιβαιότητας, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό από ευρωπαϊκής απόψεως». Όσο για ένα τζαμί στην Αθήνα εμφανίστηκε θετικός δηλώνοντας: «Ναι, σαφέστατα θα μπορούσε να υπάρξει. Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία».
Τέλος, στην ερώτηση αν η Ελλάδα θέλει να ενταχθεί σύντομα η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Όπως ξέρετε, η επίσημη και ειλικρινής μας θέση είναι πάντα πολύ θετική όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όμως, ο παράγοντας κλειδί είναι πάντα το Κυπριακό. Εάν μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, να επιτύχουμε μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ