Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καλούν τον πρόεδρο Ομπάμα Να δημοσιεύσει έκθεση για τα βασανιστήρια της C I A

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141129115140

Toυ Μιχαήλ Στυλιανού
Ομάδα έξη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, ειδικών εισηγητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ανοικτή επιστολή τους στον Πρόεδρο Ομπάμα τον καλούν να δώσει στη δημοσιότητα, στην πληρέστερη δυνατή έκτασή της, μιαν έκθεση επιτροπής της Γερουσίας για τις ανακριτικές πρακτικές της CIA (βασανιστήρια).
Οι έξη εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υπογραμμίζουν πως η υπόθεση είναι κορυφαίας σημασίας και ότι η απόφαση που θα πάρει ο Πρόεδρος, για τον χειρισμό της μπλοκαρισμένης έκθεσης της Γερουσίας, θα έχει «ευρύτατες συνέπειες για τα θύματα βιασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού και για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών».
Του υπενθυμίζουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του οποίου είναι φορέας , την υποχρέωση των ΗΠΑ να αρθούν στο ύψος των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα πού έχουν ορίσει και για τις άλλες χώρες και να σεβασθούν τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, στης οποίας βοήθησαν τη σύνταξη.
« Ως έθνος που διακήρυξε την πεποίθησή του πως η αλήθεια προάγει τον σεβασμό για το κράτος δικαίου και που συχνά συνιστά διαφάνεια και λογοδοσία σε άλλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αρθούν στο ύψος των κανόνων που έχουν θέσει για τις ίδιες και για τους άλλους» τονίζουν οι θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Τα θύματα βασανιστηρίων και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο θα αναθαρρήσουν αν υιοθετήσετε μια αποφασιστική στάση σε υποστήριξη της διαφάνειας. Εάν, αντίθετα, υποκύψετε στις αξιώσεις της CIA για συνεχή μυστικότητα σ’ αυτήν την υπόθεση, αυτοί που αντιστέκονται στη λογοδοσία για τις πράξεις τους σίγουρα θα κάνουν κακή χρήση της απόφασης αυτής για να ενισχύσουν το πρόγραμμα δράσης στις χώρες τους.»
Η έρευνα της επιτροπής της Γερουσίας άρχισε το 2009 (σ.μετφ. ύστερα από την δημοσίευση φρικαλέων φωτογραφιών βασανισμού από τα μπουντρούμια του Αμπού Γκράϊμπ) και διήρκεσε τέσσερα χρόνια, με την εξέταση εκατομμυρίων εγγράφων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων της CIA για τις ανακριτικές τεχνικές της. Η έκθεση εγκρίθηκε τελικά το 2012 και η επίσημη δημοσίευσή της ορίσθηκε για τον Απρίλιο 2014. Ωστόσο δεν δημοσιεύθηκε μέχρι σήμερα κατόπιν αιτημάτων της CIA, να αναθεωρηθεί το κείμενο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που έχουν την έδρα τους στη Γενεύη.
« Η CIA, όπως αναφέρεται,ζητά να διαγραφούν τα ψευδώνυμα που επινόησε η επιτροπή για διάφορους αξιωματούχους της CIA και να αντικατασταθούν από μια γενικόλογη και αόριστη διατύπωση, η οποία εκτός του να συσκοτίζει ονόματα, συσκοτίζει μεθόδους που αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο του συστήματος παραβιάσεων, που πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό και να επανορθωθεί»
Καλούν επομένως τον πρόεδρο Ομπάμα να δώσει την έκθεση στη δημοσιότητα «σε κατανοητή μορφή», «που να επιτρέψει στο κοινό να αντιληφθεί τα γεγονότα και να προαγάγει την αλήθεια για τα θύματα και τις οικογένειές τους.»
Καλούν επίσης τον πρόεδρο να προωθήσει την αναγνώριση και την επανόρθωση και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν με τα ίδια προγράμματα της CIA, όπως οι αυθαίρετες και μυστικές φυλακίσεις, οι εξαφανίσεις ανθρώπων και άλλα.
Επιπλέον υπενθυμίζουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι κάθε χώρα-μέλος της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων έχει την υποχρέωση να ερευνά άμεσα και εξονυχιστικά κάθε αξιόπιστη καταγγελία βασανισμού, να εξασφαλίζει τον καταλογισμό ευθυνών και να παρέχει ικανή αποκατάσταση των θυμάτων.
«Σταθερή ασφάλεια μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο επάνω στη βάση της αλήθειας και όχι της μυστικότητας»-καταλήγουν. « Ελπίζουμε πως ως πρόεδρος έθνους που βοήθησε στο σχέδιο της Σύμβασης Κατά των Βασανιστηρίων και ως φορέας του Βραβείου Νόμπελ της Ειρήνης, θα αναγνωρίσετε την ιστορική σημασία της απόφασής σας και θα λάβετε θέση δίπλα σε αυτούς που στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο αγωνίζονται για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τεθεί τέρμα στα βασανιστήρια»
Η Ομάδα των έξη εμπειρογνωμόνων – τμήμα του μεγαλύτερου σώματος ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων του συστήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποτελείται από τους:
Mads Andenas, Chair-Rapporteur of the Working Group on Arbitrary Detention; Pablo de Greiff, Special Rapporteur on the promotion of truth, justice, reparation and guarantees of nonrecurrence;
Ariel Dulitzky, Chair-Rapporteur of the Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances; Christof Heyns, Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions; David Kaye, Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression; Gabriela Knaul, Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers; and Juan E. Méndez, Special Rapporteur on torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishmen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ